Mese HabbalTúlárazott elegancia - Maisel & Friends

Túlárazott elegancia – Maisel & Friends

Img 2495

A bő 150 éve alapított Gebr. Maisel Bräuerei (vagy Maisel’s Weisse) egy széles körben ismert búzasörüzem. A bayreuthi főzde a mai napig a Maisel család tulajdonában van, a jelenlegi tulajdonos Jeff Maisel már negyedik generációs sörfőző. Az alapkollekciójuk nem túl sokatmondó, de szerethető búzasörökből áll, azt viszont kevesen tudják, hogy Jeff Maiselnek van egy másik projektje is.

A nagy sörgyárak sokféle módon próbálják meglovagolni a craft beer-hullámot. Az USA-ban bevett gyakorlat egy választott kisüzem megvásárlása, majd az anyacégtől teljesen eltérő brand- és arculatalakítás. Jó példa erre a MillerCoors „kézműves” főzdéje, a Blue Moon Brewing Company. Európában inkább az jellemző, hogy a nagyüzemek saját márkanév alatt indítanak prémium termékeket, mint ahogy teszi azt például az osztrák Stiegl.

Jeff Maisel ötlete valahol az előbbi kettő közé esik. Az általa elindított Maisel & Friends a családi főzde nyitása a prémiumsörök piaca felé. Ez elsőre talán nem annyira egyértelmű. A látvány, a dizájn ég és föld, a két brand teljesen eltérő. Egyedül a Maisel név lehet gyanús, de az újszerű arculat miatt könnyen elsiklik felette a szem. Pedig a Maisel & Friends sörök mind az anyaüzem égisze alatt készülnek. Amúgy a koncepció szimpatikus és modern szemléletet tükröz: az évtizedek óta egy stílusban utazó főzde új vizekre evez. A tradíció mellett az innováció is szerepet kap.

A Maisel & Friends három sörrel van jelen a piacon: egy weizen bock-kal, egy újragondolt EPA-val és egy chocolate bock-kal. Mindhárom kisszériás, limitált példányszámú főzet.

Img 0306

A Stephan’s India Ale illata nagyon emlékeztet a régi, zabolázatlanabb Keserű Mézre. Limehéj, kevés citrus, pincében ragadt doh és a tradícionális komlók szerethető fűszeressége jelenik meg benne. A korty ennek ellenére inkább malátadomináns, erőteljesebb, tiszteletet parancsoló. A mézes alaphangulatot szépen dobja fel az élesztő mazsolás karaktere. A komlójegyek az utóízében nyílnak csak meg, a sör száraz, spenótos, zöldborsós emléket hagy a szájban. Demokratikus, szerethető, de különlegesnek nem nevezhető sör.

Img 2471

A Jeff’s Bavarian Ale számomra a legnagyobb csalódás volt a három sör közül. Az illat bántóan citromhéjas, a kevés szegfűszeg és banán alig-alig tud kibontakozni. A korty robusztus és nyers, az erőteljes alkoholosság miatt pont a búzasörös lágyság veszik el belőle. A banános karakter a háttérben kullog, az egész sör a vártnál savanykásabb, kiegyensúlyozatlanabb. Mogyorós, karamellás jegyeknek nyoma sincs. Szájbizsergető, émelyítően alkoholos utóérzetet hagy a szájban.

Img 2483

A Marc’s Chocolate Bock igazi felüdülés az előzőhöz képest. Jól megkomponált, tejkrémes, lágyan pörkölt kávés és csokoládés illatok szállnak fel a pohárból. Az íze krémes, harmonikus. A pörkölt maláta nem uralkodik el, nem szenesíti a sört, az uralkodó tejkaramellás és csokoládés jelleg nagyon kiegyensúlyozottá teszi az összképet. Mindezek mellé befér még egy aszalt szilvás felütés is, ami jól kíséri a kávés érzetet. A zárás gyengéd, harmonikus, eleinte krémes, majd feketecsokoládésan szárazzá válik.

Az egésszel nem is lenne akkora baj. Egy kiemelkedő, egy átlagos és egy felejthető sör. A gond inkább az, hogy egy palack 12-20 euró között mozog. Így viszont a Maisel & Friends sörei igen-igen túlárazottak. Ennyi pénzért adott kategóriákon belül sokkal jobb főzeteket lehet kapni.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!