Mese HabbalKisfőzde a hegylábnál

Kisfőzde a hegylábnál

K%c3%a9perny%c5%91fot%c3%b3 2014 07 25   17.00.11
forrás: http://www.raggei.at/Panoramablick/panoramablick.html

Anthering csendes, nyugodt kis falu Salzburgtól északra, közel a német határhoz. Kívül esik a kedvelt turistarégiókon, az utcákon embereket is alig látni, mintha megállt volna az élet. Ez egyébként jellemző az egész salzburgi hegyvidékre, sokszor csak a naplemente után felgyújtott villanyokkal adnak életjelet az ottélők. A falu talán legforgalmasabb lokálját, a Raggei Brãuereit néhány kisebb táblán kívül semmi sem hirdeti, mintha csak rejtegetni akarnák a közeli országúton haladó autósok elöl.

Pedig lenne mit nagy dobra verni, mert a Raggei Pubot 2010-ben egész Ausztria legjobb pubjának választotta Conrad Seidl, az önjelölt Bierpabst. Seidl neve országszerte ismert, hosszú évek óta ír már az osztrák sörökről, amire ő azt mondja, hogy a legjobb, oda legalábbis ajánlott elmenni.

Img 2221

A Raggei Brãuerei igazi helyi kisvállakozás, a családi gazdaság szerves része. A szomszédos istállóból ömlik a tehéntrágya émelyítő illata, a mellette levő hatalmas raktárban pedig több generációnyi fémhulladék gyűlt össze. Világháborús biciklik, babakocsivázak, cséplőgépek egymás hegyén-hátán állva adják át magukat az enyészetnek. Az egész gazdaság legmodernebb épülete a Raggei Bar, ahol a főzde, az étterem és egy kis talponálló is helyet kapott. Első ránézésre a faluhoz hasonlóan elég kihaltnak tűnik a hely, de a falon levő poszterekről látszik, hogy rendszeresen szerveznek mulatságokat, ünnepségeket. A vendéglős szerint ezek, a falusi törzsvendégek és a környékbeli rendezvények után tartott fogadások bőven biztosítják a megéhetéshez szükséges profitot.

Img 2196

A vendéglő jól megszokott, átlagos hüttefílinget ad, bár a fagerendázatban percegő szúk és a temérdek légy kicsit barátságtalanná teszi a helyet. A pincérnő kedves, segítőkész teremtés, kivéve akkor, ha a Bild magazinját lapozgatja. Akkor nagyon nehéz bármit is kérni tőle. A sörlapon felsorolt mennyiségekre úgy hivatkozott, mint az egykortynyi, a kétkortynyi és a nagy. Mint később kiderült, 2, 3, és 5 dl-nyi sört lehet kérni, a pincérnő pedig úgy tűnik, két kortyra megissza a középsőt. Dicsérendő teljesítmény. Önmagában a konyháért egyébként nem éri meg odautazni, a rántott pulyka kicsit inas, rágós, a sültkrumpli mélyhűtött, a hamburger húsa néhol mócsingos. A hely igazi specialitása a sörfőzés, abban viszont tényleg nagyon jók.

Img 2204

A Raggei Brãuereit 1999-ben indította útjára Johann és Manfred Stadler. Előbbi sörfőzőként, utóbbi vendéglősként veszi ki a részét a munkából. Noha szezonális darabokkal együtt több mint húsz különböző sört készítenek, a Raggei nem palackozza a termékeit, nem is adja el kereskedőknek. Azokat csak a főzőházban és az étteremben lehet kóstolni, meg persze külön kérésre csatosüvegbe is csapolnak, ha valaki otthonra akarna vinni. Az ok igen egyszerű: a söröket nem szűrik, nem pasztőrözik, rossz tárolás esetén könnyen romlanak, a testvérek pedig nem szeretnék, ha a hírnevükön emiatt esne csorba. A jövőben sem szeretnének tovább terjeszkedni, jól megvannak kicsiben, mert így maguk alakíthatják a sorsukat.

Img 2207

A főzőház egyébként a maga nemében szenzációs, hagyományos és modern technológiai megoldások keveréke. Peter Schmiednek, a család mérnök és programozó barátjának hála a sörfőzési procedúra szinte teljes egészében számítógépvezérelt, az elejétől a végéig majdnem mindent lehet irányítani, a programot a nagyobb üzemek is megirigyelnék. A cefrézés hőfoklépcsői, a komlóforralás, az erjedési hőmérséklet változtatása mind-mind előre beprogramozott folyamatok, néhány kattintásnál több emberi beavatkozást nem igényelnek..

Ennek ellenére vannak kezdetlegesebb megoldások is, a komlóforralás végi “whirlpoolt” például külön kádban, főzőlapátos keveréssel kell csinálni, az ellenáramos hűtéshez pedig egyszerű, kerti locsolócsöveket használnak. Mintha szándékosan akarnák fenntartani a házibarkács hangulatot. A főzéshez vizet a hegyi forrásból nyernek, amit a kommunális víztisztítás után még kétszer vezetnek át germicidlámpa alatt (erre egyébként a törvény is kötelezi őket).

Img 2210

A maláta Weyermann, az élesztő a legtöbb esetben liofilizált, de a búzasörükhöz például weihenstephani folyékony törzset használnak. Az erjesztőtartályok mind köpenyhűtésűek, ehhez is nagy segítséget nyújt az egyébként nagyjából 13 °C-os forrásvíz. Az ászokoláshoz kevesebb energiát igényel a lehűtése, nem mellékesen pedig szinte ingyen van. A négy erjesztőtartály felett egyébként folyamatosan mennek az UV lámpák, ezzel próbálják elejét venni a befertőződéseknek.

Img 2191

A főleg alsóerjesztésű sörszortiment egyszerre tartalmaz jó értelemben vett ivósöröket, erősebb főzeteket és kísérleti darabokat is. Kiemelendő, hogy az összes kóstolt sör technikai hibáktól mentes, szépen kivitelezett volt. A Kellerbier indítása sima, letisztult, enyhén dohos, leheletnyit nemeskomlós. A korty tisztán cseng, kellemes édes hátteret ad a több karamellmaláta, a komlózás abszolút gyengére belőtt és az egész sört végig áthatja a nyers, kicsit földes, kicsit élesztős, kicsit dohos pincejelleg.

A Weizen-Hell szegfűszeges-banános jellegekkel, kevés citrussal, citromfűvel és zöldteás felhangokkal indít. Kiegyensúlyozott, frissítő nyári búzasör, gyengébb alkoholfoka, apróbuborékos jellege miatt gyorsan itatja magát. A kortyban végig teljes a harmónia a banános, a búzamalátás és a fanyar citrusos jegyek között.

Img 2230

A Vollmond Moorbier volt talán az egyik legérdekesebb főzet, ami ugyan alsóerjesztésű, mégis olyan szép gyümölcsös jellegeket hordoz, hogy elsőre ale-nek mondtam volna. Komplex, jól kimunkált malátázás jellemzi, egyszerre jelenik meg a lágyan pörkölt kávé, a tejszínes-karamelles jelleg és a kakaóbab szárazabb karaktere. Ezek mellé jól társul a meglepetésként megjelenő erdei gyümölcsös, áfonyás hangulat.

A Raggei kreatívnak mondott söreiből a nyári szezonban a Hanfbiert tartják csapon, amiben a nagy csavart a kender adja. Bár érdekesnek hangzik, a kender a kész sörnek inkább csak egy kevés szárazabb, zöldteás löketet ad enyhe csalánszerű jelleggel, ezt leszámítva egy egyszerűbb, malátadomináns ivóláger. Nem rossz, de nem is igazán különleges.

Img 3482

Az erősebb baksörök sem hagynak sok kívánnivalót maguk után. Bár a Haunsberg Bock alkoholossága kicsit émelyítő, melegebben akár agresszívnek is mondható, de ezt leszámítva egy jól összerakott, tejkaramelles jellegű, kicsit talán vékonyabb testű ital. Az erősebbre főzött Raggei Doppelbocknál viszont ez a zavaró tényező nem fedezhető fel, a nagyobb test és az erőteljesebb tejeskávés érzet jó irányba terelik a sört, sokkal kiegyensúlyozottabb, kellemesebb darab.

Aki a környéken jár, feltétlenül látogassa meg a Raggei Brãuereit. Nagyobb társaságoknak kérésre a faluban is tudnak szállsálehetőséget biztosítani, de ha mondjuk csak egy rövid megállóra van idő, akkor is érdemes kérni elvitelre néhány üveggel. Ezeket a főzeteket átjárja a jó értelemben vett kézművesség és a körültekintő gondoskodás, ami ritka kincs manapság.

Raggei-Bräu
Acharting 32
5102 Anthering

Img 2216

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!