Halikrás smørrebrød

0
Redzepi smoerbrod lap%c3%b3ty%c3%a1s

Az egyik szendvicsréteg rozsos lapkenyér (knäcke), a másik egy ropogósra sült csirkebőr. A két réteg közt pedig egy selymes krém, mely a legolcsóbb halikrából (tengeri nyúlhal) és az étterem (Noma) saját gyártmányú friss sajtjából készül.

A rozsos knäcke

Enyhén megfagyasztott magos rozskenyérből sonkavágógéppel 2 mm vastag szeleteket vágunk, ebből 4×10 cm-es téglalapokat szabunk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, olvasztott vajjal megkenjük, sütőpapírral lefedjük, egy másik, kisebb tepsivel lepréseljük, 160ºC-on 18 percig sütjük. Végül akkorára igazítjuk, hogy épp 3×10 cm-es legyen.

A halikrás töltelék

Rikottát (vagy ordát) enyhén megfüstölünk. A halikrát alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, majd néhány óráig ruhában felakasztva hagyjuk lecsöpögni. 30 g rikottát összekeverünk 10-10 g tejjel és tejszínnel, majd belekeverünk 100 g ikrát. Sózzuk, finomra vágott kaporral ízesítjük.

A Nomában a tengeri nyúlhal (Cyclopterus lumpus) ikráját használják, mely általában a legolcsóbb kaviárhelyettesítők alapanyaga.

A ropogós csirkebőr

160ºC-ra előmelegítjük a sütőt. Alaposan megtisztítjuk a csirke egy darabban lehántott bőrét, külső oldalával lefelé szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. Megsózzuk, még egy réteg csirkebőrt terítünk rá – ezt már külső oldalával felfelé. Újabb réteg szilikonlappal vagy sütőpapírral lefedjük, nehezékkel (pl. lábossal) lenyomtatjuk.

Másfél-két órára a sütőbe tesszük, míg a bőr aranybarna színt nem kap, állaga ropogós nem lesz. Felhasználástól függően szabályos formára vágjuk (a „szendvicshez” például 3×10 cm-es téglalapokra), vagy apró darabokra tördeljük és salátát ízesítünk vele.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel