Mese HabbalÚj irány - Hopfanatic Next Level

Új irány – Hopfanatic Next Level

Image

A mostanában kicsit csendesebbé vált Hopfanatic nagyjából egy hete jelentett be egy új sört, a Next Levelt. Kiss Tamás sokszor mutatta már meg a hazai közönségnek, hogy van elképzelése a sörfőzésről, szeret kísérletezni és van is hozzá érzéke. Most azonban a hangsúly nem a lázadásra, az agyleszakító ízkombinációkra helyeződött, épp ellenkezőleg: Tamás a tökéletes ivósört próbálta megalkotni egy láger képében.

Az évek során egyre jobban gyökeret vert a fejemben a gondolat, hogy ivósört csinálni nem egyszerű. Az extrém sörnél tudja az ember, hogy mire vállalkozik, a közönség is sejti, hogy valami különlegesnek tervezett ital érkezik a poharába. De egy szolidnak tervezett lágernél már nem ilyen egyszerű a helyzet. Mit vár el a fogyasztó? Tisztán csengő, hagyományos “sörízt” vagy alapsört kis csavarral, mondjuk erősebb aromakomlózással? Tolerálja-e a piac a karamellmalátás jelleget vagy nem szabad ellépni a pilseni malátás vonaltól? Egyáltalán szimpla ivósört vár-e a piac az ország egyik legextrémebb sörfőzdéjétől? Nehezen megválaszolható kérdések. Az az érzésem, hogy egy Hopfanatic lager talán nagyobb feladat, mint egy kávés-tölgyfacsipszes-vaníliás stout.

Ezt Kiss Tamás is érezhette. Az élesztőt az USA-ból hozatta (mexikói törzs), ráadásul folyékonyat, ez egy szép nagy, kövér piros pont. Komlónak a Mandarina Bavariát választotta, kifejezetten az aromás irányba koncentrálva. Saját céljait a következőképpen fogalmazta meg: “a sör nem egy szájszaggató különlegesség, inkább egy olyan műfajban próbál érvényesülni, ami itt nálunk kiforratlan”.

A kezdés kifejezetten tetszetős. A mandarinhéjas háttér mellett előtérbe kerül egy málnás cukorra emlékeztető aroma és meglepő módon egy leheletnyi sült banános jelleg is. Mindez igen jól feszül bele a pohárba. A korty viszont kisebb csalódás. A kis test mögött eleinte szép karamelles felhangok bukkannak fel, de a záróakkord túl lapos, testetlen. A komlózáson is talán lenne még mit csiszolni. Mert persze nincs azzal baj, ha nem robbantja le a fejemet, de egy ilyen szép aroma ígérete sokkal kiforrottabb ízjegyeket kíván. A gyümölcsösség szinte eltűnik, nem is bontakozik ki, ellenben a hidegkomlózás miatt enyhe zöldségesség marad vissza. Ez biztosan nem a Mandarina Bavaria legszebb arca. 

A Next Level nem egy rossz sör, de a leírás és a felhasznált alapanyagok ennél egy kicsit többre engedtek következtetni. Biztos lesznek, akik ennek ellenére nagyon fogják szeretni, de szerintem több van ebben, mint amennyit kihoztak belőle.

A szokásos, jól bevált bemutató a Hopfanatic Pubban ma este lesz (az eseményt itt találjátok).

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!