ReceptekZöldségételekHalillatú padlizsán

Halillatú padlizsán

Hozzávalók

  • padlizsán
  • olaj a sütéshez
  • csilis babpaszta
  • friss gyömbér
  • fokhagyma
  • szárnyasalaplé
  • szójaszósz
  • barna cukor
  • keményítőliszt
  • újhagyma
  • csilipaprika
  • tálaláshoz: főtt rizs

60-70 dkg padlizsánt 3-4 cm hosszú, nem túl vékony hasábokra vágunk, másfél evőkanálnyi sóval besózzuk, fél óráig állni hagyjuk, lemossuk, letöröljük. A hasábokat 180-200 ºC-os bő olajban, lehetőleg wokban, kisebb adagonként halvány aranyszínűre sütjük, papírral leitatjuk. (Van, aki keményítőlisztbe hempergeti sütés előtt.)

Az edényből kiöntjük az olajat. Két evőkanál friss olajat melegítünk benne, 2 evőkanál csilis babpasztát adunk hozzá (kapható Ázsia-boltokban), 20 másodpercig kevergetjük, épp míg fel nem száll az illat, aztán hozzáadunk 3-3 kávéskanál finomra vágott friss gyömbért és fokhagymát.

További 20-30 másodperc után az edényt levesszük a tűzről. Felöntjük 1,5 dl szárnyasalaplével, fél kávéskanál szójaszószt, kávéskanálnyi barna cukrot adunk bele. Összekeverjük. Hozzáadjuk a sült padlizsánt, s még vagy egy percig hagyjuk főni kis lángon.

Közben kevés vízben kávéskanálnyi keményítőlisztet oldunk fel, ezt is hozzáadjuk. Másfél kávéskanálnyi kínai fekete ecettel ízesítjük. Ekkor már csak legfeljebb néhány másodpercet töltsön a tűzön. Kevés pirított szezámolajjal és szezámmaggal hintjük meg, röviden párolt újhagymával tálaljuk, vékony karikára vágott újhagyma zöldjével frissítjük. Adhatunk hozzá párolt rizst és extra csilipaprikát. Tálalható hússal, hallal, tofuval vagy dobva rázott zöld leveles zöldségekkel. Fogyasztható melegen és hidegen is.

Megjegyzések

A csilis erjesztett babpaszta (chili bean sauce / toban djan) komplex ízeket hordoz, kapható az Ázsia-boltokban, elhagyhatatlan hozzávaló. Ugyanígy beszerezhető a rizsalapú fekete ecet (chinkiang vinegar), ami fontos nüansz a halillatban.

Egyesek darált sertéshússal „sűrítik” a szószt. Másfelől viszont ha szárnyasleves helyett zöldségalaplevet használunk hozzá, akkor kifejezetten vegetáriánus tányért kapunk.

A mártást padlizsán helyett használhatjuk babsaláta dresszingjeként, tálalhatjuk sült csirkével vagy bármilyen tenger gyümölcsével. Kiváló bármilyen dobva rázott zöldséghez.

Ahogy a muszaka készítésénél is megtapasztalhatjuk: a padlizsán sok olajat képes felszívni, sütéséhez sok jó olaj és türelem kell. Alternatív megoldás lehet az, ha zsírpapírral bélelt tepsire tesszük a padlizsáncsíkokat, és olajjal beecsetelve sütjük meg forró sütőben.

 

 

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!