ReceptekSzárnyasFürj serpenyőben

Fürj serpenyőben

F%c3%bcrj el%c5%91s%c3%bctve img 6825

Hozzávalók

  • adagonként 1 tisztított fürj (150-180 g/db)
  • vaj
  • alaplé
  • méz
  • szójaszósz
  • olaj a sütéshez

A kisebb fürjeket a legjobb serpenyőben készíteni, majd pihentetés után grill alatt befejezni. Ezt nevezzük megszakított készítési módnak.

F%c3%bcrs serpeny%c3%b6 img 6729
Hátán sütés

Először a serpenyőbe annyi olajat töltünk, hogy körülbelül 5 mm magasan álljon. Az egész szárnyasokat a hideg olajba tesszük, középerős lángon hevítjük. Egyszerre minden oldalán csak rövid ideig pirítjuk. A forgatáshoz, illetve a kitámasztáshoz két lapát és a seprenyő fala ad segítséget.

F%c3%bcrj s%c3%bct%c3%a9s img 6727
Oldalán sütés

Először a hátán, majd az oldalán, majd a combján, majd a szárnyán pirítjuk. Célunk az, hogy a fürj körös-körül egyenletes színt kapjon, a bőre lehetőleg pirult-ropogós legyen, a húsa ne süljön teljesen át, s különösen a melle ne száradjon ki. Ezért elsősorban a hátán és a két combján pirítjuk, kihasználva a serpenyő hajlatait: a szárnyast a serpenyő homorú oldalaihoz igazítva forgatjuk.

Fu%cc%88rj mell kime%cc%81lo%cc%8b su%cc%88te%cc%81s img 6798
A mellét mindig távol tartjuk a forró serpenyőtől

Amikor egyenletes színt kapott (a megkímélt melle értelemszerűen világosabb marad), de még nem készült el, a fürjeket kivesszük a serpenyőből, ezzel megszakítjuk a készítést. Langyos-meleg helyen leglább 3-4 percig (vagy akár 15-20 percig) pihentetjük. Ha rögtön készre sütnénk, akkor a vékony hús könnyen kiszáradna. A pihenés alatt azonban szép lassan „húzódik” át.

Befejezés előtt kettévágjuk, a gerincoszlopot kimetsszük. A külsejét ekkor bekenhetjük szójaszószból, mézből, alapléből és némi vajból készült keverékkel, így helyezzük a forró grill alá. Körülbelül fél perc alatt kész, figyeljük, mikor megfelelő a színe. Ekkor készül el teljesen, ekkor kapja meg végleges, szép arany színét.

Garnírung

Ilyenkor tavasszal kézenfekvő a tavaszi zöldség, spárga, újkrumpli, nagyon klasszikus a párosítás lencsével és dióolajas vinegrettel.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!