Mese HabbalA kézműves sör vége

A kézműves sör vége

Fullsizerender

Ennyi volt. Ássuk meg azt a gödröt, hajítsuk végre bele és földeljük el! Nem csak én mondom ezt, a szakmában jártasak mellett már a kifejezés meghonosítója is ezen a véleményen van.

Hosszú ideje kerülöm már a kézműves szó leírását. Szeretem a kisüzemivel helyettesíteni, de őszintén szólva – és ez most legyen a meaculpázás helye – annak sincs semmi értelme. Értéktelen, értelmezhetetlen és megtévesztő jelzők. Aki egy kicsit is belekóstolt az újhullámos sörök világába, az pontosan tudja, miről beszélek (nota bene: az újhullámost is belehajíthatnánk abba a gödörbe). A kézműves sör lehet kimagaslóan jó és lehet irgalmatlanul pocsék is, készíthet kézműves sört egy szívét-lelkét a projektjébe beleadó ifjú titán, egy lelkes, de kimondottan amatőr sörfőző, vagy akár egy minden szart a fogyasztókra rásózó „üzletember” is. Kézműves sört készíthet bárki és szinte bármelyik sörre rá lehet sütni, hogy kézműves. A helyzet nem sokkal jobb a kisüzemi jelző esetében sem: óriási kapacitáseltéréssel hívunk kisüzeminek söröket, gyakorlatilag egy kalapba téve a 800 literes főzőházzal rendelkező magyar kisüzemeket és az óriási, Pécsi Sörfőzde kapacitását is túllépő amerikai craft breweryket.

És amikor az ember azt hallja, hogy egy Csíki sört kézművesnek neveznek (Fenékiget nézzétek) egy Monyó vagy egy Balkezes mellett, akkor talán a szakmának már kötelessége is túllépni ezen az egészen. A szó megszolgálta a maga idejét, nem érdemes jó magyar szokás szerint az alma leszáradt csutkáját továbbra is csócsálni, ott már csak a hiénáknak maradt eledel.

Kezmuvesfagyi

Lehet azonnal kérdezni, hogy minek írok ilyen evidenciákról hosszú mondatokat, mikor az egyszeregyet minden hülye tudja, amúgy is mi vagyunk a kézműves ország, ahol minden, de tényleg minden kézműves, a műszálas kínai bugyitól nagyanyám görbe botján át a kátyúmágnes aszfaltburkolatokig. Egyre kevesebben eszik már meg ezeket a parasztvakításokat.

A kérdés az, hogy mi marad ezután?
Mi van, ha nincs kézműves, újhullámos vagy kisüzemi sörünk?

A nemsokára megrendezésre kerülő M47 fesztivál szervezői egy újramagyarosított kifejezéssel igyekeznek elkülöníteni magukat a kézművesek világától: ez nem más, mint a kraft. Kicsit olyan, mint egy kifordított kabát újra visszafordítva (hiszen a kézműves sör kifejezés eredetileg az angol craft beerből lett származtatva), de azért van egy gondolatnyi különbség a kraft és a craft között. Erőt sugároz, viszonylag egyedi és első körben szerintem jól csengő marketingszlogen. A törekvés jó, végre nem csak kézművessör-fesztiválra mehetünk sört inni, de hogy van-e jövője, az hatalmas kérdés. Az egyik ötletgazda a Főzdepark FB-oldalán összeszedte, hogy milyennek kell lennie egy kraft sörnek, ami mind szép és jó, de jelenleg nincs egy olyan magyar sörfőzde sem, ami maradéktalanul megfelelne ezeknek a kritériumoknak. Célkitűzésnek szuper, de még ha el is éri valaki, akkor sincs garancia arra, hogy a kraft szó nem jut majd a kézműves sorsára.

Egy fejlett sörkultúra egyetlen igazi értékhordozója a brand. Ennek az értékét kell őrizni, ez az igazi megkülönböztető jelző. A márkanév megbízhatósága, hordozott értéke szinte teljes egészében a főzde felelőssége, se a sikeren, se a bukáson nem kell senkivel osztozni. Jobb esetben néhány éven belül a képzettebbek már nem kézműves kocsmába akarnak menni, hanem egy helyre, ahol van Rothbeer vagy egy kocsmába, ahol csapon van egy Csupor, egy Hübris, egy Monyó, egy Mad Scientist vagy akármi. Ezt kell a főzdéknek elérni: hogy az emberek ne kézműves sört keressenek, hanem célzottan egy-egy főzdét, ne adj isten, egy konkrét sört. Nem is annyira utópisztikus vízió ez manapság, mint mondjuk két éve lett volna.

Talán ebbe az irányba tett apró lépés egyébként az M47 Fesztivál is, krafttal vagy anélkül. Terroirról szó sincs, de itt azért mégis egy Maglódi úti csoportosulást láthatunk. Lehet, hogy ez a jövő zenéje: villányi borok, sörök a maglódiról, balatoni könnyűvérű világosok, kiskunsági extrémek.

A kézműves mindenesetre a múlté. Éledezik a kraft közösség.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!