ReceptekTésztaTöltött krumpli (papas rellenas)

Töltött krumpli (papas rellenas)

Krumpligombócok és salsa criollo

Krumplipépbe töltünk tölteléket, majd körbesütjük. Peruban népi étel. Töltik vagdalt marhahússal vagy mással.

Húsos változat

  • krumpli
  • hagyma
  • darált marhahús
  • só, bors
  • esetlegesen: kevés keményítő, egy tojássárgája, sárga paprikapaszta

A hagymát megpároljuk, megforgatjuk rajta a darált húst, lefedve puhára készítjük. Sózzuk, borsozzuk, pirított, majd durvára vágott római köményt adunk hozzá. Változatok: kömény helyett fűszerezhetjük oregánóval, gyakran tesznek bele kisebb darabokra vágott kemény tojást és olajbogyót is.

Héjában megfőzzük a lisztes krumplit és átpasszírozzuk. A minimalisták csupán sót, mások egy-két kávéskanálnyi burgonyakeményítőt is adnak hozzá, esetleg egy tojássárgáját. Gaston Acurió kanálnyi sárga paprikapasztát is kevert bele (pasta de ají amarillo). Az átpasszírozott krumplit több órán, akár egész éjjelen át hűtőszekrényben állni hagyjuk.

Másnap maréknyi adagot a tenyerünkre terítünk, korongra formázzuk. A közepére teszünk egy kanál tölteléket, köré formázzuk a gombócot (alaposan dolgozzuk meg, mert ha sütés közben kinyílik, akkor kifolyik a töltelék).

Lehet gömbölyű, lehet hosszúkás krumpliforma is – ha jól csináltuk, légiesen könnyű és lágy fogású. 175°C-ra hevített olajban minden oldalról aranybarnára sütjük. Salsa criollát adunk hozzá.

Gaston Acurió a perui csúcsgasztronómia egyik jeles képviselője háromfélét tálalt a salzburgi Ikarusban: rákhússal, tonhallal, füstölt hallal töltve, ahol a töltelékbe került majonézes avokádókrém is (kísérőként escabeche-mártás).

Gaston Acurió töltött krumplija a salzburgi Ikarusban

 

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!