Refritált hal

0

Spanyol halsütési módszer, melyhez elsősorban almaborból készült ecetet használunk.

Először elkészítünk egy fokhagymával és csíkokra szelt chilipaprikával aromásított olajat: felhevített olívaolajba durvára vágott fokhagymát és szintén nagyobb darabokra vágott, kimagozott chilipaprikát vagy cseresznyepaprikát dobunk. Addig sütjük, míg a fokhagyma enyhén meg nem barnul (vigyázzunk, a paprika se keseredjen meg). Több órán át hagyjuk állni (infuzionálódni). A hal elkészítésekor felforrósítjuk ezt az olajat, s odakészítjük magunk mellé.

Egy másik serpenyőben kevés zsiradékon elősütjük a halszeletet (bőrös oldalán), majd tűzforró fokhagymás-paprikás olívaolajat kanalazunk rá.

Közepesen erős lángon, elég gyorsan kell dolgozni. A serpenyőt megdöntjük, s a benne lévő halat folyamatosan locsolgatjuk az alóla kimert forró, ízes olajjal. (Ha úgy tűnik, hogy a fokhagymák túlbarnulnak, öntsük le az olajat a hal alól, s tegyünk rá frisset.) Ha belobban a zsiradék, nem kell megijedni, sőt: a láng még jobb ízt ad az ételnek.

A végén leöntjük az egész olajat. A hal alá kevés öreg almaborecetet öntünk, de épp csak annyit, hogy sisteregve, gyorsan elpárologjon, a gőze enyhén aromatizálja a halat. Mivel az ecet gyorsan besűrűsödik, szárazanyag-tartalma enyhén karamellizálódni fog, ez teszi igazán jóvá az ételt.

A „refritálás” halon kívül rák vagy akár csirkeszárny készítésére is jó. Az ecettel együtt kerülhet bele némi finomra vágott petrezselyem is.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel