Mese HabbalNem húz lapot 19-re - Horizont Summer Ale

Nem húz lapot 19-re – Horizont Summer Ale

Img 4539

Elsőre talán nem egyértelmű, de a Horizont nem egy sörfőzde, hanem egy Magyarországon egyedülállónak mondható sörvállalkozás. A projektről már írtam korábban, lényegében gerillafőzőknek adnak lehetőséget a söreik lefőzésére, biztosítják a financiális hátszelet és a kész brandet, mindezért cserébe jól eladható, piacképes recepteket várnak. A Horizonttal eddig Kelemen Ottó és Varga Áron főzött, de most sikerült egy komplett vándortársulatot is maguk mellé csábítani. A Hübris-csoport új tagja a hazai sörgrundnak, eddig csak az UbikEklektik IPA-val jelentek meg a piacon, most viszont a Horizonttal szövetkezve egy új sörrel rukkoltak elő.

Hogy miért is olyan érdekes ez a szövetség, ahhoz egy kicsit ismerni kell a szerződő feleket. A Horizont egy üzleti vállalkozás, ahol a profit és a rentábilitás kérdése kardinális. Ez a söreiken is tetten érhető és ezt most egyáltalán nem rossz értelemben mondom: szerethető, demokratikus főzetek, amik érthető okokból nem mozdulnak az extremitások irányába. A Hübris filozófiája pedig ennek szöges ellentéte, az új utak felfedezése, a határfeszegetés az indulástól kezdve célként lebegett a srácok előtt. A Horizont-Hübris kooperációs söre ennek ismeretében egy nagyon érdekes választás, egy két lábon járó érdekellentét és talán pont emiatt is tűnik merész húzásnak: a Hübris ugyanis egy koriandermaggal ízesített sört dobott a közösbe.

Az otthon főzött prototípust korábban volt szerencsém kóstolni és hát, mit ne mondjak, elég dögösre sikeredett: vékony test, kevés élesztős jegy, semmi rommá komlózás, hangsúlyos koriandermag. Egyértelműen a fűszer domborodott elő és ez nagyon jól állt a sörnek.

Ehhez képest a kedden bemutatott Horizont Summer Ale teljesen más irányt vett. Középre mozdult, kompromisszumot kötött. Bár nem búzasörről beszélünk (az alap pilseni maláta), a használt búzaélesztő miatt egyértelműen kihangsúlyozódnak a banánészteres, sárgadinnyés, szegfűszeges jegyek. Ez pedig nagy változás: a koriandermag nem szólóénekes, hanem a háttérvokál tagja. Az ízben megnyílik egy vérmesebb amerikai komlós karakter is, ami a banánnal, koriandermaggal és egy kevés virágmézzel együtt valahogy olyan érzést kelt, mintha a sör nem találná a helyét a világban. A kakofónia ellenére nem lehet azt mondani, hogy rossz lenne, inkább a semmi extra kategóriába sorolnám, az eredeti főzet ismeretében viszont egyértelmű, hogy a kompromisszum nem tett jót neki. A vad és bevállalós kiskrapekre öltönyt erőltettek és most kicsit feszengve jár-kel a világban. Vissza kéne kapnia a szakadt bőrnadrágot. Az való neki.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!