ReceptekNégylábúBorjú keserű karamellával

Borjú keserű karamellával

Marc meneau filet de veau au caramel amer ell a table
A. Gelberger/elleatable.fr

Hozzávalók

  • 800 g borjúfartő
  • 100 g szalonna, hidegen hosszú csíkra vágva
  • 120 g vaj
  • só, bors

A húst a szalonnával tűzdeljük, hosszanti irányban, a rostokkal párhuzamosan. Sózzuk-borsozzuk. 2 cm-enként körbekötözzük. vastagon beecseteljük vajjal. A kis tepsibe olívaolajat is öntünk, és ezen 15 percre forró, 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. (Marc Meneau úgynevezett rôtisseur grillbe teszi, ahol a hús oldalról kapja a lángot, miközben forog a függőleges nyárson.) Időről időre megforgatjuk és meglocsoljuk az alatta keletkező vajas-szalonnás lével. Kivesszük a sütőből, rácsra tesszük, alufóliával lazán lefedjük, 10 percig pihentetjük.

Karamellmártás

  • 80 g cukor
  • 200 ml borjúalaplé
  • 100 ml sherry-ecet
  • 150 ml tejszín, ebből kb. 50 ml habbá verve

A cukrot sötét karamellásra hevítjük, 180° C-ra. Ez a karamell legsötétebb árnyalata, amikor a cukor még épp meg nem ég. Felöntjük 100 ml sherry-ecettel, mikor a karamell feloldódott a borjúalaplevet több részletben adjuk hozzá. Kis lángon sűrítjük-koncentráljuk, a lábost közben körkörösen mozgatjuk.

Végül három részletben adjuk hozzá a 100 ml tejszínt, továbbra is folyamatos lábosmozgatás közben (a mártást nem keverjük, mert tompítaná a fényét).

Az ecettel savasított világos karamella (gastriqe) régóta megszokott a francia konyhákon, különféle mártások alapja, elsősorban zsírosabb szárnyasokhoz, gyümölcsök mellé. Ismert klasszikus ebben a kategóriában például a narancsos kacsa.

Marc Meneau egy jóval sötétebb karamellváltozatot készít: nem csak a színét, hanem az illatát is figyeli, hogy mikor éri el a kellő sötétséget/keserűséget. Ehhez a vietnami húsnyársakhoz kínált mártásokból merített ihletet.

Tálalás

  • tejszínhab
  • só, bors

Pihentetés után a húst habzó vajon serpenyőben körbepirítjuk. Végül 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A mártást még egy kanálnyi tejszínhabbal lazítjuk, de ezt már nem keverük bele teljesen, mozaikosan hagyjuk. Sóval és borssal beállítjuk az ízét.

A tányérra teszünk három kis kanálnyi karamellamártást, erre a tűzdelt hússzelteket. Jól illik hozzá a vajon párolt kesernyés endívia.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!