ReceptekNégylábúEgészben sült báránylapocka (braisé)

Egészben sült báránylapocka (braisé)

Rokfort lapockas%c3%bct%c3%a9s(1)

A lapockát durva tengeri sóval bedörzsöljük, olívaolajon közepesen erős lángon megpirítjuk, hogy enyhe színt kapjon. Az öntöttvasedénybe először betesszük a pirított csontokat és bárányoldalast, majd erre a lapockát. Aláöntünk 2 dl vizet vagy könnyű levest. Felmelegítjük, majd lefedve 140ºC-os sütőbe tesszük – körülbelül három órára. Közben – ha kell – pótoljuk a folyadékot, s kétszer megforgatjuk a lapockát. Félóránként locsolgassuk meg. Félidőben tegyünk még bele 10-12 gerezd fokhagymát, egészben, hámozatlanul, s egy kis kockára vágott paradicsomot.

Míg készül, további hozzávásárolt csontokból, sűrű pecsenyelevet készítünk, amit az utolsó félórában szintén ráöntünk a lapockára, 10 percenként locsoljuk vele. Ha kész, húsz percig pihentetjük a pecsenyét, körülbelül 60ºC-os hőmérsékleten (pl. a sütő lenyitott ajtaján). Ekkor már a fedőt levesszük, alufóliát borítunk a húsra, lazán.

Ha pontos a sütőnk, a zselatinos rész nem olvad ki, természetesen és lassan karamellizálódott, különlegesen szaftos pecsenyét kapunk.

A La Tupiñában szezontól függően Tarbais-babot is adhatnak hozzá, pontosabban zöldségekkel készülő enyhén paradicsomos babragut. (Ez a fajta a babok egyik Rolls Royce-a.) Máskor zöldbab érkezik és libazsírban sült krumpli durvára tört borssal (mignonette) meghintve.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!