Mese Habbal Zugfőzött zabos - Bajnokok Reggelije

Zugfőzött zabos – Bajnokok Reggelije

Img 4070

A Rozsdás után újabb sörrel jelentkezett a BCE Sörmester szakos gerillahármasa, Ábrahám Máté, Nagy Ervin és Roszik András. A mostani ötlet egy kicsit messzebb esik a hidegkomlózott rozssör opálos világától, a Bajnokok Reggelije ugyanis egy oatmeal stoutot takar. A címkén mindenféle utalások, áthallások, nehéz eldönteni, hogy a névadót Kurt Vonnegut regénye vagy Phineas és Barnaby eltitkolt ikertestvére ihlette. Hajlok rá, hogy az előbbi, a tetovált mellkasú, zebraruhás huszárlegény inkább csak mellékszereplő.

Volt egy kis differencia az általam kóstolt két üveg között. A Bajnokok Reggelije első olvasatra talán meggyőzőbbnek tűnt, másodikra szétesettebbnek. A pohárból durvábban szenes, hamus illatok törnek fel, mögöttük megbújva kullog egy elegánsabb dohányfüst és whiskyhordó. Egyszerűbb, nyersebb komlós jegyek is feltűnnek, de a pörkölt árpa alapvetően a háttérbe helyez mindent. Ez a diszharmónia abszolút jellemző a kortyra is, nem egy tipikus zab stout, az biztos. Krémes, tejeskávés jellegek helyett egy kétpólusú ital képe bontakozik ki, egyik oldalon citromhéjas és kesernyés komlós világgal, a másik oldalon pedig erőteljesen pörkölt, szenes futamokkal. A dohányleveles érzet kifejezetten üdítő, jól áll az italnak, kár, hogy az idő nagy részében háttérbe szorul. A zárás száraz, enyhén csersavas.

A leírtaktól függetlenül egyébként egy egész jól elkortyolható sör a Bajnokok Reggelije, viszont az aránytalanságok korrigálásával akár egy nagyon szép főzetet is kaphatnánk. Kevesebb pörkölt árpa komplexebbé tenné a malátahátteret, a komlózás visszavétele pedig előtérbe helyezhetné a krémes jellegeket.

 

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karanténfőzés

Az MGE lehetőségeihez mérten segíteni szeretne azoknak, akikre a legtöbb teher nehezedik a „vírushelyzetben”. Főzünk orvosok, ápolók, kórházi dolgozók, mentősök részére. Szakácsok munkaerővel, hentesek, pékek, cukrászok, beszállítók alapanyaggal, étteremtulajdonosok helyszínnel állnak rendelkezésre. Ez a Karanténfőzés. (Itt találja a kezdeményezés támogatóit.)

Legfrissebb cikkek a rovatban

Búcsúlencse

Tíz hét, amely megmozgatta a fantáziánkat – és a konyhánkat.

Itt is követhet minket

6,082lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Primőrmámor

A három Michelin-csillagos Alain Passard már alig készít húsételt éttermében: unja a húsokat, a jó zöldség érdekes elkészítését tekinti hivatásának. Saját biofarmot is alapított,...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya