ReceptekLevesJapán kagylóleves

Japán kagylóleves

3cs%c3%a9sze kagyl%c3%b3leves img 5213

Hozzávalók

  • 400 g kagyló (16-20 db közepes méretű vénuszkagyló)
  • 10×10 cm kombu
  • 700 ml víz
  • kezeletlen juzu, zöld citrom vagy citom reszelt héja
  • szójaszósz
  • spárgafej vagy újhagyma (esetleges)

Miheztartás végett a vénuszkagyló méretei:
– nagyon nagy: 25-30 db/kg
– nagy: 30-40 db/kg
– közepes: 40-50 db/kg

Előkészítés

Készíthető fekete kagylóval, vénuszkagylóval, szívkagylóval. Bármilyet veszünk, a legfontosabb a bevásárlás: legyen jól tártolt és friss, ne legyen kiszáradva. Lehetőleg a beszerzés napján, legkésőbb másnap készítsük el.

Tároláshoz a kagylót folyóvíz alatt lemossuk, körömkefével ledörzsöljük, széles lábosba vagy tepsibe tesszük, lehetőleg egy rétegben. Nedves ronggyal letakarjuk, műanyagfóliával is befedjük – úgy, hogy kis rés maradjon, a kagylók levegőzhessenek. Hűvös helyen tároljuk.

Elkészítés előtt 3-4 órával megtisztítjuk a homoktól. Ehhez sós vizet készítünk (15 g/liter – ha lehetséges, tisztítatlan tengeri sóval). A kagylót lemossuk és leöntjük annyi sós vízzel, hogy ne lepje el teljesen („csak a szájáig érjen”). A kagyló nem szereti a jégszerkényhideget, szereti viszont a hűvös, nyugodt, sötét helyet.

Jó megoldás az, ha nagyobb lábosba jeges vizet teszünk, ebbe egy kisebb edényt a sós vízzel, ebbe egy szűrőt, abba a kagylót. (Így ha kimegy a homok, azt alulról már nem tudja visszaszívni.) Némely japán szakácsok tengeri sósságú vízbe áztatják,az utolsó 20 percben még sómentes vízbe is, hogy ne legyen túl sós.

Elkészítés

23kombu t%c3%a1lc%c3%a1n img 7480
Szárított kombu

A komburól nedves ruhával, óvatosan letöröljük a port, szennyeződést. (A felületén lévő fehér por értékes ízfokozót tartalmaz.) Nyeles lábosba hideg vízet töltünk, gyengén sózzuk, beletesszük a kombut és a kagylót. Közepesen erős lángra tesszük, melegítjük. Amikor a víz már forró, de még nem forr (60°C), kivesszük a kombut. A vizet addig melegítjük tovább, míg a kagyló ki nem nyílik. A keletkező habot végig eltávolítjuk. A kagylót szitakanállal kivesszük, meleg nedves ruhával letakarva félretesszük. A levet leszűrjük. Ha kell, még 1-2 csipet sót és csurranásnyi szójaszószt adunk hozzá (épp csak élénkítse az ízt, de ne érződjön ki!) Végül citromhéjat reszelünk bele.

A tányérban elosztjuk a kagylókat és az esetleges (külön megfőzött) zöldségbetéteket, friss fűszernövényeket. Felöntjük a meleg lével.

Zöldségbetétként ajánlható spárgafej, póréhagyma, újhagyma, brokkoliszár, jégcsapretek, enoki gomba – általánosságban olyan zöldségek, amelynek nem túl markáns az íze.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!