Rakott kel

Kanállal is fogyasztható rakott kel Saliverzum-miskulanciával és pecsenyelével

Hozzávalók

  • 2-3 fej kelkáposzta
  • 1 kg zsíros hús finomra darálva (2 rész száraz hús, 1 rész kemény hátszalonna + 150 ml víz vagy alaplé)
  • só, bors
  • 4 ek csirkezsír vagy vaj
  • 2 fej hagyma, finomra vágva
  • 300 g kerek szemű rizs (rizottókészítésre alkalmas fajta)
  • 500 ml csirkeleves
  • 500-600 ml tejföl
  • tyúkzsír

A finomra darált húshoz apránként jéghideg alaplevet (vagy vizet) keverünk, sózzuk, borsozzuk, a masszát átgyúrjuk.

A káposzta durva külső leveleit eltávolítjuk, a többi réteget levelenként lefejtjük. Több részletben blansírozzuk: lobogva forró sós vízbe tesszük, újraforrás után még 1 percig lobogtatjuk. Jeges vízbe tesszük. (A levelek ne puhuljanak meg teljesen.)

A hagymát kis lángon tyúk- vagy kacsazsíron 6-7 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst és rizottó módon készítjük el. Vagyis: a forró alaplevet több részletben adjuk hozzá, mindig hagyjuk elpárologni, közben gyakran kevergetjük. Amikor a rizs 70-80 százalékosan elkészült (12-13 perc után), az odakészített hűtött tepsire szétterítjük.

Közben a blansírozott káposztaleveleket zsírral megkent rostlapon röviden nagy lángon pirítjuk, hogy egy kis füstösséget kapjon. (Vigyázzunk: ha erősen túlbarnul, megkeseredik!) Bakcsy Árpád bemutatója:

A füstösre pirított káposztaleveleket nem túl vékony csíkra vágjuk. Összedolgozzuk a már előkészített darált hússal és az előfőzött rizzsel. Ha szükséges, a fűszerezést kiegészítjük (só-bors). Takács Lajos bemutatója.

A keveréket 8-10 cm magasan tepsibe rendezzük. Néhány helyen késsel megszurkáljuk és kevés alaplevet és tejfölt öntünk rá. 160 °C-os sütőbe tesszük, 10 perc múlva további tejfölt kenünk a tetejére, további 10-15 percig sütjük. Felvágás előtt 20 percig állni hagyjuk.

Tálaláskor a mikrózható dobozba 2-3 kanálnyi pecsenyelevet töltünk, beletesszük a kockára vágott rakott kelt,  a tetejére zöldségragut kanalazunk, végül Saliverzum-miskulanciát teszünk rá.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!