Gines őzhústatár

Ehhez 40 dkg gondosan leinazott, csíkra vágott, fagypontra hűtött őzcombot darálunk le közepes lyukú tárcsán. Hozzáadunk öt deka egyenletes apró kockára vágott csiperkegombát, s 2-2 dekát a következőkből (mindegyiket finomra vágva): salottahagyma, kapribogyó, csemegeuborka, teába áztatott mazsola és szárított sárgabarack. Belekeverünk erős dijoni mustárt, olívaolajat és tejszínt, mindegyikből egy-egy kanálnyit. A végén két evőkanál gint adunk még hozzá.

Három cm magas húspogácsákat formázunk, ebből a mennyiségből négyet. Hogy minél szabályosabb legyen, lehetőleg használjunk formázógyűrűt, s hogy a sütésnél ne deformálódjon, a közepét kicsit nyomjuk be. Forró teflonserpenyőben kávéskanálnyi zsiradékon, nagyon erős lángon mindkét oldalát röviden pirítjuk, míg szép, egyenletes sült aranybarna színt nem kap, de belül még nyers. Sütés közben lapáttal szolidan lenyomjuk. Kivesszük, rácson néhány percig állni hagyjuk (pihenés közben továbbkészül a hús), végül 230ºC-os sütőbe tesszük – ízlés szerint – 1-3 percre. Tálaláskor a pirultabb oldalát fordítsuk felfelé. Tálalhatjuk egyszerűen sült paprikával és roseibnivel, s egy komplexebb fajta fűszervajjal, egy „Montpellier”-variációval.

Ehhez 20 deka vajhoz 20 deka spenótot blansírozunk, kinyomkodjuk, nagyon finomra vágjuk, így keverjük bele a lágy vajba. Belekeverünk még két salottát, két gerezd fokhagymát, és két szardellát – mindent nagyon finomra vágva – végül egy tojás sárgáját. Ezután jönnek a friss füvek, szintén nagyon finomra vágva, mindegyikből púpozott evőkanál. Legyen benne vízitorma (vagy zsenge reteklevél), petrezselyem, turbolya, snidling.

A vajmennyiség felét előre kissé meg is barníthatjuk (mogyorószínűre), ezt feltétlenül szűrjük le. Keverhetünk bele fél kávéskanálnyi sziruposra sűrített húslevest vagy néhány csepp alacsony sótartalmú (jó minőségű) szójaszószt.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!