ReceptekNégylábúDavid Chang marhabordája

David Chang marhabordája

Marhaborda (a püspökladányi Eco-Meat aranyszalagos hús marha tarkából)

Egy karizmatikus étterem (Momofuku) karizmatikus ételéről van szó. A koreai származású, Amerikában élő David Chang a kalbi nevű régi koreai ételt akarta megjeleníteni étalapján.

Ehhez a koreaiak vékonyra vágott csontos marhabordát pácolnak és grilleznek, majd salátába csomagolva vagy rizságyon tálalják, különböző mártogatókkal. Közismert street foodként is.

David Chang egy tokiói látogatása alkalmával merített ihletet egy utcai ételkészítőtől, aki vákuumcsomagolva előkészített belsőségeket és húsokat fejezett be az utcán nyársra húzva, faszénen.

New Yorkba hazatérve a szakács ennek nyomán dolgozta ki a „Momofuku-bordát”. Lényege az, hogy a másutt levesbe vagy raguba használt húsrész itt grillezésre vagy sütésre is alkalmassá válik.

A hús marinádja

  • szójaszósz
  • barna cukor
  • fokhagyma,
  • szezámolaj
  • reszelt alma vagy körte

A gyümölcsök enzimjei húspuhítóként is működnek (elvileg kivit és ananászt is használhatunk). Némely specialista azt ajánlja, hogy a páchoz valamilyen citrusos szódát is adjunk, amilyen például a Seven Up.

A húst néhány kanál marináddal vákuumcsomagoljuk, 60 °C-os vízfürdőben 48 óráig hőkezeljük. Ilyen módon egy olcsónak számító leveshús nemesedik csúcsgasztronómiai szintre.

Chang tálalás előtt faszénen süti körbe a bordát, ezután szeleteli csak. Azt ajánlja, hogy faszén híján frittírozzuk bő zsírban, így is kiváló lesz. Az ilyen módon előkészített borda vajpuha és szaftos, a belseje rózsaszín, mint egy angolosra sült szték.

Ez egy olyan útvonal, amely szabadon használható akár vörösboros vagy paprikás bordapecsenyéhez, vagy más egyéni változatokhoz.

Marhaborda David Chang módszerével, burgundi módra befejezve

A szuvid háztartási változata régóta elérhető áron beszerezhető, de vákuumgép nélkül is megoldható a dolog. Ehhez a húst ziplock zacskóba csomagoljuk és 80 °C-os sütőbe tett vizes lábosban hőkezeljük egész éjszakán át. A hús puhaságát ujjunkkal nyomkodva ellenőrizzük.

Zöldséges marhaborda

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!