ReceptekElőétel és salátaHabart tojás pirított erdei gombákkal, petrezselyemmel és krutonnal, szárított paradicsom-dresszinges ruccolával

Habart tojás pirított erdei gombákkal, petrezselyemmel és krutonnal, szárított paradicsom-dresszinges ruccolával

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 10 dkg friss, vagy fagyasztott vegyes erdei gomba
  • fél sonkahagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj (ez elég a gomba pirításához és a tojás habarásához is)
  • pirított zsemle- vagy kenyérkocka (1 zsemle, vagy 1 szelet fehér kenyér)
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • nagyon kevés citromhéj
  • kb. 4-5 rövid szál kakukkfű, 1 kb. 5 cm hosszúságú rozmaring szár
  • 2-3 teáskanál zsíros tejszín
  • 1 marék mosott rukkola saláta
  • durva tengeri só, bors
  • 2 db szárított paradicsom beáztatva, olívaolaj, balzsamecet (a dresszinghez)

A paradicsomokat előző este beáztatjuk langyos vízbe. A fagyasztott gombákat kiolvasztás után jól át kell mosni a föld- és a homokszennyeződések miatt. Kb. 1,5-3 cm-es darabokra vágjuk.
A pirított zsemlekockákat szintén el lehet előre készíteni. A fölvágott kockákat egy tepsibe helyezzük, olívaolajjal és durva tengeri sóval (Anglesey) összekeverjük, majd kb. 5 percig pirítjuk előmelegített sütőben, kb. 200 °C-on.

A petrezselyemnek letépkedjük a leveleit (lehet ollóval is vágni), megmossuk, majd apróra vágjuk.

Fél sonka-, vagy hosszúkás salotta hagymát apróra, egy gerezd fokhagymát pedig nagyon vékony szeletekre vágunk.

A vaj felén közepes lángon együtt fonnyasztjuk a hagymát a fokhagymával. Ekkor berakunk a hagyma közé egybe kötözött rozmaring- és kakukkfű szárakat. Kb. 2-3 perc múlva rárakjuk a gombát, majd közepes lángon együtt pirítjuk még kb. 5 percig.
Ezalatt óvatosan felverjük a tojást úgy, hogy ne legyen levegős. Közben egy szélesebb serpenyőben vizet teszünk föl melegíteni.

Ekkor van időnk arra, hogy a salátát előkészítsük. A dresszinghez a paradicsomot apró darabokra vágjuk, kis olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal keverjük ki a dresszinget, amelyet csak szervírozás előtt közvetlenül keverünk össze a salátával.

Ha a gomba kész, félrerakjuk, perceken belül már használjuk is. A rozmaringot és kakukkfüvet természetesen már nem fogjuk ezután használni. Nagyon kevés citromhéjat reszelhetünk a gombára, ügyelve, hogy csak a sárga rész kerüljön bele.

Habart tojás

Egy viszonylag széles és mély serpenyőben vizet melegítünk. Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy ne legyen túl forró a víz (70 °C-os kb.). Egy kisebb edénybe belerakjuk a vaj maradék részét, majd az edényt belehelyezzük a vizes serpenyőbe. Miután a vaj fölolvadt, beleöntjük a fölvert tojásokat. Ezt egy lapos fakanállal folyamatosan, nem túl nagy intenzitással kavarjuk, kb. 4-5 percig. Szép, krémes állagú lesz a tojás. Mikor elkészült, óvatosan összekeverjük a már elkészült, még mindenképpen meleg gombával, majd még ehhez hozzákeverjük a tejszínt.

Közben a rukkolát összekeverhetjük a dresszinggel.
A tojást ráhelyezzük a tányérokra, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd a pirított zsemlekockákkal. A salátát pedig ugyanezen a tányéron a tojás mellé helyezzük.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!