Mese HabbalA mikrofon és a reverenda - Főzdefeszt szubjektív

A mikrofon és a reverenda – Főzdefeszt szubjektív

F%c5%91zdefeszt k%c3%a9p
forrás: Főzdefeszt FB

És igen, végre itt van újra mindenki kedvenc sörfesztiválja, a Főzdefeszt, ami mindig képes egy kicsit felpezsdíteni a szcénát. A szervezők imádják, mert kasszasiker és mert újra lehet durrogtatni a bejáratott marketingszövegeket, mint forradalom, reneszánsz, terror, kiteljesedés, egyedi, különleges, kézműves, stb.. A gyűlölködők imádják, mert újra lehet fikázni, utálkozni és siránkozni azon, hogy milyen csúnya, gonosz és profitorientált lett ez a kedves, baráti fesztivál. És hogy ettől milyen nagyon megromlik a sör íze az ember szájában, meg hasonlók.

Imádják a sörfőzők, mert ömlesztve lehet premiereket és nagybemutatókat tartani, nagyobbnál nagyobb világszenzációkat bejelenteni, egymásra licitálva újabb és újabb őrültségekkel előállni. A bloggerek végre megírhatják a kötelező lájkporszívó bejegyzést, amikben vaskos kattintásokért és megosztásokért cserébe vezetik a világtalanokat a rengetegben, bennfentes infókat szivárogtatnak, véleményt alkotnak, ítélnek és megítélnek, piedesztálra emelnek és szakadékba taszítanak. A látogatottság az egekben, mindenki boldog.

Jaj, mielőtt elfelejtem, azok is imádják, akik csak egy jó sört szeretnének inni a haverokkal és magasról tesznek az összes fentebb felsorolt szereplőre. Mert jó sört azért lehet itt találni.

Img 1848 m%c3%a1solat
Egy korábbi kép a 7. Főzdefesztről

Az őszi, immáron 10. Főzdefeszt szekere kicsit döcögősen indult. Kicsit későn került meghirdetésre, aztán az utolsó utáni pillanatban eltolták az egész rendezvényt egy héttel és az Olof Palme sétányról is átköltöztek a Felvonulási térre.

Mi végre a halasztás? A hivatalos kommunikáció szerint a szervezők nem akarták, hogy a rossz idő tönkretegye a rendezvényt, ezért tolták egy héttel későbbre. A motiváció érthető, az időjárás viszont ezt eddig nem nagyon respektálta. Ahogy a régi mondás tartja, sose bízz egy meteorológusban.

A másik nagy változás, hogy az összebútorozás a Street Food Show-val véget ért. Ez a mostani Főzdefeszt csak egy szimpla Főzdefeszt, a Street Food Show ettől teljesen külön lesz megtartva, egy héttel később.

Az egészben az a pláne, hogy egyszerű földi halandónak ebből nem sok fog feltűnni: a Főzdefeszt gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint korábban, van egy csomó ételstand, street food, de hogy egy kicsit fokozzam a konfúziót, a Street Food Show-n is nagyjából húsz sörös stand lesz kint. Valami komoly nézeteltérés lehetett a háttérben, a FB-eseményen még mindig együtt van két rendezvény (UPDATE: egy kedves kommentelő hívta fel a figyelmemet, hogy Street Food Show helyett Street Food Market van írva az eseményeben, ami apró és ügyes változtatás, ha nem figyelsz oda, átsiklik felette a szemed). A fogyasztók viszont most röhöghetnek a markukban, mert így két Főzdefesztet, vagy ha úgy jobban tetszik, két Street Food Show-t kaptak a nyakukba. Ha nem vagy eszement sörgeek vagy sztrítfúd-fetisiszta, akkor ugyanazt fogod kapni itt is, ott is.

Mony%c3%b3
Forrás: Monyó FB

Én személy szerint, önző okokból nagyon örülök az egy hetes csúsztatásnak: így végre tényleg rossz idő lett, van esély egy kis esőre és emiatt nincs tömeg. Tegnap nyugodtan, békésen lehetett kóstolni, nem lihegett senki a nyakamban, nem kellett kivárni a soromat és hasonlók. Természetesen újra volt egy csomó újdonság, nagy dérrel-dúrral beharangozott sör. Egyre inkább úgy érzem, hogy nem attól lesz bevállalós valaki, hogy csinál egy agyamenten nyakatekert új sört a Főzdefesztre és halálba promózza, eseményen belüli eseményeket csinál neki FB-n. Túl sok a marketingsallang, amiről ugye tudjuk, hogy a rossz sört is képes pillanatok alatt kiénekelni a hordókból. Főleg a Főzdefeszten.

Egy igazán zseniális sörfesztiválon nem lennének címkék, molinók, egyáltalán nem lennének megnevezve a kapható sörök sem. Csak sorszámozott csapok lennének, esetleg a sorszámok mellett stílusmegjelölések. Semmi reklám, semmi ismerős név, csak ízek és kvázi vakkóstolás.

És aki a Főzdefeszten kóstol, az is jobban teszi, ha lebontja a reklámlufit az összes italról. Kicsit más lesz a leképeződés. Értelmezhetőbb. Őszintébb.

F%c5%91zdefeszt 20151

Sokan gondolják, hogy a legnagyobbat idén a Monyó húzta a sugárzóan zöld sörével és Németh Professzor úr radioaktív hordójával, de nem. A legnagyobbat az egyházi sörfőzdék húzták. Úgy építenek imidzset, ahogy senki. Ennél szebb kombót álmodni sem lehet: a zirci apátság keményvonalas rokkere és a székesfehérváriak mikrofonsérós csaposa telitalálat. Mindenki azt hitte, hogy reverendáé lesz a főszerep, de nem. Ez már tényleg egyházi (sör)forradalom.

Ma meg holnap van még Főzdefeszt a Felvonulási téren. Látogassatok ki, ha tehetitek. És csukott szemmel kóstoljatok.

U.i.: Kisütött a nap. Ne higgyetek a sörbloggernek, az időjósnak van igaza.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. akkor most néhány csalódást keltő tapasztalat:

    a last minute bejelentett egy hét csúszás mérhetetlen amatőrség

    a zirciek rokkere egy mérhetetlen nagy paraszt

    a Brew Age sörök magyar csapolója meg fogalmatlanul csapolja a black IPA-t annak,aki az imperial IPA-t kéri – és mikor visszakérdeznek, hogy de biztos, hogy ez a fekete sör itten az imperial IPA, akkor váltig állítja, hogy ja.

    és mivel ő csapolja a Van De Streek söröket is, döntsem el, hogy a Dewitt tényleg ennyire nem tipikus German Hefeweizen, vagy ezt is elb_szta és tulajdonképpen Broeders-t ittam.

    értem én a profitorientált hozzáállást és fizetek szívesen a huggyantásért, meg a pohárért is, de amikor oda jut az egész, hogy a pohárba sem az kerül, amit kér az ember, akkor azt gondolom, hogy valami homokszem azért került a gépezetbe…ja, és az, aki egy citrával komlózott sörről annyi infot tud megosztani a fogyasztóval kérésre, hogy ebbe citrusokat főztek, annak nem poharat, meg sörcsapot nyomnék a kezébe, hanem sündisznót, hogy fájjon…

  2. @zsombibacsi

    EZ a street foodos dolog nekem is feltűnt, főleg az gyanús, h a jövőheti esemény is elég hírtelen lettösszerántva, de annyit azért elmondanék csak a pontosításért, h a fb-on nem street food show-t írnak a Főzdefeszt mellé, hanem streed fodd marketet!

  3. @rambo13: igazad van, áldozatává váltam egy jó cselnek (csak az utolsó szót módosítsd, akkor nem tűnik fel senkinek :). Javítom.

    @alehunter: amiket elmondasz, azok sajnos mindig is igazak voltak. Nem csak a Főzdefesztre, hanem a legtöbb kézműves sörözőre. A személyzet képzetlensége állandó probléma és bármennyit beszél róla az ember, úgy tűnik, igazán senkit sem érdekel. Mert ebben nem sok változást látok. Nekem viszont sokkal nagyobb problémám – és erről nem a Főzdefeszt stáb tehet – hogy a sörök nagy része egyszerűen nem ér annyit, amennyiért kínálják. És ez nagy gáz…

  4. @zsombibacsi

    a legutolsó két sorod ami miatt én inkább idén inkább a csakajósörben költöm el azt a pénz amit amúgy itt az ízhiba mentes sörhöz vezető rögös út különböző szakaszain álló sörfőzők, mobil vécék, ilyen-olyan a vevő és eladó pénze közé befurakodó adószedő cégek támogatására költenék

  5. és folytatásként: valami mazoizmustól hajtva ma ismét kilátogattam – életem legrövidebb főzdefeszt részvétele volt! Mivel gyűjtöm a poharakat, mindig megragadom az alkalmat Főzdefesztekkor, hogy begyűjtsem a nem budapesti főzdék poharait. ma is így akartam eljárni, mikor az egyik nevesebb magyar főzde árusa közölte, hogy sajnos nem adhat el a poharaiból, mert tegnap egy magát látogatónak kiadó szervező vett tőle egyet és utána oltári botrányt rendezett, hogy azt neki eladni tilos. szóval nagyon kedvesen, de csak annyit tudott felajánlani, hogy küld postán, ha megadom a címem.

    vettem néhány külföldi sört és ennyi.

    azt hiszem a forradalom halott és épül szépen a jakobinus diktatúra a gyermekei, a kis magyar sörfőzdék nyakába…ha udvarias akarok lenni, akkor is nehéz megállnom, hogy elküldjem az anyjába az egész mocskos élősködő szervező bandát! 🙁

  6. @alehunter (a az első, korábbi posztodra)

    Mondjuk ha itt is ezek a diákmunka színvonalú fizetések mennek amik ebben a „szektorban” jellemzőek akkor örülnünk kell, hogy ennyi pénzért még néha találnak olyan embert aki képes pénzt visszaadni meg kezelni egy csaprendszert.

  7. @a_sour_az_uj_IPA, @alehunter: Egyetértek ezekkel az észrevételekkel, de amíg így is zakatol a fesztivál, addig ezek a hangok elvesznek a tömegben. Egyébként sem kötelez minket senki arra, hogy kimenjünk :). Amúgy sem igazán hiszem, hogy a Főzdefeszt a sörgeekek fesztiválja lenne (mert szerintem jelenleg egyik sörfesztivál sem a sörgeekeké): ez egy tömegfesztivál, pont. És szerintem ez is marad már.

    Én egy dolognak örülnék nagyon: az egykortyos kóstoló hivatalossá tételének. Sokan egyébként szívesen adnak kóstolókat, de ha ez a szervezői részről is hivatalossá lenne téve, az nekem szimpatikus húzás lenne. De ez valahogy nem akar megtörténni, pedig többször, több helyen is említésre került már…

  8. @ zsombibacsi:

    erre csak egyetlen megjegyzést engedj meg: én meg úgy gondolom, hogy a főzdefeszt tőmegéből bart dániel és csipet csapata gazdagszik és nem a magyar sörfőzdék. ők abból a limitált számú fogyasztóból élnek, aki nem csak évi két hétvégén hajlandó kiadni 300-400 forintot egy deci egyelőre még sajnos kétes minőségű sörért.

  9. Kihagyom idén, számomra a sör nem erről szól, ez egy jelmezbál. Ízléstelen a fukushimázás (japán barátnőm teljesen kiakadt rajta hogy ekkora sötét tahók hogyan élhetnek itt e földön pedig nem kezdő), idegesítő és kínos a görcsös, amerikai típusú magamutogatás. A sörforradalomnak nincs vége, sőt, szerintem éppen most indul be csak igazán, a csendes többség szépen főzöget otthon egyre jobbakat és távol tartja magát ettől a freak show-tól.

    Ami Bart urat illeti, jóhiszeműen tanácsoltam hogy ezeken a kitüntetett napokon legalább nullszaldón árulják a főzdék a söreiket – bár nem látom be hogy miért ne lehetne még annál is olcsóbban kicsapolni pár hordót -, hadd ismerje, hadd kóstolja a közönség, ha ízlik nekik megveszik drágábban is majd, elhajtott a francba hogy álmodozzak máshol mert már így is gombokért folyik a csapból. Szerintem pedig ez balatoni-lángosos mentalitás, inkább vegyék meg ötödannyian drágán.

    Pedig ostobaság abban hinni hogy pár kalandvágyón kívül hétszáz forintokat kipattint valaki ismeretlen, marketinggel és múlttal nem rendelkező háromdecis sörökért a teszkóban, mikor ugyanennyiért – vagy olcsóbban – világbajnok (vigyázat, tömegtermék) apátsági belgákat vehet ugyanott. Vagy parádés, technológiailag tökéletes búzákat olcsóbban. Vagy klasszikus cseheket, angolokat.

  10. @alehunter, @KeserLova: én magamat a fogyasztói oldalra teszem, a Feszt és a főzdék közötti csatározást majd lejátsszák az érintett szereplők. Én nem akarom, hogy nullszaldó alatt csapoljanak, felőlem mindenki kereshet amennyit csak akar, sőt, kifizetek egy sörért 1000/2dl-t is szívesen, de az akkor olyan legyen, hogy ne azt érezzem, átvertek.

    Ha viszont nem olyan, akkor szedje le szépen a csapról. És őszintén mondja el, miért döntött így, van erre egy csomó fórum.

  11. engem még az sem érdekel, miért szed le valaki a csapról egy sört, a magánügye. a feszt és a főzdék közti csatározás (ha van egyáltalán) sem érdekel. megjegyezném viszont a főzdék számára, hogy ilyen kevés sört eddig még sosem kóstoltam és ilyen keveset eddig még sosem költöttem és ha leszámítom a zirci csuhások modortalan kiszolgálását, akkor mindez a szervezők hibája és nem a főzdéké

  12. Úgy látom, ez a fesztivál is eljutott abba az érett (és a szervezőknek üdvös) fázisába, amikor a látogatók már csak szopni járnak oda…

  13. @alehunter: én meg vienna lagert kaptam dipa helyett! 😀 dumáltam pár szót a főzős srácokkal is, a főnök elég nagyképűnek tűnt, a másik jófej volt.

    egy sörgeek fesztet kéne összehozni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!