Bűvös SzakácsMGEBeaujolais nouveau és más újborok

Beaujolais nouveau és más újborok

Újbor

Franciaországban 1985 óta november harmadik csütörtöke az újbor napja. E naptól kezdve forgalmazható a beaujolais nouveau, a túlnyomórészt gamay noir szőlőből készülő friss bor. Kisebb százalékban adható hozzá más szőlőfajta a régióból, úgymint: chardonnay, pinot noir, pinot blanc, pinot gris, aligoté.

Beaujolais Lyontól északra terül el, a burgundiai borrégió legdélibb része. A gamay a térség meghatározó szőlőfajtája: a héja vékony, korán érik, sorsa hányatott volt.

A 14. században nemesítették, de hamar kiábrándultak belőle. Merész Fülöp, Burgundia hercege nagy területeken kivágatta, hitvány fajtának nevezte, amely „tönkreteszi a növényzetet”. Ez közelebbről annyit jelent, hogy féltette a pinot noirt a keveredéstől, így a kivágott tőkék helyére pinot noirt telepített. 60 évvel később Szép Fülöp herceg folytatta a gamay elleni hadjáratot, mondván: „Burgundia hercegei a keresztény világ legjobb borait készítik, megőrizzük hírnevünket”.

A gamay kiszorult Burgundiából, egyedül Beaujolais dombjain maradt meg. A II. világháborús borínség idején azonban az üldözött szőlő új életre kelt, 1951-ben eredetvédetté vált.

Mert igenis megvannak a jó tulajdonságai. Ha sajátos technológiával (nevezett szénsavas macerációval) készül, akkor friss, üde, élénk savú bor készülhet belőle, ízében vörös bogyós és vörös gyümölcsös jegyek tűnnek fel, illatában pedig – a hozzá használt fajélesztő miatt – banán. Mivel a bor tanninban és alkoholban szegény, nem tartható el sokáig, gyorsan meg kell inni (három-öt hónap).

Szénsavas maceráció

Bár a beaujolais nouveau készülhet hagyományos eljárással is, a nevéhez kapcsolódik egy sajátos technológia: a szénsavas maceráció. A szőlőt kézzel szüretelik, hogy a fürtök egészben és épen maradjanak. Kis részét kipréselik, az ebből keletkező mustot a tartály aljára öntik. Erre kerülnek az egész fürtök, a tetejére darált szőlő.

A mustból és a darált szőlőből szén-dioxid keletkezik, amihez még további szén-dioxidot adagolnak és ami körbeveszi a szőlőszemeket, elszigeteli őket az oxigéntől. Az erjedés a szőlőszemen belül megy végbe – négy-öt nap alatt. Ezt követi a kíméletes préselés, majd a további borkészítési eljárás. Az újbor 70-80 nappal szüret után a kereskedők pultján van.

Sikertörténet

Manapság – évjárattól függően – több mint 20 millió palack kerül forgalomba Beaujolais újborából. Harmadát a világ 120 országába exportálják: az Európai Unión kívül elsősorban az Egyesült Államokba és Japánba. A primőr borokat az idősebb vörösboroknál jóval alacsonyabb hőmérsékleten: 10-12 °C-on isszák. Lyonban előszeretettel adják sajthoz (St. Marcelin, Savarin, Reblochon) és felvágottakhoz (pisztáciás kolbász).

A 2020-as szuper évjárat. A bor koncentrált, szép savasság érett tanninnal, ami a szokásosnál eltarthatóbbá teszi. De szuper évjárat ide vagy oda: az amerikai vámelőírások és a vírus miatti japán visszafogottság miatt nehezebben megy az értékesítés, mint máskor. Magyarországon is kedvező áron lehet hozzájutni a legjobb francia újborokhoz. Ez lehetőség arra is, hogy  összehasonlítsuk őket a hazai újborokkal, a Márton napi vörösekkel.

Ebben a műfajban Villányban és Szekszárdon indult el a kísérletezés. A fajták: portugieser, zweigelt, kékfrankos, kadarka.

Teszt

Nemrégiben zajlott le négy francia és négy magyar újbor összehasonlító tesztje Bakcsy Árpád szervezésében, a Bortársaság és a Borkorzó támogatásával. A kóstolt borok sorrendjéről egyhangú volt a döntés, de az alábbiakban az MGE-t képviselő Molnár B. Tamás pontjait közöljük.

Pardon & Fils Beaujolais Nouveau (14 pont) Jellegzetes ibolyaszín és banános illat. A friss savak, vörös bogyós ízek mellett a meggy és a málna is megjelenik. Az alkohol beépül, kerek korty közepesen hosszú íz. (borkorzo.hu)

Pierre-Marie Chermette Beaujolais Les Griottes (13 pont) Klasszikus beaujolais-kra jellemző ibolyaszín, elegánsan banános-szilvás illat, ízben szép meggyesség. Alig érezhető maradék szénsav, finom savérzet, lágy tannin. Üde bor. (bortarsasag.hu)

Robert Perraud Beaujolais (12 pont) Zárkózottabb illatú, lágyabb bor málnás, aszalt meggyes és szilvás rétegekkel, a zárásban enyhe fanyarság. Közepes hosszúságú korty. (bortarsasag.hu)

Jean-Baptiste Duperray Beaujolais Nouveau (11 pont) Illatában lassan nyíló banánosság. A kortyban visszafogott a gyümölcs és a sav, a kicsit karcos tanninosság hosszan kitart. (bortarsasag.hu)

Ruppert Bolond Kalapos (10 pont) Szén-dioxidos macerációval készült villányi portugieser. Lila szín, élénken primőrös illat, még szinte erjedő, vékony, de életteli korty szerethetően alacsony alkohollal és meglepő negrós ízjegyekkel. (bortarsasag.hu)

Vylyan Bogyólé (9 pont) Zweigelt-kékfrankos küvé: a természetes vörös gyümölcsösség mellett sajátos puncsosság, tuttifruttisság is megjelenik.

Günczer Zoltán portugieser (8 pont) A bor nem szénsavas macerációval készült, hiányzik az újboroktól elvárt frissesség, játékos savasság.

Bock József St. Márton (7 pont) Túlérettnek tűnő gyümölcsből készült, savban és élénkségben erősen hiányos bor, rövid korty.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!