ReceptekHal és tenger gyümölcseiTőkehal, szalmakrumpli, hagyma, tojás (bacalhau à Brás)

Tőkehal, szalmakrumpli, hagyma, tojás (bacalhau à Brás)

Portugál népi étel itthon feldolgozva. A szalmakrumpli levegősen ropog, a hagyma kicsit még ress (cebolada), a habart tojás szaftos, a konfitált tőkehal puha, de van tartása.

Hal

A vaskos szelet tőkehalat 75 °C-os olívaolajban konfitáljuk 15 percig.

Krumpli

A krumplit mossuk, hámozzuk, ismét megmossuk tiszta vízben. 2 mm vékony csíkra (zsülien) gyaluljuk, alaposan leszárítjuk. 140-150 °C-os olajban elősütjük, egyszerre mindig csak annyit hogy kényelmesen elférjen az edényben, ne hűtse le nagyon az olajat, ne ragadjon össze, egyelőre ne is barnuljon meg. Szűrőlapáttal kivesszük, konyhapapírra terítjük. Tálaláskor 170-180 °C-os olajban fejezzük be a ropogósra sütést (ne legyen túl sötét, attól nagyon szikár lesz). Szűrőben lecsöpögtetjük, sózzuk és tálaljuk.

Tipp: Különleges ízt és ropogósságot kap a krumpli, ha olívaolajban vagy libazsírban sütjük.
A fritőzolajba ne kerüljön só.

Tojás

  • 5 tojás
  • 1 kk keményítőliszt 1 ek vízben feloldva
  • fehér bors
  • esetleg: késhegynyi cukor
  • vaj

Elkülönítjük a fehérjét és kissé felverjük, épp csak egy réteg hab keletkezzen a tetején (2-3 perc). A sárgájába belekeverjük a keményítős vizet, sót, borsot, egyesítjük a fehérjével.

Serpenyőben kevés vajat hevítünk, ráöntjük a tojáskeverék egy részét, kicsit várunk, majd levesszük a tűzről, lapáttal felhajtjuk a lepény egyik oldalát, mellé öntjük a következő adag tojást. Visszatesszük a tűzre, és ahogy sül, lapáttal mindig körbe felkanyarítjuk a tojásmasszát, ráhajtva a többire, miközben a híg folyadék kifolyik a serpenyő másik felébe. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki, maradjon nagyon szaftos a habart tojás.

Hagyma

Hosszában félbe vágunk egy nagyobb fej hagymát, lefektetjük a deszkára és vékony cikkekre vágjuk (cikkre, nem szeletre). Felhevített olívaolajra adjuk, majd mikor üveges, ráöntünk csurranásnyi fehérborecetet és ugyanannyi fehérbort. Hagyjuk elpárologni. A hagyma állaga maradjon enyhén ress (ne főzzük lekvárszerűre).

Tálalás

Középre adunk kanálnyi hagymát, köré lágy habart tojás, e köré a frissen sült ropogós szalmakrumplit. A tetejére helyezzük a konfitált haldarabot, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!