Mese Habbal Házisörfőzők figyelem!

Házisörfőzők figyelem!

Img 1105
A vándorserleg és a jelenlegi tulajdonos, Kelemen Ottó

Kihirdetésre került a IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye, ami az eddigi gyakorlathoz hasonlóan ismét március 15-én lesz megrendezve. A meghirdetett kategóriák (zárójelben a BJCP besorolás):

  1. Bécsi ászok (3A)
  2. Kölsch (6C)
  3. Ír vörös (9D)
  4. Russian imperial stout (13F)
  5. Amerikai IPA (14B)
  6. Savanyított sör (17)
  7. Belga erős ale (18)

A sörök elbírálása a BJCP (Beer Judge Certification Program) rendszerének megfelelően fog zajlani. A versenystílusok egyikét-másikát érdemes mihamarabb elkezdeni lefőzni, mert a hosszabb érlelés idő némelyiknél elengedhetetlen (erős belga ale, russian imperial stout, savanyított sör).

A mostani verseny két szempontból is érdekes. Egyrészt a tavalyi grodziskie-hoz hasonlóan idén is szerepel a kiírásban egy különleges, kevésbé ismert stílus, a savanyított sör (sour ale). A Brettanomycest, Lactobacillust és Pediococcust tartalmazó sörök stabilan tartása és kiegyensúlyozása otthoni körülmények között nehéz feladat, tapasztalatot és állandó odafigyelést igényel. Sokkal nehezebb lesz ebből jót készíteni, mint mondjuk amerikai IPA-ból.

A másik újdonság, hogy a belga erős ale az elkövetkezendő három versenyen mindig szerepelni fog a kiírásban. Ez lesz az első, igen hosszú érési időt igénylő sörstílus, amit két-három évig is lehet majd pihentetni a pincékben.

Fontos tudni, hogy a savanyított sör és a belga erős ale esetében csak a BJCP főcsoport lett megadva, a pontos stílusbesorolás a nevezés előtt a versenyző feladata lesz. Ezen beosztás alapján fogják majd pontozni a bírák a kész söröket.

Aki most kezdené az otthoni söfőzést, az itt talál néhány hasznos információt és pár bevált receptet.

A teljes versenykiírás itt olvasható.

 

Konyhariport rovatunkból

Menjünk-e a Szaletlyba be?

Hogy Stefánia koronahercegnő (1864–1945) és késmárki gróf Thököly Imre (1657–1705) útjai hogyan és miért kereszteződtek Zuglóban, az megérne egy kuruc–labanc mesét.

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

6,253lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Török menü

Több nyugat-európai nagyvárosban él török kolónia saját piaccal, üzletekkel, reggeltől késő estig nyitva tartó éttermekkel. Bécsben a Brunnenmarkt környéke egy ilyen vitális vidék - a...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya