Mese HabbalPokrócos - Crooked Stave Progenitor

Pokrócos – Crooked Stave Progenitor

Img 8442

Életemben mindössze kétszer ültem lovon. Mint egy igazi városi hülyegyerek. Mikor először láttam egy vidéki esküvőn egy lazán fütyörésző parasztgyereket lóval vágtatni nagyjából három méterrel az orrom előtt, arra gondoltam, hogy hamarabb leszek bajnok rúdugrásban, mint hogy ezt valaha is meg tudjam csinálni. Az állítást azóta sem sikerült megcáfolni: lovagolni nem járok, a rúdugrást még nem próbáltam. De bajnok még lehetek.

Talán ezen hiányosságaimnak is köszönhető, hogy a sörleírásokban gyakran megjelenő lópokrócos jelleg számomra nem nagyon értelmezhető. Sosem szagoltam bele egy lópokrócba. Viszont voltam már istállóban.

Ennek megfelelően a brettes, lópokrócos jelleget én mindig olyannak éreztem, mintha bemennék egy istállóba, beleszagolnék a levegőbe és azt az illatkomplexumot egyszer csak elkezdeném a számban, ízként érezni. Jól hangzik, ugye? Ezt az érzetet még keverjük egy kis citromhéjjal, ecetsavassággal, kevés érett camembert jelleggel és máris kész van egy polimikróbás erjesztés végtermékeként elénk rakott vadélesztős sör. Az ízmátrix változhat, de lényegi részeket ezen síkokon kell elhelyezni. Érdekes, komplex és nagyon változatos, aki egyszer rááll a kóstolására, hamar függővé válik.

Kevés annál szebb brettes leképeződést tudnék mondani, mint amilyen a Crooked Stave Progenitora. A Crooked Stave saját élesztőkeveréke nem mondom, hogy a legkomplexebb vadélesztős élmény egész életemben vagy a legjobban összerakott törzskombináció, amit valaha kóstoltam, de azért nagyon figyelemreméltó. Viszont aki meg akarja érteni a brettes jelleget, annak feltétlenül meg kell kóstolnia. A szárazabb, közepesen savanykás szájérzet és a jól érezhető citrusos komlófelhő mellett egyértelműen a Brettanomyces dominál. A kezdetben tisztán lópokrócos, istállós, nemespenészes és enyhén kéksajtra utaló íz középtájt zsályás irányba is el-eltekintget, majd a végén tölcsérszerűen torkollik bele egy citromhéjas, kicsit kefírszerű érzetbe. Az intenzitás végig kitart, az utolsó kortyoknál is képes bejárni a kezdeti utat. Szép sör, ne hagyjátok ki.

A Hopaholicban megtaláljátok.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!