ReceptekNégylábúBorsos steak (steak au poivre)

Borsos steak (steak au poivre)

Bors h%c3%bas s%c3%bctve mg 8842 kicsi
Az étel kissé elfajzott formában vált nagy slágerré. Ez itt egy olyan „igazi” változat, melyben nincs sem tejszín, sem színes borskeverék.

Hozzávalók

  • 1 ek fehér bors
  • 1 ek fekete bors
  • 2 db 180-200 grammos hátszín vagy rostélyos
  • 1 ek olívaolaj és kevés só
  • 50 gr vaj
  • 2 ek brandy
  • 1 ek glász (sziruposra sűrített alaplé)

A borsokat durvára törjük, szitára tesszük, csak a felül maradó nagyobb darabokat használjuk. Ezzel meghintjük a hússzeletek mindkét oldalát, s alaposan belenyomkodjuk. Csak ezután sózzuk. (Fontos a sorrend: ha előbb sózzuk, a só „ledobja” a borsot).

Borsos h%c3%bas nyers kicsi

Némi olajat vastag falú serpenyőben addig forrósítunk, míg füstölni nem kezd. Beletesszük a hússzeleteket, s mintegy 20 másodpercig a tűzön hagyjuk.

Csökkentjük a lángot, s (szeletvastagságtól függően) további két-három perc elteltével megfordítjuk a húst. Ismét nagyobbra állítjuk a lángot: a szeletek másik oldalával is hasonlóan járunk el.

Hozzáadjuk a vajat. Megvárjuk, míg felhabzik, sőt, kissé meg is kell barnulnia. Ekkor kivesszük a steaket, langyos helyre tesszük pihenni (meleg sütő lenyitott ajtajára).

A serpenyőbe öntjük a brandyt, felvakarjuk a karamellizálódott fehérjéket, a szeszt teljesen elpárologtatjuk beleverünk némi glászt és friss vajjal montírozzuk.

Kedvelt a zöld borsos változat is: ehhez az ecetes léből kivett zöld borsot röviden kiáztatjuk – akár kevés szirupban –, a magokat megroppantjuk, ezt tesszük a mártásba. Hazai hozzávalókkal dolgozva használhatunk jobb fajta törkölypálinkát, esetleg valamilyen testesebb, akár fásabb fehérborral kombinálva.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!