Bűvös Szakács Karizmatikus étel Pálinkák a sópincében

Pálinkák a sópincében

Palinca 6306

2008 óta Székelyföldön nem szabad pálinkának nevezni a pálinkát. Hiába készítik gyümölcsből évszázadok óta megszakítás nélkül – ellentétben az anyaországgal –, s hiába következetes népital a szilvapálinka, nem szabad saját nevével címkézni. Hivatalosan tehát párlat avagy „pălincă”. Utóbbi a két betű eltérés miatt engedélyezett, de a pălincă név nem védett, vagyis nem csak gyümölcsből készített ital is forgalmazható ezen a címen.

A legtöbb háznál 50%-osra főzik, túlnyomórészt szilvából. A 42%-os, úgynevezett „gasztronómiai” változat új keletű. Néhányan felfedezték a természet adta lehetőséget: vadon termő gyümölcsöket gyűjtenek hozzá.

Viszonylag nagy bőségben szedhető például vadcseresznye és vadkörte (vackor), és ezekből a lenézett gyümölcsökből meglepően jó minőség is készíthető.

Nemrég Domokos István kóstoltatott erdélyi párlatokat a Vámház körúton, a Parajdi Sópincében.

Vadcseresznye: az Orbán családi főzde 200 éve készít vadcseresznyepálinkát kisüsti eljárással. Ezt a kiskörömnyi méretű gyümölcsöt nem lehet magozni, ezért az italból először különleges marcipános íz bontakozik ki, majd intenzíven cseresznyés a lecsengése.

Ezt több olyan párlat követte, amiért valóban érdemes volt megtartani a kóstolót: kökény, csipkebogyó, fekete áfonya, fekete bodza, földieper (részben erdei, részben helyiek által termesztett gyümölcsből). Megjelent a szeder (melynek szedésében erős konkurencia a medve), az aromamoba-málna, és a kóstoló egyik legsikeresebb tétele, a berkenyepárlat.

Vackorból két változat volt. Az első egy jófajta népi pálinka. A második pedig – a Potio Nobilis főzde terméke – sok kóstolónak okozott meglepetést: megszületett a high-end vackor fogalma. A főzde két tehetős üzletember hobbija. Termékeik nem olcsók, de úgy mondják, az előállítás így sem jövedelmező. Még akkor sem, ha ezek a kis szériák a romániai piacon presztízsterméknek számítanak egy kör számára.

A párlatok kaphatók a Parajdi Sópincében a pesti Vámház körúton, egy részük kóstolható lesz a Millenárison, a II. Székely Fesztiválon.

II. Székely Fesztivál 2016
Budapest, Millenáris , 2016. május 5 – 8.

 

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karanténfőzés

Az MGE lehetőségeihez mérten segíteni szeretne azoknak, akikre a legtöbb teher nehezedik a „vírushelyzetben”. Főzünk orvosok, ápolók, kórházi dolgozók, mentősök részére. Szakácsok munkaerővel, hentesek, pékek, cukrászok, beszállítók alapanyaggal, étteremtulajdonosok helyszínnel állnak rendelkezésre. Ez a Karanténfőzés. (Itt találja a kezdeményezés támogatóit.)

Legfrissebb cikkek a rovatban

Búcsúlencse

Tíz hét, amely megmozgatta a fantáziánkat – és a konyhánkat.

Itt is követhet minket

6,088lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Érettségi vizsga a zöldségpiacon

Okra, csoj-szum, újhagyma, paprika, padlizsán, paradicsom, fodros kel – kapható a Fény utcai piacon Alain Passard A csúcsgasztronómiában Alain Passard nevéhez kötődik a zöldségek emancipálása. Ő...

Kiemelt cikkek

Másfél dolláros bébi

  Szingapúr a délkelet-ázsiai régió egyik legdrágább helye, ugyanakkor itt kapható a világ legolcsóbb csillagos étele – Chan Hon Meng büféjében. A piaci stand a...

A Babel

Anyák salátája

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya