Paradicsom

Parad kocs%c3%a1nyos kicsi %c3%a1ll%c3%b3

Első ízben 1544-ben Pier Andrea Mattioli itáliai botanikus írta le „mala aurea” (aranyalma) néven, innen az olasz név: pomo d’oro. A paradicsomnak sok fajtája volt: sárga, narancs, fehér, lila, vörös. Az, amit Kolumbusz hazahozott, a mai sárga koktélparadicsomra hasonlított leginkább.

Peru és Bolívia őslakói vadon növő, aranysárga bogyóként ismerték és gyűjtögették. Az aztékok „tomatl” néven emlegették, ami „duzzadt gyümölcsöt” jelent, s már több száz évvel Krisztus előtt kultúrnövényként termesztették (a tehuacán-völgyi ásatások során paradicsommagokat is találtak). Kolumbusz második útjáról hozta Európába, ahol Itáliában és Spanyolországban terjedt el a leghamarabb.

Igazi értékeit elsőként a kísérletező kedvű szicíliaiak és nápolyiak fedezték fel (akik akkoriban épp spanyol fennhatóság alatt álltak), mert az ő napos vidékeiken érezte magát legjobban az importnövény. Soká tartott, míg a gyümölcs Európa-szerte elterjedt és bepirosodott. A pirosság okát pontosan nem ismerjük; feltételezik, hogy a talaj foszforhiányossága és a későbbi nemesítések is hozzájárulhattak.

1830-ban Alexandre Dumas már gyakorta használja mártásokhoz, pürékhez, levesekhez „A konyha nagy szakácskönyve” című művében. Önálló paradicsomételt csupán egyet említ, a töltött paradicsomot, melyet báránysülthöz javall. Akkoriban, de még a huszadik század elején is általános volt a nézet, hogy nyersen nem szabad enni, mert így mérgező anyagokat tartalmaz.

Parad z%c3%b6ldtalp kicsi

Az itáliaiak és a spanyolok azonban idővel merészen elkezdték salátának fogyasztani, egyszerűen sóval, borssal, olajjal, ecettel. Ebben a mai napig élen járnak, olyan kiváló salátaparadicsomaik vannak, melyeket félig zölden használnak fel, nem is kell hozzá ecetet adniuk, mert kellően savas már önmagában is.

Európa többi részén azonban még az első világháború utáni időkben is agyonfőzték a paradicsomot – két vagy akár három órán át –, így keletkeztek a különféle szószok, élen a leghíresebbel, a ketchuppal, korunk gyermekeinek egyik fő ételével. (Mely termékkel sajnos nemcsak az a baj, hogy aránytalanul sok ipari cukrot tartalmaz, ami a szervezetnek teljesen fölösleges és káros, hanem ráadásul a leggondosabb nagyipari feldolgozás közben kisebb vagy nagyobb adag penészes alapanyag is kerül bele. Aki tehát gondol a gyerekei egészségére, az vagy nem ad nekik ketchupot, vagy házilag készíti.)

Parad csontsz%c3%a1raz kicsi

A dél-itáliaiak bőséges termésük jelentős részét lének befőzik, egészben tartósítják vagy a napon ráncosra szárítják.

Ez utóbbit később – felhasználás előtt – fele borecet, fele vízbe áztatják, ha megduzzadt, leszűrik, megszárítják, olívaolajba teszik. (Lehet fokhagymával is ízesíteni.) Salátákhoz, tésztákhoz, mártásokba adják.

Parad kocs%c3%a1nyt%c5%91 kiv%c3%a1g
Recept

Paradicsom-confit (szikkasztott paradicsom)

Parad szikkadt kicsi 9924

A mi égövünkön nincs annyi napsütéses óra, az év nagyobb részében nem annyira intenzív a paradicsomunk íze, mégis jelentősen javíthatjuk, házi szárítással.
Célunk az, hogy mélyebbé és kifejezőbbé tegyük a paradicsom ízét. Különösen látványos az átváltozás az önmagában nem túl ízes, de feszes húsú Lucullus-paradicsomnál. Az elv egyszerű: a szikkasztás alatt a folyadék jelentős része elpárolog, az íz koncentrálódik.

A paradicsomot blansírozzuk:
A csúcsát kereszt alakban bemetsszük, érettségétől függően 5-15 másodpercre lobogva forró vízbe, majd röviden jeges vízbe mártjuk, és rögtön ezután lehántjuk a héját.

Parad h%c3%a1moz kicsi

Meghámozzuk, félbevágjuk, a kocsány alatti sárga részt ék alakban kimetsszük, majd ujjunkkal (esetleg kiskanállal) kikaparjuk a levet és a magokat (ezt félretesszük más célra), a gyümölcshúst keverőtálba tesszük. Enyhén sózzuk, nagyon kevés cukrot adunk hozzá (mintha minden paradicsomgerezdre csak két-három kristályt tennénk). Adunk még hozzá nagyon kevés borecetet, olívaolajat, cayenne-i borsot (1 kg paradicsomhoz legfeljebb 2 csipet durva sót és cukrot, 2 evőkanálnyi olajat, evőkanálnyi ecetet).

Vágott felével felfelé vékonyan beolajozott, fokhagymával bedörzsölt sütőpapírral (vagy „silpat” szilikon sütőlappal) kibélelt tepsire, a tepsit 80-90 ºC-os sütőbe tesszük 2-3 órára. A sütő ajtaját közben konyharuhával résnyire kitámasztjuk.

Végül hagyjuk kihűlni, olívaolajjal leöntve hűtőszekrényben jó egy hétig eláll. Használhatjuk salátához, ragukhoz, mártásokhoz, hidegtálakhoz, szendvicsekhez. Még a szezonon kívüli jobb fajta melegházi paradicsomokkal is meglepő eredményt lehet elérni. A félig szárított paradicsomot lehet elkészülte után is hámozni, de csak addig, míg még meleg.

Sütés közben egyszer ajánlatos megforgatni.

Variációk

  • kakukkfüvet, rozmaringot vagy bazsalikomot is hinthetünk a paradicsomra.
  • a félig szárított paradicsomot lehet elkészülte után is hámozni, de csak addig, míg még meleg.
  • ha a félparadicsomokat hámozatlanul tesszük a sütőbe, és 12-18 órán át hagyjuk szikkadni 50-60 ºC-on, akkor ahhoz hasonló állagú szárított paradicsomot kapunk, amilyen Szicíliában készül a szabad ég alatt. Olívaolajjal leöntve hosszabban eltartható.

Parad f%c3%a9lig sz%c3%a1r%c3%adtva kicsi

Concassé

Minden jobb konyhának állandó szereplője a „concassée”, aminek van nyers, félnyers és párolt változata.

Recept

Kockára aprított paradicsom (concassé)

Címkék: ,
Parad kock%c3%a1kra kicsi

A paradicsom csúcsát kereszt alakban bemetsszük, érettségétől függően 5-15 másodpercre lobogva forró vízbe, majd röviden jeges vízbe mártjuk, és rögtön ezután lehántjuk a héját.
Félbevágjuk, a kocsány alatti sárga részt ék alakban kimetsszük, majd ujjunkkal (esetleg kiskanállal) kikaparjuk a levet és a magokat.

A fenti módon meghámozott, félbevágott és magtalaníított paradicsomot vékony csíkokra, majd apró kockára kockára vágjuk (a célnak megfelelően, 0,5-1,5 cm-es darabokra).

„Félnyers” változata:
A paradicsomkockákra forró olívaolajat öntünk, langyosra hűtjük, majd durvára vágott bazsalikomleveleket teszünk rá. Így a paradicsomnak és az olajnak is intenzívebb lesz az íze.

Ha e félnyers változathoz kevés erősen besűrített bor- vagy sherryecetet, valamint darabokra vágott fekete oljabogyót adunk, kész mártást kapunk.


Parad cs%c3%adkokra kicsi
Recept

Párolt aprított paradicsom

Paradpassz%c3%adroz kicsi

Serpenyőben finomra vágott kisfejű vörös-, vagy sonkahagymát olívaolajon lassan megpárolunk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt.

Hozzáadjuk a nyers paradicsomconcassét, néhány hámozatlanul megzúzott egész fokhagymagerezdet, esetleg fűszernövényekből ízesítőcsokrot.

Félig lefedve 5 percig lassan pároljuk.

Ha ugyanezt 30 percig pároljuk, akkor koncentrálódik, s lekvárosabb mártásalapot kapunk.

Akár át is passzírozhatjuk. Felhasználásig rozsdamentes vagy kerámiaedényben hűtve tároljuk.


Recept

„Nyári” paradicsomos sugó a spagettire

Serpenyőben 1 dl olívaolajat melegítünk, hozzáadunk finomra vágott fokhagymát és chillipaprikát, fél perc múlva finomra vágott szardellát és kimagozott, apróra vágott fekete olajbogyót. További fél perc után belekeverjük a nyers paradicsom concassée-t. Hagyjuk kihűlni, hidegen adjuk rá a frissen főtt spagettire.

(A magozáshoz a bogyóra üssünk rá egy serpenyővel, így megreped és könnyen kiszedhető a magja.)

Érdemes a paradicsomot piacon őstermelőtől vásárolni, és egészben eltenni. Ehhez hámozzuk, magokat, levet gondosan kinyomkodjuk, légmentesen befőttes üvegbe nyomkodjuk, tetejére kevés bazsalikomot teszünk, lezárjuk, és 90ºC-os vízbe állítva 40 percig pasztörizáljuk.


Parad h%c3%a1mozott kicsi

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!