ReceptekAlapkészítmény és mártásFokhagyma sütőben sütve vagy konfitálva

Fokhagyma sütőben sütve vagy konfitálva

Fokhagyma s%c3%bct%c5%91ben f%c3%b3li%c3%a1val

A fokhagymafej csúcsát (a szárrészét) kicsit „lestuccoljuk”, eltávolítjuk a külső, pergamenszerű héjat is, ügyelve rá, hogy a fej azért egyben maradjon. Beolajozunk egy tepsit, belehelyezzük a fokhagymafejeket, vékonyan megkenjük vagy meglocsoljuk őket olívaoaljjal. 180ºC-os sütőben készítjük, mérettől, kortól függően 20-40 percig, közben jó néhányszor meglocsoljuk forró sós vízzel. Provence-ban sokan ilyen fokhagymát használnak az aïolihoz is.

Mások a hasonlóan előkészített, olajjal meglocsolt fokhagymafejeket alufóliába csomagolják, így teszik sütőbe mintegy félórára. Akkor kész, ha egy éles kés hegye könnyen belemegy. A gerezdeket tárolhatjuk egészben, olívaolajjal leöntve, és tálalhatjuk gerezdben is, de ki is nyomhatjuk a héjából, s püríthetjük. Ha egy 8 gerezdből készült fokhagymapüréhez 1-1,5 dl 30%-os tejfölt vagy crème fraîche-t keverünk, kiváló garnírung sertés- vagy vaddisznósülthöz.

Fokhagy olajbahn

A tiszta pürét lehet egyszerűen pirítósra kenni, padlizsánkrémhez vagy krumplipüréhez keverni. Az ilyen krumplipüré önálló fogásként is jó, különösen, ha kevés barnított vajat vagy olívaolajat adunk hozzá.

Hasonló eredményt érünk el, ha confit-t készítünk. Vagyis ha a fokhagymagerezdet olajba (vagy kacsazsírba, vagy libazsírba) tesszük, 80ºC-ra melegítjük, s 45-60 percig ezen a hőmérsékleten készítjük, majd az olajban hagyjuk kihűlni. A gerezdnek így jobban megmarad a tartása, mint a magasabb hőfokú sütőben, így utólag röviden meg is lehet pirítani.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!