ReceptekZöldségételekHideg nyári lecsó

Hideg nyári lecsó

A Dunapark kévéhz alábbi receptje éttermi mennyiségeket ad meg.

Paradicsomvíz

  • 4 kg paradicsom
  • 100 g só
  • 100 g cukor

A paradicsom szárrészét kivágjuk, 2-3 darabba vágjuk. Sózzuk-cukrozzuk, egy órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Thermomixben durvára turmixoljuk, gézzel bélelt szűrőre tesszük, hűtőszekrényben lefóliázva hagyjuk lecsepegni a levet: áttetsző paradicsomvizet kapunk.

Aszalt paradicsom

A színes bioparadicsomokat meghámozzuk (leforrázunk, majd rögtön jeges vízbe tesszük és lehúzzuk a héját). Az egészet nagy tálba tesszük, sózzuk-cukrozzuk, olívaolajjal átfényezzük. Szárító szekrényben vagy alacsony hőmérsékletű sötében szikkasztjuk legalább 12 órán át.

Füstölt sült kápiapaprika

A kápiát olajjal vékonyan beecseteljük, grill alatt vagy 300 °C-os sütőben addig sütjük, míg a héja meg nem feketedik. Kiss hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a magokat. (Az étteremben még 6-7 percre almafa meleg füstjére tesszük. Ez opcionális.)

Nduja-morzsa

A kolbászkrémet 200-300 ml szőlőmagolajban ropogósra sütjük. Leszűrjük, a maradék zsiradékot papírtörlővel leitatjuk róla.

Lyoni hagyma

Salottát mandolinnal vagy késsel vékony karikára szeletelünk, gyűrűire szedjük. Lisztbe forgatjuk, a felesleges lisztet szitán lerázzuk róla, szőlőmagolajban ropogós aranybarnára sütjük.

Lecsókrém

3 kg vöröshagymából lassan konfitált hagymát készítünk, a végén 1 ek lepirított paradicsompürét is hozzáadunk. Kollagénes csirke alaplevét hozzáadagolva lassan sűrítjük. Az utolsó fél órában a lobogva forró hagymás alapba fűszerpaprikát emulgeálunk (literenként egy evőkanállal).

A fenti mennyiséghez konyhai turmixgépben 500 g hideg vajat aunk, selymes pürévé turmixoljuk (kisebb mennyiséget botmixerrel is készíthetünk). Tálalásig csőrös flakonban tároljuk.

Fürjtojás

A fürjtojásokat lobogva forró sós vízben főzzük 2 percig. Jeges vízben sokkoljuk, leszedjük a héját.

Paradicsomzselé

A paradicsomvizet literenként 20 g agar-agarral 3-4 percig kis lángon forraljuk, tepsire öntjük. Amikor megdermedt, kerek formával kiszúrjuk (vékony gyűrűt kapunk).

Tálalás

Tányérba helyezzük a külön elkészül elemeket, az asztalnál öntünk rá friss paradicsomvizet és zöld olajat.

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!