Mese HabbalHázisörfőzők figyelem!

Házisörfőzők figyelem!

Img 1105
A vándorserleg és a jelenlegi tulajdonos, Kelemen Ottó

Kihirdetésre került a IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye, ami az eddigi gyakorlathoz hasonlóan ismét március 15-én lesz megrendezve. A meghirdetett kategóriák (zárójelben a BJCP besorolás):

  1. Bécsi ászok (3A)
  2. Kölsch (6C)
  3. Ír vörös (9D)
  4. Russian imperial stout (13F)
  5. Amerikai IPA (14B)
  6. Savanyított sör (17)
  7. Belga erős ale (18)

A sörök elbírálása a BJCP (Beer Judge Certification Program) rendszerének megfelelően fog zajlani. A versenystílusok egyikét-másikát érdemes mihamarabb elkezdeni lefőzni, mert a hosszabb érlelés idő némelyiknél elengedhetetlen (erős belga ale, russian imperial stout, savanyított sör).

A mostani verseny két szempontból is érdekes. Egyrészt a tavalyi grodziskie-hoz hasonlóan idén is szerepel a kiírásban egy különleges, kevésbé ismert stílus, a savanyított sör (sour ale). A Brettanomycest, Lactobacillust és Pediococcust tartalmazó sörök stabilan tartása és kiegyensúlyozása otthoni körülmények között nehéz feladat, tapasztalatot és állandó odafigyelést igényel. Sokkal nehezebb lesz ebből jót készíteni, mint mondjuk amerikai IPA-ból.

A másik újdonság, hogy a belga erős ale az elkövetkezendő három versenyen mindig szerepelni fog a kiírásban. Ez lesz az első, igen hosszú érési időt igénylő sörstílus, amit két-három évig is lehet majd pihentetni a pincékben.

Fontos tudni, hogy a savanyított sör és a belga erős ale esetében csak a BJCP főcsoport lett megadva, a pontos stílusbesorolás a nevezés előtt a versenyző feladata lesz. Ezen beosztás alapján fogják majd pontozni a bírák a kész söröket.

Aki most kezdené az otthoni söfőzést, az itt talál néhány hasznos információt és pár bevált receptet.

A teljes versenykiírás itt olvasható.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!