ReceptekDesszertVajaskenyér-puding

Vajaskenyér-puding

Makosguba ducasse kesz 4325
(Fotó: Bakcsy Árpád)

Alain Ducasse nagyon egyszerű receptje: a kalácsot szárított gyümölcsökkel rakjuk le, angolkrémmel leöntjük, közép meleg sütőbe tesszük.

Szárított/kandírozott gyümölcsök

Legalább 2-3 fajta a következőkből: mazsola, füge, aszalt szilva, datolya. Ezeket fekete teában megáztatjuk, és apró kockára vágjuk. Továbbá kandírozott citromhéj és narancshéj kockára vágva.

Makosguba abgolkrem 4255(1)
(Fotó: Bakcsy Árpád)

Hozzávalók

  • 1 l tejszín
  • 0,2 l tej
  • 9 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 3 vaníliarúd
  • kalács/kifli

Az angolkrémhez a tejszínt a tejjel és a vaníliával felforraljuk, a vaníliát kettévágjuk, velőt a tejbe kaparjuk. A tojássárgáját üstben a cukorral habos-fehérre keverjük, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan felhígítjuk a forró vaníliás tejjel. Kis láng fölött lapáttal addig kavarjuk, míg sűrűsödni nem kezd (82-84°C). (Vízfürdő fölött biztonságosabb.)

Ha elkészült, leszűrjük és gyorsan lehűtjük (jeges vízbe állítva).

A darabolt kalácsot (vagy kiflit) beáztatjuk a fenti krémbe. Mikor megszívta magát (kb. 2 óra), kivajazott jénaiba rétegeljük (egy vagy több adagos tűzállótálba), szárított és kandírozott gyümölcsökkel váltogatva. (A gyümölcsök arányát ne túlozzuk el.) A tetejére tehetünk egy barna cukorral, vajon karamellizált kalácsszeletet, ráöntünk még krémet.

Fóliával gondosan lefedve 130-140°C-os sütőbe tesszük 40-45 percre. Ha elkészült (vagyis a beleszúrt vékony kötőtűre nem tapad már semmi), lehűtjük, hűtőszekrénybe tesszük.

Makosguba ducasse lerak 4257

Tálalás.

A pudingot meghintjük kristálycukorral, forró grill alatt (vagy konyhai lángszóróval) kissé karamellizáljuk. Vaníliafagylalttal vagy híg angolkrémmel (madértej) és gyümölcsökkel tálaljuk.

Tipp:
A tűzállótálat a sütőben érdemes forró vízfürdőbe tenni, mert ez biztonságot nyújt: lágyabb, egyenletes melegben készül a desszert, nem túrósodik a tojás. Ehhez a tepsit béleljük ki zsírpapírral vagy vastag magazinújsággal (hogy a tűzálló forma ne érintkezzen a fémmel közvetlenül).

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!