Borsópüré

Hozzávalók

  • 250 g zöldborsó
  • 5 g lapzselatin
  • 125 g mentás zöldségalaplé
  • 5 cl Noilly Prat vermut
  • 125 ml szénsavas ásványvíz

Az alaplé borsóhéjjal készült, gomba, sárgarépa, szárzeller, salottahagyma, póréhagyma, szárzeller petrezselyemszár hozzáadásával. Összesen 20-25 percig főztük, majd néhány csíkokra vágott mentalevelet adtunk hozzá, így hagytuk kihűlni.

A zöldborsót thermomixben először 9-es fokozaton pürítettük, majd 4-es fokozatra kapcsoltuk, 50ºC-on kevertük további 15 percig. A tizedik percben hozzáadtuk a vermutot és az előzőleg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat.

Ezután a pürét habüstbe tettük, s jégágyon, habverővel hidegre vertük, pontosabban addig, míg a zselatin „fogni” nem kezdett. A megdermedt krémhez apránként kevertük hozzá az ásványvizet. Sóval, csipetnyi cukorral ízesítettük (enyhén sótlannak kell lennie).

A püré szilikonlapra helyezett kerek formákba került, hűtőszekrényben dermedt meg. Tálaláskor sonkaporral és szirupban ázott, majd sütőben szárított fekete olajbogyóból vágott apró kockákkal hintettük meg (ezek az alkotóelemek „sózzák”, s új textúrát is adnak hozzá).

Megjegyzés: Házilag a pürét erős háztartási turmix gépben turmixoljuk, majd szitán áttörjük. Enyhén felmelegítjük, ekkor adjuk hozzá a zselatint, jégágyon hidegre keverjük. Amikor dermedni kezd, másfél dl felvert tejszínt adunk hozzá.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Füstje is és lángja is

Teszteltük a Cook Air Wood Burning Grill hordozható grillkészüléket, amely az AmazingRibs-től megkapta a (meglehetősen ritka) ezüst tesztfokozatot. Magyarországon Adorjányi Máriusz forgalmazza. Különleges ismertetőjegyek: gyors és...

Itt is követhet minket

6,185lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Menjünk-e a Szaletlyba be?

Hogy Stefánia koronahercegnő (1864–1945) és késmárki gróf Thököly Imre (1657–1705) útjai hogyan és miért kereszteződtek Zuglóban, az megérne egy kuruc–labanc mesét. A saroképületnél, ahol...

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya