Szték szürkemarhából – kétféle

0

ANGOLOS

Szomor Dezső dömsödi farmján nevelkedett szürkemarhával kísérleteztünk – meglepően pozitív eredménnyel, lévén hogy a szürkemarhát nem a sztékhúsok között tartottuk számon.

A lapos hátszín egészben került langyos sütőbe, míg a maghőmérséklete el nem érte a 34 °C-ot. Ezután áttettük egy 800 °C-ra felfűtött Asteus grillbe, itt felülről kapta a nagyon erős hőt, 30 másodpercig. Megfordítás után a sült oldal erős tengeri sóhintést kapott, és még 30 másodperc grillezést.

Egy perc pihentetés után követekezett a szeletre vágás. A klasszikus garnírung: roppanós fejes saláta, sültpaprika, marinált fehér hagyma. Nagyon jóízű, és szürkemarhához képest igen porhanyós szték lett az eredmény.

“ROZÉ”

A második kísérlet egy nyak-közeli rostélyos. A húsdarabot ismét egészben tettük be 38 °C-os holdomatba. Miután a kellő maghőmérsékletet elérte, még hosszabb ideig ezen a hőfokon tartottuk. Ezután került a 800 °C-os grillsütőbe. Végeredményben a pirult külső rész alatt inkább medium-rozé jellegűvé lett a hús. Durva sóval, kevés olívaolajjal tálaltuk.

 

Ehhez is illik a jól bevált baszk sztékgarnírung.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel