Mese Habbal Esszencia - Sahtipaja Sött Men Inte Rött

Esszencia – Sahtipaja Sött Men Inte Rött

Img 0300

Kemény, rideg precizitás, finomra hangolt, első osztályú tervezés. Beszédes és lehengerlő kortyélmény. A nagyjából ezerfős svéd falu, Sätila – amiről én eddig csak kötött sálak és sapkák kapcsán hallottam – ad otthont a Sahtipajának. A viszonylag fiatal főzdébe eddig nem nagyon futottam bele ráadásul az első találkozás pont nem egy könnyen értelmezhető darabot hozott.
A Sött Me Inte Rött egy habaneros mead (névpárja, a Rött Men Inte Sött pedig egy Berliner Weisse). Egyfajta kísérlet. A 25 cl-es üveg pedig nem véletlen: a tapasztaltabbakba is könnyen belemarhat.

A kezdés egy úthenger finomságával gázol át az emberen. Mély, szirupos, aszús nyitány jelenik meg egy jó adag barackkal, borsossággal és mézes érzettel. Az habanero hamar teret nyer, nyers zöldséges ízek szerencsére nem jellemzőek, a mangószerű trópusi gyümölcs egyértelműen jelentkezik, viszont az első korty nem a kifinomultsága miatt marad emlékezetes: igen erős csípősség visz mindent a végére. Kell két-három perc a hozzászokáshoz, de megéri várni, mert gyönyörű dimenziók nyílnak meg. Az aranymazsolás, mézes alapon jó lendületet kapnak a gyümölcsök, a borsos csípősség pedig mindig jó kísérő.

Minden szépsége ellenére azonban a Sött Men Inte Rött egy igen tömény ital. Inkább aperitif, mint könnyen iható mead. Szép és emlékezetes, de biztos nem venném elő minden nap a hűtőből.

 

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karanténfőzés

Az MGE lehetőségeihez mérten segíteni szeretne azoknak, akikre a legtöbb teher nehezedik a „vírushelyzetben”. Főzünk orvosok, ápolók, kórházi dolgozók, mentősök részére. Szakácsok munkaerővel, hentesek, pékek, cukrászok, beszállítók alapanyaggal, étteremtulajdonosok helyszínnel állnak rendelkezésre. Ez a Karanténfőzés. (Itt találja a kezdeményezés támogatóit.)

Legfrissebb cikkek a rovatban

Búcsúlencse

Tíz hét, amely megmozgatta a fantáziánkat – és a konyhánkat.

Itt is követhet minket

6,082lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Érettségi vizsga a zöldségpiacon

Okra, csoj-szum, újhagyma, paprika, padlizsán, paradicsom, fodros kel – kapható a Fény utcai piacon Alain Passard A csúcsgasztronómiában Alain Passard nevéhez kötődik a zöldségek emancipálása. Ő...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya