Mese HabbalFúziós stout - Hopfanatic Insomnia

Fúziós stout – Hopfanatic Insomnia

Img 4100

Kisebb adásszünet után pénteken ismét új sört lehetett kóstolni a hunyadi téri Hopfanatic Pubban. Kiss Tamás – szokásához híven – ismét tágan értelmezte a kategóriahatárokat, ezúttal két, viszonylag népszerű stílus párosításával próbálkozott meg. Az Insomnia ugyanis egy coffee milk stout, az alapötlet nyilván egyenesen következett a tejeskávéból. A Hopfanaticnak egyébként is erőssége a porter-stout vonal, az első zajosabb sikert is az Angry Beast nevű russian imperial stout hozta meg Tamásnak, emellett pedig sok egyéb témába vágó ötlet is született már a kiskunhalasi konyhában (pl. erdei gyümölcs ágyon érlelt porter, vagy zúzott whiskyhordós-vaníliás stout).

Az Insomniát volt szerencsém két héttel a budapesti bemutató előtt is kóstolni, kicsit még nyersebb formájában. Akkor a sör kifejezetten érdekes arcát mutatta, valahogy az észterek és a kávé összjátékából kenyai variánsokat idéző bogyós gyümölcsös, feketeribizlis jelleg bontakozott ki. Az azóta eltelt idő alatt a sör mindenképpen veszített ebből az értékéből, de más irányból nézve viszont előnyére változott.

Könnyed, enyhén pörkölt kávés, tejkrémes illatok keverednek vajkaramellel és kevés maradék bogyós gyümölccsel. A gyümölcsös jelleg, mint mondtam, kicsit háttérbe szorult. Laza, nem magyarázza magát túl, de közel sem vetíti előre azt a komplexitást, ami a kortyban lakozik. Ízben ugyanis az erőteljesebbé váló kávés alaphangulatot lágyítja a laktóz a maga éles, határozottabb édességével, valamint a karamellmalátás világ és a néha beütő hamus-dohányleveles futamok is támogatólag hatnak az összképre. A fejlődés érezhető a korábbi kóstoláshoz képest, az akkor tapasztalt középtáji kiüresedés teljesen eltűnt, a sör egész szépen beérett. Valószínűleg jót tenne neki még pár plusz hónap, de jelen állapotában is kiemelkedő.

Emellett pedig plusz infó, hogy a kókuszos Alulu új főzete hosszú idő után ismét visszatért arra a szintre, ahol a Főzdefesztes debütáláskor volt, érdemes azt is kóstolni.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!