Babfánk (acaraje)

0

Brazíliában a fánkot szokás ízes krémekkel, pasztákkal, paradicsommal-paprikával, apró rákkal tölteni. Az alapképlet sokféleképpen variálható.

Hozzávalók

  • 400 g gyöngybab (vagy tehénbab)
  • víz szükség szerint
  • fél fej hagyma durvára vágva
  • sütőolaj
  • fél hagyma egyben

A szárazbabot robotgépben durvára vágjuk, vízbe áztatjuk. Amikor a héja feljön a felszínre, szűrőkanállal lemerjük (ez egy viszonylag egyszerű hámozási módszer). A babot 6-8 órára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.

Robotgépben a vágott hagymával masszává keverjük, vízzel megfelelő állagra hígítjuk. Áttesszük egy nagyobb keverőtálba, sózzuk, keverőgéppel habosra keverjük.

Bő olajat 180°C-ra hevítünk, beledobjuk a fél hagymát. Ebben sütjük a kanállal kiszaggatott fánkokat, mindkét oldalán. (Készítik a falafelhez hasonló tányérakna-formátumban, és hosszúkás galuskaformában is.)

Papírra kiszedjük. Mikor langyosra hűlt, hosszában bemetsszük, és rákos, kókuszos, kesudiós krémmel vagy raguval töltjük. Ízlés szerint főtt vagy pirított apró rákot vagy halat, marinált zöldségféléket, zöldfűszert, csiliszószt és vagy friss csilit adunk rá.

Megjegyzés: a fánkmasszát ízesíthetjük fokhagymával, kókusztejjel, rákhússal. Az eredeti változatba kerül némi vöröses színű olaj is, ami az olajpálma (Elais guineesis) gyümölcséből készül (dendê). Ez színesíti és lágyítja a fánkot, és ugyanezt az olajat kisütésre is használják. A fánk töltelék nélkül is fogyasztható.

 

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel