Bűvös SzakácsHozzávalóPaprikateszt 2015: szegedi győztes, erősödő mezőny

Paprikateszt 2015: szegedi győztes, erősödő mezőny

Paprikateszt 1

Ismét teszteltük a nemzet valaha volt büszkeségét, minden hungarikumok leghungarikumabbikát, az Igazi Magyar Fűszerpaprikát. A Magyar Gasztronómiai Egyesület kiegészülve néhány paprikaipari szakemberrel 19 mintát vizsgált az érsekcsanádi Rév Csárdában. Csatlakozott a teszthez a csárda csapata is, mint az ország egyik legkifinomultabb paprikafelhasználója, egy helyi termelő és a legendás természeti őr, Felső Barnabás, a hagyományos halászételek és a szabadtűzi főzés mestere.

(Érsekcsanád a kalocsai paprikavidék egyik fontos termőhelye, errefelé a fűszerpaprika nem csupán egy termény a sok közül, hanem a helyi kultúra, identitás egyik alapja. Egy érsekcsanádi már azt is büntetésnek érzi, ha fajszi, sükösdi pláne bogyiszlói paprikával készült halászlevet kell ennie.)

Paprikateszt 2

Három éve a Magyar Gasztronómiai Egyesült első paprikatesztje kisebb fajta forradalmat robbantott ki, sokakat rádöbbentett, milyen rettenetes állapotban van ez a termék, a magyar konyha talán legfontosabb, de egész biztosan legjellemzőbb alapanyaga. Tévériportok, újságcikkek kapták föl a témát. Akkori tesztünk győztese, a bezdáni Kiss család paprikája azóta megkapta az Aranyszalag minősítést, több hazai csúcsétterem vásárolja, foglalkozott vele számos szaklap és tévéműsor.

A tesztcsapatban részt vett három fűszerpaprika-szakértő: dr. Eszesné Tóth Katalin minőségügyi és élelmiszer-biztonsági tanácsadó, Táborosiné Ábrahám Zsuzsa és Marótiné Tóth Klára a szegedi paprikakutató (szakszerű és frappáns nevén: Nemzeti Agrárkutatási es Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának Szegedi Kutató Állomása) munkatársai, rajtuk kívül Mészáros Gábor kolbászkészítő (István gazda kézműves kolbásza), Sima László szakács illetve a Magyar Gasztronómiai Egyesület részéről Molnár B. Tamás, Mayer Ottó, Salamon Csaba és Uj Péter.

Paprikateszt 3
A tesztelendő tételek a kicsomagolás előtt. A jobb alsó sarokban a későbbi győztes.

Fontos megjegyezni még, hogy ezúttal is öreg paprikákat kóstoltunk, azaz a teszt időpontja a készítmények életciklusának utolsó szakaszára esett. A fűszerpaprikát általában szeptemberben szedik, utána szárítják és őrlik. A paprikamalmok a termelőktől általában félkész terméket, azaz előérlelt, darabolt paprikát vásárolnak föl, ezt tárolják a felhasználásig. A kész őrlemény levegőn nagyon gyorsan oxidálódik, akár pár óra alatt veszít színéből és aromáiból is. A leggondosabban csomagolt paprika is sokat veszíthet értékeiből háromnegyed év alatt. Ezen a teszten értelemszerűen 2014 szeptemberében szedett paprikák őrleményei vettek részt. Azt nem tudtuk, hogy melyik tételt pontosan mikor őrölték. Az öregedés mértékét az alapanyag minősége, a félkész termék (szárított, darabolt paprika) tárolásának körülményei és az őrlés finomsága (szemcseméret) határozza meg.

A Gault&Millau szokásos húszpontos rendszerét használtuk az értékelésre. Ezúttal is az ízre koncentráltunk, tehát például a paprikák színét kevésbé vettük figyelembe. (Nagyon sokszor elsősorban szín alapján ítélik meg a paprikát, akár a húsipari felhasználók, akár maguk a paprikaipari szakemberek.)

Az idei mezőny talán valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos minőségjavulást sajnos ez a teszt sem mutatott. A minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel, de most is sok olyan akadt, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, mindenféle tanusítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, de valójában gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű, egy tisztességes minőségellenőrzési és eredetvédelmi rendszerben piacra sem volna szabad engedni.

Az sem túl megnyugtató, hogy a legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi egységekben, élelmiszeráruházakban, hipermarketekben, áruházláncokban legnagyobb mennyiségben kapható fűszerpaprikák szinte mind kínosan gyenge minőségűnek bizonyultak. Meglepő kivétel a békéscsabai Lacikonyha márka, amelyik holtversenyben negyedik lett. A Kotányi tök utolsó helye viszont elgondoltató. A hazai fűszerpaprikapiac legalább kétharmad részben egyetlen cégcsoport, a Szegedi Fűszerpaprika Zrt.-Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-Házi Piros Paprika Kft. hármas kezében van. (E három cég tulajdonosi köre gyakorlatilag azonos.) A cégcsoport termékei közül négy is szerepelt a teszten, egy kalocsai eredettvédett paprika, egy sima kalocsai (spanyol és magyar alapanyaggal), egy szegedi eredettvédett és egy szegedi csemege paprika (ez bulgáriai alapanyagot is tartalmaz). A négy közül csak ez utóbbi kapott közepes értékelést, a másik három a gyengék között végzett.

A győztes paprika előállítója, a Rubin Szegedi Fűszerpaprika-feldolgozó Kft. régi motorosnak számít a szakmában, 1990-ben indult kis, házi feldolgozóként. Mára több mint évi 1000 tonna termelésű üzem, a legnagyobb forgalmú paprikás cégek egyike. Eddig szinte kizárólag nagy tételben, az élelmiszeripar számára illetve exportra értékesített, idén kezdte el a kis kiszerelésű termékek hazai forgalmazását. A teszten győztes szegedi eredetvédett paprika a cég csúcsterméke.

Paprikateszt 4
Molnár B. Tamás az értékelőlappal

A kóstolt minták négy csoportba oszthatók:

–az első négy helyezett (valójában hat minta, mert a negyedik helyen hármas holtverseny volt, tizedre egyeztek a pontátlagok) nevezhető kiváló minőségű paprikának,

– utána négy minta (7-9. helyezett) már nem kiemelkedő, de még elfogadható minőségű volt,

– a mezőny ezután következő részében már élvezeti értéket alig mutató, kisebb-nagyobb mértékben akár hibás tételek kerültek,

–végül kilógott a mezőnyből egyetlen tétel, amely szinte minden pontozónál a legalacsonyabb pontszámot kapta, ez a Kotányi cég paprikája volt.

Kizárólag édes (csípősségmentes) őrleményeket teszteltünk, természetesen vakon, tehát az értékelők nem tudhatták, éppen melyik mintát kóstolják.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2015-ös fűszerpaprikatesztjének végeredménye

1. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. – Szegedi paprika OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés)

Élénk savaival, gyümölcsösségével, frissességével kimagaslott. Komoly minőséget jelez, hogy még júliusban is ennyire erőteljesnek mutatkozik egy paprika. Néhányan eltúlzottnak találták az édességét. Mindezzel együtt egyértelműen a legharmonikusabb, legélvezetesebb fűszer volt. Kilencből hét pontozó tette az első helyre.

2. Szabó Péter (Bátya)

A Fűszerész forgalmazza ennek a kis családi birtoknak a paprikáját. (A birtok vezetője, Szabó Péter Angliában volt telekommunikációs menedzser, onnan hazatérve vette át a gazdaságot.) Meg kell jegyezni, hogy ez a tétel került tizenkilences (utolsó) sorszámmal a tesztelők elé, és mivel néhányan sorrendben haladtak, ez jelenthetett némi hátrányt. Egy kis fáradtságot (fakóbb színe is mutatta, hogy régebbi őrlés lehet), és a kelleténél több kesernyésséget észleltek a tesztelők a kóstolási jegyzetek tanúsága szerint, de alapvetően kerek, telt ízű, a klasszikus sütőtökös ízjegyeket szépen mutató tétel.

3. Kiss család (Bezdán)

A 2012-es teszt győztese ezúttal is jól szerepelt. Üdítően gyümölcsös illatával tűnt ki.

4. (holtversenyben) Mohai Tibor (Érsekcsanád)

Helyi termelő, a Rév csárda állandó beszállítója, a csárda révén jutottunk hozzá.

4. (holtversenyben) Rubin Szeged Paprikafeldolgozó Kft. – Szegedi Paprika OEM, bio

A negyedik helyen hármas holtverseny alakult ki. A Rubin paprikájának bio változata is a legjobbak közé került, bár eléggé megosztotta a pontozókat. Többen a közvetlen élmezőnybe sorolták, mások a gyengébbek közé. A kritikusok poros, jellegtelen illatát vették észre, a rajongók „töltöttpaprikás” ízét dicsérték.

4. (holtversenyben) Lacikonyha Magyarország Kft. (Békéscsaba) – Lacikonyha Csemege fűszerpaprika

Nagy meglepetés! Az egyetlen kommersz, tehát az általános kiskereskereskedelmi forgalomban, hipermarketekben (például Tescókban) is kapható paprika az élmezőnyben. A három évvel ezelőtti teszten sem szerepelt rosszul, de akkor gyengébb versenytársak között sem jutott a dobogó közelébe.

7. Szegedi István (Jánoshalma) – (a Fűszerész forgalmazza)
8. Kovács Zoltán (Érsekcsanád) – (a Rév csárdán keresztül jutottunk hozzá, kitűnő helyi termelő)
8. Szegedi Paprika Zrt. – Csemege őrölt paprika (Magyarországról és Bulgáriából származó alapanyagot tartalmaz)

A mezőny gyengébb felében végzett:
Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. – Kalocsai OEM paprika
Krasnyánszky János (Jászberény)
Márton Miklós (Szentes)
Hódi Imréné (Szeged)
Chili Trade Kft. (Bátya)
Szegedi Paprika Zrt. – Szegedi paprika OEM
Kotányi Szegedi paprika

A teszt végeztével a Rév csárda legénysége halászlevet is készített a két legjobbnak bizonyult paprikával és két helyi, általuk rendszeresen használt paprikával, mivel ők úgy tartják, hogy a paprika igazi értéke csakis a halászlében mutatkozhat meg, illetve ez az étel a legalkalmasabb arra, hogy kiemelje, kibontsa a fűszerpaprika ízét. (A résztvevő zsűritagok között heves vita bontakozott ki arról, hogy a fokhagymás lében abált paprikás – csécsi – szalonna és a nyers, füstölt kolbász mennyire alkalmas arra, hogy megmutassa a paprikát. Nem jutottak megnyugtató erdeményre.)

Mind a négy halászlé kiváló lett, és a tesztelők többsége úgy vélte, hogy a Szabó Péter paprikájával készült lé aromái voltak a legizgalmasabbak.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Érdekelne, hogy milyen kritériumok alapján választották ki a tesztelendő paprikákat. Több olyan paprikatermelőt is ismerek, akiknek szerintem jó paprikájuk van, de a teszten nem szerepeltek. Nevet nem adok meg, mert az hivatlan reklám lenne:)

    Előre is köszönöm a választ.

  2. Köszönjük, hogy idén is elkészítettétek ezt a rangsort! Két kérdésem lenne:

    – Szabó Péter paprikáját (2. helyezet) hol lehet megvenni?

    – lehet-e tudni, hogy melyik termelô milyen fajta paprikából állítja elô az örleményt?

  3. @andrass9:

    A tesztelt paprikák kiválasztásának szempontjai:

    – informális csatronálon keresztül kapott címek

    – olyat igyekszünk tesztelni, ami kisekereskedelemben többé-kevésbé elérhető

    – olyat is feltétlenül tesztelünk, ami vélhetően az országos kiskereskedelmi forgalom túlnyomó

    részét alkotja (alsó minőségi szegmens)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!