Mese HabbalNem húz lapot 19-re - Horizont Summer Ale

Nem húz lapot 19-re – Horizont Summer Ale

Img 4539

Elsőre talán nem egyértelmű, de a Horizont nem egy sörfőzde, hanem egy Magyarországon egyedülállónak mondható sörvállalkozás. A projektről már írtam korábban, lényegében gerillafőzőknek adnak lehetőséget a söreik lefőzésére, biztosítják a financiális hátszelet és a kész brandet, mindezért cserébe jól eladható, piacképes recepteket várnak. A Horizonttal eddig Kelemen Ottó és Varga Áron főzött, de most sikerült egy komplett vándortársulatot is maguk mellé csábítani. A Hübris-csoport új tagja a hazai sörgrundnak, eddig csak az UbikEklektik IPA-val jelentek meg a piacon, most viszont a Horizonttal szövetkezve egy új sörrel rukkoltak elő.

Hogy miért is olyan érdekes ez a szövetség, ahhoz egy kicsit ismerni kell a szerződő feleket. A Horizont egy üzleti vállalkozás, ahol a profit és a rentábilitás kérdése kardinális. Ez a söreiken is tetten érhető és ezt most egyáltalán nem rossz értelemben mondom: szerethető, demokratikus főzetek, amik érthető okokból nem mozdulnak az extremitások irányába. A Hübris filozófiája pedig ennek szöges ellentéte, az új utak felfedezése, a határfeszegetés az indulástól kezdve célként lebegett a srácok előtt. A Horizont-Hübris kooperációs söre ennek ismeretében egy nagyon érdekes választás, egy két lábon járó érdekellentét és talán pont emiatt is tűnik merész húzásnak: a Hübris ugyanis egy koriandermaggal ízesített sört dobott a közösbe.

Az otthon főzött prototípust korábban volt szerencsém kóstolni és hát, mit ne mondjak, elég dögösre sikeredett: vékony test, kevés élesztős jegy, semmi rommá komlózás, hangsúlyos koriandermag. Egyértelműen a fűszer domborodott elő és ez nagyon jól állt a sörnek.

Ehhez képest a kedden bemutatott Horizont Summer Ale teljesen más irányt vett. Középre mozdult, kompromisszumot kötött. Bár nem búzasörről beszélünk (az alap pilseni maláta), a használt búzaélesztő miatt egyértelműen kihangsúlyozódnak a banánészteres, sárgadinnyés, szegfűszeges jegyek. Ez pedig nagy változás: a koriandermag nem szólóénekes, hanem a háttérvokál tagja. Az ízben megnyílik egy vérmesebb amerikai komlós karakter is, ami a banánnal, koriandermaggal és egy kevés virágmézzel együtt valahogy olyan érzést kelt, mintha a sör nem találná a helyét a világban. A kakofónia ellenére nem lehet azt mondani, hogy rossz lenne, inkább a semmi extra kategóriába sorolnám, az eredeti főzet ismeretében viszont egyértelmű, hogy a kompromisszum nem tett jót neki. A vad és bevállalós kiskrapekre öltönyt erőltettek és most kicsit feszengve jár-kel a világban. Vissza kéne kapnia a szakadt bőrnadrágot. Az való neki.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!