ReceptekZöldségételekKrumplik az élen

Krumplik az élen

Burgonya toltott kicsi
„Elöl ül a masiniszta/ Hátul meg a krumplifejű palacsinta” (Gyermekdal)

A perui őshazában több ezer fajtája ismert, ami 8-9 botanikai fajhoz tartozik. Arrafelé ősidők óta tartósítják napon szárítással és fagyasztva szárítással is.

Egyik nagy nemzeti burgonyaételük neve ’causa’, amit a kecsua ’kausay’ szóra vezetnek vissza. Jelentése: „életet adó”. Az egyszerűség kedvéért mi nevezzük töltött rakott krumplinak.

Krémesre fövő, mély aromájú, sárga húsú burgonyafajtából készül. Klasszikus változatához kézzel gyúrják össze a tört krumplit, közben hagymával, olívaolajjal, kevés zöld citrommal és enyhén csípős, de pikánsan gyümölcsös ízű paprikamártással ízesítik (pasta de ají).

Ízesítésre használt perui sárga paprikamártás (pasta de ají amarillo)

Az ají egy vastag húsú paprika. Klasszikusan úgy készül belőle ízesítőpaszta, hogy kimagozva-kierezve vízben vagy cukros-ecetes vízben megfőzik, a bőrét lehúzzák, mixerben némi só és jó ecet hozzáadásával sima-krémesre keverik. Ennél talán jobb megoldás, ha a paprikát grillen vagy nyílt lángon megsütjük, elszenesedett héját lehúzzuk, ebből keverünk krémet. Befőttesüvegben, hűtőszekrényben tároljuk. Igen sok leves, mártás, saláta vagy bármi más étel ízesítője lehet.

Az aromatizált krumplimasszát azután töltelékkel rétegelik, valamilyen formában: lehet kerek vagy szögletes, mint a torta, de elkészíthető akár gombócnak is. A töltelék a profán változatokban egyszerű majonézes csirkehús vagy konzervtonhal, de készül avokádókrémmel, s végső soron bármilyen hús-, hal- vagy zöldségféle megfelel a célra.

Burgonya toltott burg 1792

Gastón Acurio (a peruiak egyik nagy avantgárd szakácsa) a causához többnyire magát a krémes-sárga burgonyát vájja ki, úgy tölti meg, ahogy mi a karalábét szoktuk.

Tölteléknek hol szezámos tonhalkockákat, hol süllőkrémet, hol tarisznyarákot használ, máskor friss kecskesajt és Szent Jakab kagyló kombinációjával tölti.

Ez a messziről jött tápláló és jó ízű gumó képes volt évszázadokig bizonytalanságban tartani az európai népeket: rémségeket rebesgettek róla, ahogy a paradicsomról is.

Az aggálynak volt némi alapja: mindkét zöldség tartalmaz, főként éretlen állapotában, szolanint (ebből a régi fajtákban egyébként több volt, mint a maiakban). Ez az anyag bizonyos mennyiségtől fejfájást okozhat, kritikus adagban akár mérgezést is – feltéve, hogy egyszerre elfogyasztunk 30 kg éretlen nyers burgonyát héjastul (esetleg kicsírázott öregebb példányokat csírástul).

A nyers krumpli azonban csodákra is képes: vékony szeletben táskásra aludt szem alá tapasztva enyhíti a duzzadást, ránctalanít, hidratál.Belsőleges alkalmazásáról jó tudni, hogy a főtt burgonyának igen kedvező a glükémiai indexe. Vagyis nem hizlal, hanem hosszú időre, egyenletesen laktat (lásd még: Montignac diéta).

Burgonya amandine

Európa – alapfajták

Európában a burgonya állása és tekintélye érdekesen hullámzott az idők folyamán: a befogadás időszakában előkelő királyi ételnek számított egy időben (például III. Fülöp idején, a madridi udvarban). Később népétel, sőt, tömegétkeztetési és szegényházi cikk lett belőle – például amikor Rumford grófja a 18. század végén a bajor haderőben és a szegénykonyhán bevezette a rendkívül tápláló árpagyöngyös, sárgaborsós burgonyalevest, a Rumford Suppét.

A burgonyának sok a fajtája, de két fő alapcsoportot nagyjából meg szoktak különböztetni: az egyik a keményítőben gazdag (“lisztes”), a másik a keményítőben szegényebb (ezt szokták salátaburgonyának vagy feszesre fövőnek nevezni).

Korábban a szakácsok püréhez szinte kötelességszerűen lisztes fajtát választottak – egészen addig, míg Joël Robuchon el nem készítette különleges püréjét, ezúttal hangsúlyozottan feszesre fővő fajtából (Ratte burgonyából), amely egyébként hasonlít a somogyi kiflikrumplihoz. (Vigyázat, a piacon manapság minden hosszúkás fajtára ráírják, hogy “kifliburgonya”, még akkor is, ha semmilyen kifliburgonyás tulajdonságot nem hordoz).

Az azóta híressé vált “Robuchon-püré” héjában főtt krumpliból készül, igen sok vajjal (1 kg burgonyára legalább 500 g vaj), kevés forró tejjel, és feltétlenül kétszer kell passzírozni: egyszer az átnyomott forró burgonyát, másodszor a már kész pürét – így lesz tökéletesen selymes és krémes.

Burgonya “magyar módra”

Magyar paradicsomos tepsi allo kicsi 6765

Joël Robuchon a világ egyik legsikeresebb szakácsa, és sok finomítást vezetett be csúcskonyháira. A burgonyának külön monográfiát szentel. Ebben leír egy ételt – egy paradicsomos rakott krumplit –, amit klasszikus magyarként mutat be. Lehetne az is, de sajnos nem mi találtuk ki, hanem ő. A szakács mindenféle sültekhez és fasírtokhoz ajánlja garnírungként. Könnyű főételnek is kiváló.

Recept

Burgonya “magyar módra”

Burgonya magyar paradicsomos 6833

Hozzávalók

  • 1 kg salátaburgonya, hámozva
  • 3 paradicsom (vagy 5 egészben eltett paradicsom lecsöpögtetve), kis kockára vágva
  • 200 g vaj
  • 150 g hagyma, finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 500 ml szárnyasalaplé
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • petrezselyem vagy snidling
  • só, bors

A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük, a burgonyát 3 mm vastagra vágjuk, ruhával szárazra töröljük.
A hagymát 100 g vajon 7-8 percig pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, ezzel még 2-3 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
Lapos tűzállótálat vagy tepsit kivajazunk, beleterítjük a paradicsomos hagymát, majd egyenletesen, soronként belerendezzük a burgonyaszeleteket, hasonlóan a tetőcserepekhez.

Felöntjük az alaplével, meghintjük kakukkfűvel és vajdarabokkal, hozzáadjuk a babérlevelet, 90 percre a sütőbe tesszük. Ez idő alatt a burgonya felszívja a folyadékot, krémes-ízes bevonat keletkezik rajta.

Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel. Adhatunk mellé néhány csepp tökmagolajat és peperonit.


Gratin dauphinois (burgonyagraten)

Gratenkészítők körében heves viták dúlnak arról, hogy a felszelt burgonyát meg kell-e mosni. Egyesek szerint igen, mert jót tesz neki, ha kimosunk belőle némi keményítőt. A többség azonban azon a véleményen van, hogy elégséges a hámozott egész burgonyát lemosni, ezután a szeleteket már csak szárazra törölni szabad.

Burgonya rakott serpenyo graten 6308

Az alábbi receptet feltétlenül feszesre fövő fajtából készítsük (a lisztes fajta szétmállik). A graten lényege: a vékony szeletekben, laposan lerakott burgonyát tejszínes-vajas-fokhagymás tejjel öntözzük, és lassú tűzön készítjük.

Recept

Gratin dauphinois (burgonyagraten)

Burgonya graten rakott krumpli tojas 6520

Hozzávalók

  • 600 g burgonya (pl. rózsaburgonya)
  • 250 ml zsíros tej
  • 300 ml tejszín
  • 100 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma, nagyon finomra vágva
  • 2 szál kakukkfű
  • só, frissen őrölt fehér bors
  • némi cayenne-i bors és szerecsendió

A burgonyát meghámozzuk, 2 mm vastag karikára vágjuk, ruhával szárazra töröljük, lábosba tesszük. A tejet felforraljuk a fokhagymával és a fűszerekkel, ráöntjük a burgonyára, lefedve 10 percig állni hagyjuk, hogy a szeletek némiképp magukba szívják a tejet.

Burgonya tejszinben 3856 rakott krumpli elokeszties
(Fotó: Bakcsy Árpád)

A vaj felével kikenünk egy lapos tűzállótálat, ebbe rétegekben lerakjuk a burgonyát. Ne halmozzuk túl magasra, ajánlott magasság: 2 cm.

Felforraljuk a tejszínt, ezt is ráöntjük. A tetejére hintjük a maradék vajat, apró darabokban. 180° C fokos sütőben 45 percig készítjük, míg aranybarna színt nem kap. Ha túl hamar barnulna, fedjük le alufóliával.

Készíthetjük ennél lassabban is (érdemes kísérletezni): ez esetben állítsuk a hőt 120° C-ra, és mintegy 2 óráig hagyjuk a sütőben.

Amikor kész, 50° C fokos sütőben, alufóliával lefedve, további 1 órán át melegen lehet tartani.

Lehet a tejszín felét 30%-os tejföllel helyettesíteni, és a felforralt tejbe füstölt császárszalonnát vagy szalonnabőrt áztatni egy időre, így egyfajta rakott krumpli érzete lesz az ételnek – különösen, ha egy bevert tojást is adunk hozzá.


Recept

Serpenyős fokhagymás-petrezselymes pirított burgonya (pommes de terre sarladaises)

Roseibni sarladaise 8468 kicsi
(Fotó: Bakcsy Árpád)

Hozzávalók

  • 800 g burgonya
  • 6 ek libazsír (vagy kacsazsír vagy tyúkzsír)
  • 3 gerezd fokhagyma, szeletre vagy finomra vágva
  • 1 kis csokor petrezselyem levele, finomra vágva
  • só, bors

A roseibnihez hasonlatos garnírung. A különbség: az elkészítés vége felé fokhagymát és petrezselymet adunk hozzá. Franciaországban. Ajánlható halhoz, konfitált kacsához, oldalashoz vagy egyszerű tükörtojáshoz.

A burgonyát hámozzuk, megmossuk, 7-8 mm vastag karikára vágjuk. Újra megmossuk, szárazra töröljük.

Vastag falú, széles serpenyőben felhevítjük a libazsírt. Beleterítjük a burgonyakarikákat, és időről időre megmozgatva, élénk, de nem túl erős lángon 10-12 perc alatt aranyos színűre pirítjuk.

Hozzáadjuk a fokhagymát és a petrezselymet, majd még 1 percig a lángon hagyjuk, ez idő alatt a burgonyát lapáttal folyamatosan forgatjuk (a gyakorlottabbak a serpenyő mozgatásával, „dobálva” is tudják forgatni a krumplit).

Másik lehetőség: 3 gerezd fokhagymát héjában zúzva együtt sütünk a burgonyával, amit a végén már csak petrezselyemmel hintünk meg.

Megjegyzés

Franciaországban elterjedt technológia: a zsír felén élénkebb lángon sütik a krumplikarikákat, míg színt nem kapnak. Ezután hozzáadják a zsír másik felét (ami kissé lehűti), és még 5-10 percig lefedve készítik. A finomra vágott fokhagymát néhány perccel a befejezés előtt adjuk hozzá (attól függően, mekkorára vágtuk). Végül gondosan leszárítják itatóspapíron és petrezselyemmel hintik meg.


Krumplinudli gombával és snidlingmártással (gnocchi)

Elegáns, olcsó és egyszerű étel. A siker kulcsa az, hogy minden alapanyag jó legyen (krumpli, tejszín, tejföl, hagyma, gomba). Fontos még, hogy néha napján szánjuk rá magunkat nagyobb mennyiségű alaplé elkészítésére: az alaplé egy kevéssé felzöldségelt, sómentes húsleves, amely lepirított vagy lepirítatlan csontokból/húsokból készül. (A levet le is fagyaszthatjuk, és a legkülönfélébb mártásokhoz tudjuk azután használni.)

Recept

Krumplinudli gombával és snidlingmártással (gnocchi)

Burgonya krumplinudli snidlingmartassal 6149

Hozzávalók a gnocchihoz

  • 500 g lisztes burgonya
  • 2 tojássárgája
  • 70 g liszt
  • 60 g kukoricakeményítő
  • 60 g parmezán, frissen reszelve
  • só, szerecsendió, fehér bors

Elkészítésének több módja lehetséges, ebben a változatban a liszt egy részét parmezánnal helyettesítjük.

Előre mindent kimérve készítsünk ki, mert gyorsan kell majd dolgozni.

A burgonyát sós vízben héjastul puhára főzzük. Nagyvonalúan hámozzuk (a héjával együtt a héj alatti ázott részt is eltávolítjuk). Meleg lábosban kissé hagyjuk kigőzölögni.

A még meleg burgonyát fürgén átnyomjuk a krumplinyomón: ügyeljünk rá, hogy lapos tepsibe nyomjuk, egyenletes, 2-2,5 cm vastag rétegben. Ez fontos: a leendő nudlinak nem jó, ha a burgonya túl lassan hűl (kásás lehet az állaga), de az sem, ha túl gyorsan (könnyen szalonnás lesz a közepe).

Még langyosan hintjük rá a lisztet, a keményítőt és a parmezánt. (A liszt és a keményítő mennyisége a burgonya fajtájától is függhet.)

Sózzuk, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. Ráadjuk a tojássárgáját, és ujjbeggyel sima masszává összenyomkodjuk (nem gyúrjuk, nem dolgozzuk ki).

A tésztából lisztezett deszkán 2 cm átmérőjű hengert formázunk, ezt 1,5 cm-es darabokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízben elkészítjük: megvárjuk míg a nudli feljön a felszínre, majd további 10-15 másodpercet várunk. Szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük, kevés vajon megforgatjuk, haladéktalanul tálaljuk.

Burgonya krumplinudli natur 6143

Hozzávalók a mártáshoz

  • 1 salotta (vagy sonkahagyma), finomra vágva
  • diónyi vaj
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 50 ml száraz vermut
  • 200 ml szárnyasalaplé
  • 100 g vaj
  • 50 ml tejszín
  • 50 ml tejföl
  • snidling

A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, felöntjük a borral és a vermuttal, élénkebb lángon felére sűrítjük. Hozzáadjuk az alaplevet, ismét felére sűrítjük. Végül belekeverjük a vajat, a tejszínt és a tejfölt (utóbbiba, hogy ne ikrásodjon, késhegynyi lisztet keverünk, de nem többet).

A mártást lobogó lángon felforraljuk, botmixerrel habosra keverjük, a végén finomra vágott snidlinget adunk hozzá. Sózzuk borsozzuk, tálaljuk.

Megjegyzés: Ha 30%-os, teljes tejszínből készült tejfölt tudunk beszerezni, akkor nem kell bele liszt. Ilyet sajnos csak egy magyar cég gyárt: a Boppe. Egyébként szaküzletekben kapható crème fraîche vagy orosz szmetana, ami szintén alkalmas e célra.

Gomba

Szezon szerinti gombákat szerzünk be: ősszel-télen például laskát és shi-takét. A gombákat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, olívaolaj és vaj keverékén közepesen erős lángon röviden pirítjuk. A végén némi durva sót darálunk rá.

Tálalás

A kevéske mártásban megforgatott gnocchit előmelegített tányérra tesszük, hozzáadjuk a pirított gombadarabokat, rákanalazzuk a felhabozott mártást. A végén frissen vágott snidlinggel hintjük meg, borsot őrölünk rá.


Húsos rakott krumplipüré

Világszerte sok változata ismert. Franciául előkelően hangzik: „hachis Parmentier” (Antoine-Augustin Parmentier nevét viseli, aki a 18. század végén igyekezett meggyőzni a franciákat arról, hogy a burgonya emberi táplálék). A britek shepherd’s pie néven készítik, régen része volt családi repertoároknak Magyarországon is, jénai tálban készítve.

Recept

Húsos rakott krumplipüré – hachis Parmentier

Burgonya sheperds pie 6276

Hozzávalók a püréhez

  • 400 g burgonya
  • 200 g vaj, hidegen, kis kockára vágva
  • 50-100 ml forró tej

A burgonyát héjában sós vízben (12g/l) puhára főzzük. Még melegen hámozzuk, átpréseljük. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat, végül a forró tejet (ne legyen túl híg), majd szitán átpasszírozzuk.

Megjegyzés: Keverhetünk bele parmezánt, pecorinót vagy más érlelt kemény vagy félkemény sajtot is. Ha nem tálaljuk azonnal az ételt, akkor előkészítésként csak a vajat keverjük bele, tálaláskor a forró tejet.

Burgonya sheperds pie keszul 6236

Hús

Készülhet darált húsból, de kiválóan alkalmas e célra bármilyen tudatosan túlkészített ragu, pörkölt, tokányféle. A legjobb, ha a húst alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készítjük (80-100 °C-os sütőben 6-8 óráig).

A foszlósra készült húsdarabokat rostjaira tépdessük. Közben a szaftját sűrítjük, sűrítve keverjük vissza a szétszedett húsba: így egyfajta krémes húspépet kapunk.

A ragut ízesíthetjük borssal, köménymaggal vagy mással. Ha bárányhúsunk van, fűszerezhetjük például kakukkfűvel, mentával.

Klasszikusan jó „resztlifeldolgozó” étel: ilyenkor előző napról maradt raguból vagy leeső húsokból készül.

Készül azonban csillagos étteremben is: Emmanuel Renaut két Michelin-csillagos konyháján vörösborban marinálja hozzá a vaddisznólapockát, majd brandyvel, borral, alaplével párolja, borókabogyóval és édeskömény magjával ízesíti, tálaláskor kevés szarvasgombát gyalul rá.

Ha darált húst használunk, ezt a legjobb kevés hagymán és fokhagymán pirítani – kis darab csillagánizst is adunk hozzá. Ezután kockára vágott vagy sűrített paradicsomot keverünk bele, alaplével felöntve pároljuk készre.

Tálalás

Gyűrűformát helyezünk a tányérra, ebbe egy réteg ragura egy réteg burgonypürét simítunk. Lehúzzuk a formát. Pecsenyelevet és zöld leveleket adunk hozzá. Lehet persze nagyobb tűzállótálba is lerakni, és sütőben rásütni.


A cikk a Magyar Konyha 12. számában megjelent anyag szerkesztett változata

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!