Mese HabbalÚj irány - Hopfanatic Next Level

Új irány – Hopfanatic Next Level

Image

A mostanában kicsit csendesebbé vált Hopfanatic nagyjából egy hete jelentett be egy új sört, a Next Levelt. Kiss Tamás sokszor mutatta már meg a hazai közönségnek, hogy van elképzelése a sörfőzésről, szeret kísérletezni és van is hozzá érzéke. Most azonban a hangsúly nem a lázadásra, az agyleszakító ízkombinációkra helyeződött, épp ellenkezőleg: Tamás a tökéletes ivósört próbálta megalkotni egy láger képében.

Az évek során egyre jobban gyökeret vert a fejemben a gondolat, hogy ivósört csinálni nem egyszerű. Az extrém sörnél tudja az ember, hogy mire vállalkozik, a közönség is sejti, hogy valami különlegesnek tervezett ital érkezik a poharába. De egy szolidnak tervezett lágernél már nem ilyen egyszerű a helyzet. Mit vár el a fogyasztó? Tisztán csengő, hagyományos „sörízt” vagy alapsört kis csavarral, mondjuk erősebb aromakomlózással? Tolerálja-e a piac a karamellmalátás jelleget vagy nem szabad ellépni a pilseni malátás vonaltól? Egyáltalán szimpla ivósört vár-e a piac az ország egyik legextrémebb sörfőzdéjétől? Nehezen megválaszolható kérdések. Az az érzésem, hogy egy Hopfanatic lager talán nagyobb feladat, mint egy kávés-tölgyfacsipszes-vaníliás stout.

Ezt Kiss Tamás is érezhette. Az élesztőt az USA-ból hozatta (mexikói törzs), ráadásul folyékonyat, ez egy szép nagy, kövér piros pont. Komlónak a Mandarina Bavariát választotta, kifejezetten az aromás irányba koncentrálva. Saját céljait a következőképpen fogalmazta meg: „a sör nem egy szájszaggató különlegesség, inkább egy olyan műfajban próbál érvényesülni, ami itt nálunk kiforratlan”.

A kezdés kifejezetten tetszetős. A mandarinhéjas háttér mellett előtérbe kerül egy málnás cukorra emlékeztető aroma és meglepő módon egy leheletnyi sült banános jelleg is. Mindez igen jól feszül bele a pohárba. A korty viszont kisebb csalódás. A kis test mögött eleinte szép karamelles felhangok bukkannak fel, de a záróakkord túl lapos, testetlen. A komlózáson is talán lenne még mit csiszolni. Mert persze nincs azzal baj, ha nem robbantja le a fejemet, de egy ilyen szép aroma ígérete sokkal kiforrottabb ízjegyeket kíván. A gyümölcsösség szinte eltűnik, nem is bontakozik ki, ellenben a hidegkomlózás miatt enyhe zöldségesség marad vissza. Ez biztosan nem a Mandarina Bavaria legszebb arca. 

A Next Level nem egy rossz sör, de a leírás és a felhasznált alapanyagok ennél egy kicsit többre engedtek következtetni. Biztos lesznek, akik ennek ellenére nagyon fogják szeretni, de szerintem több van ebben, mint amennyit kihoztak belőle.

A szokásos, jól bevált bemutató a Hopfanatic Pubban ma este lesz (az eseményt itt találjátok).

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!