Mese HabbalEgyszervolt virágmező - De Ranke Hop Harvest 2015

Egyszervolt virágmező – De Ranke Hop Harvest 2015

Img 9017

A friss komló hálás alapanyag. Olyan ízeket, textúrákat ad a sörhöz, amiket pellettel vagy vákuumfóliázott leveles komlóval elérni nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen. A wet hop beer egy nagyon érdekes műfaj: sok műértő szerint a komló virágos karakterét itt lehet igazán megérteni, nem beszélve a virágmézes jellegekről, amiket tényleg gyönyörűen kibont a szüret utáni közvetlen, feldolgozás nélküli felhasználás.

Minden szépsége mellett azonban érdemes tisztában lenni a stílus árnyoldalával is. Egy ereje teljében levő komlóra dizájnolt recept lehet, hogy csúcskategóriás sört eredményez két-három hónapon belül, de az aromaanyagok degradálódás miatt korántsem biztos, hogy egy éves korában is ugyanolyan szépen fog muzsikálni egy amúgy zseniális főzet. Ez az anomália kevés helyen jön ki jobban, mint egy wet hopped beernél. Félreértés ne essék, egy 3 éves frissen komlózott sör lehet szuper, akár szenzációs is, de az eredeti, zabolázatlanul vad és sármos ízkombinációnak valószínűleg a közelébe sem ér.

A De Ranke sok belga főzdetárshoz hasonlóan tart frissen komlózott sört, októbertől novemberig árusítják szezonális termékként (a tavalyi EBBC-n egyébként ez volt az egyik slágerstílus, hatot-hetet biztos megkóstoltam különböző helyekről, talán a legemlékezetesebb a Van Eecke Hommelbierje volt, hozzáteszem, szintén egyévesen). A Hop Harvest 2015 viszonylag jól összefoglalja a wet hopped beer lényegét.

Hársfavirág, kamilla, csipkebogyószörp és akácméz. Hihetetlenül szép és összetett aroma, a komponensek gyakorlatilag egymásra licitálva törnek előre veszik be magukat az orrkagylóba. Gyönyörűen hozza a belga komlótermő vidékek minden báját, élmény illatozni. A korty viszont mintha kicsit vértelenné válna. Benne van, illetve benne volt az erő, de valahol elveszett. Helyette maradt egyfajta kiegyensúlyozottság, ami tényleg sok esetben jó lehet, de egy wet hopnál szerintem kevés értelme van. Itt harapni kell a virágokat. Nagykanállal enni a mézet. Szép, meg minden, de ha ugyanaz a virtuozitás köszönne vissza a kortyban, ami az első szippantásban, akkor világbajnok lenne a Hop Harvest 2015.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!