Mese Habbal Gyümölcsre hangolva - Buxton Brewery Axe Edge

Gyümölcsre hangolva – Buxton Brewery Axe Edge

Img 7300

A 98/100-as Ratebeer pontszám ismeretében nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Axe Edge a brit Buxton Brewery húzósöre. Bár több, igen jónak mondott főzet is köthető a nevükhöz – az Axe Edge-en kívül én még a Buxton Goldot kóstoltam – a sörben jártasaknak talán inkább a kollaborációs söreik ugranak be. Merthogy abból van egynéhány. Járt már náluk skandináv sztárkettős, a To øl, a BrewDog, a Nebuchadnezzar emlékével a mai napig libabőröztető Omnipollo és Mikkel Borg Bjergso gonosz kistestvére, az Evil Twin is. Ahol ilyen nevek fordulnak meg, ott valamit nagyon tudnak.

Az Axe Edge egy kicsit erősebb, egyszerű IPA-nak mondja magát, de több annál. A Buxton határában fekvő Axe Edge lápról elnevezett sört elsőre igazi lokálpatrióta különlegességnek gondolhatnánk, de egy rövid korty is elég ahhoz, hogy meggyőződjünk az ellenkezőjéről.

Nem várt kezdés erőteljes trópusi betörésekkel. Hangsúlyos, de mégsem orrcsipkedő a grapefruit és lime, mellette egy csipet korianderzöld, papaya és citromfű is feltűnik. A komlókat ismerve (Amarillo, Citra és Nelson Sauvin) inkább vártam egy gyantásabb, mélyebb aromát kevés körtével kiegészítve, de nem, itt szinte mindent ural a grapefruit és a fűszeres jelleg. Érdekes, tetszetős. A korty jól igazodik ehhez a felszínen erős, fűszeres világhoz: a test kevésbé hangsúlyos, a zárás száraz, nincsenek kifejezett karamellás jellegek, a malátaalap abszolút mellékszereplő. Utóbbi nem a zsánerem, de az nem vitás, hogy a komlózásnak mindez nagyon jól áll. Az utóérzet gyümölcsös, kicsit enyhül a citrusfelhő és helyet kap egy adag vágott fű is. Az Axe Edge szép, kidolgozott sör.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

6,468lájkolóTetszik
689követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal