Mese HabbalFelzárkózik az ifjúság

Felzárkózik az ifjúság

Img 1791
Kelemen Ottó és Varga Áron

A sok ráfordítás és több évnyi várakozás után ma már nyugodtan állíthatjuk, hogy a hazai sörszcéna elkezdte kitermelni a jövő generációját. Az egyik legelső példa erre Csupor Márton volt, aki alig kevesebb, mint egy éve vágott bele a gerillafőzésbe. A kezdeti hibáit hamar felismerte, hajlandó volt tanulni belőlük és rövid idő alatt érezhető minőségi fejlődésen mentek keresztül a sörei. Fiatal, lendületes, energikus, nem mellesleg pedig a Jónás Sörház saját sörmestereként is dolgozik. Pedig még csak 25 éves.

De ott vannak például a pécsi Táncoló Medvék is, Kovács-Öller Tamás és Paulus Marcell, akiket a Művész Presszó közönsége már régebbről ismerhet, a hétvégén pedig Budapesten is megmutatták magukat a Medvetánc nevű gyömbéres meaddel.

És nincs megállás. Mindenkinek fel kell kötni a gatyáját, mert újabb reménységek bukkantak fel.

Img 1778
Talpalatnyi hely sem maradt a DOB3-ban

A Horizont nem egy vadonatúj sörfőzde, hanem egy frissen alakult üzleti vállalkozás. Az alapítók célul tűzték ki, hogy lehetőséget adnak az ifjú és ambíciózus sörfőzőknek a felemelkedésre. A Kalteneckerrel kötöttek bérfőzési szerződést és a házifőzők között kezdték hirdetni magukat. Bárki jelentkezhetett, aki fel tudott mutatni egy piacképes receptet, ezek közül pedig kettőt választottak ki nagybani lefőzésre. A pályázatot végül Varga Áron és Kelemen Ottó nyerte, múlt csütörtökön pedig már a Horizont színeiben debütáltak a söreik a DOB3-ban.

Img 1886

Áron a gimnázium után csak egyben volt biztos: mérnöki pályán szeretne elhelyezkedni. Miután felvételt nyert a Budapesti Corvinus Egyetemre, rövid idő leforgása alatt rájött, hogy a sörkészítési irány érdekli igazán. Most utolsóéves élelmiszermérnök MSc hallgató. Dolgozott már egy teljes nyarat a Brentwood Brewing Company-nál, s bár felmerült benne, hogy tapasztalatszerzés céljából más külföldi főzdékbe is elmenjen, a tudását mindenképpen Magyarországon szeretné kamatoztatni. Manapság egyre ritkább az ilyen. A brentwoodiakkal a mai napig jó kapcsolatot ápol, idén még arra is rávette őket, hogy néhány sört küldjenek haza a Kisüzemi Sörök Versenyére (a Brentwood Brewing Co. egy arany- és egy ezüstérmet tehetett végül zsebre).

Varga Áron bemutatkozó söre egy szolidabb India Pale Ale, visszafogott trópusi gyümölcsös, vágott füves illatokkal, közepes testtel és jól összerakott, tejkaramelles malátázással, háttérbe húzódó élesztős jegyekkel. Jellegét tekintve akár american pale ale-nek is elmenne, tipikusan az a sör, ami ugródeszkaként szolgálhat a keserűbb, karakteresebb darabokhoz. Könnyed, jól fogyasztható, nem karcos, nem lóg ki belőle sehol semmi, csak a hopheadek fogják szívni a fogukat, hogy kicsit több komlót is elbírt volna.

Img 1903

Kelemen Ottóról már többször esett szó. A 21 éves tehetség alig két éve kezdett neki az otthoni főzésnek. Fanatizmusának és kitartásának köszönhetően pedig idén az ország legjobb házisörfőzőjének járó díjat is megnyerte. Ideje nagy részét sörök társaságában tölti, szintén a Sör- és Szeszipari Tanszék hallgatója, délutánonként pedig a Beerodalomban dolgozik.

Ottó egy igen érdekes és figyelemreméltó darabot választott bemutatkozónak: egy Japán búzát. A név megtévesztő lehet, mert csak egyetlen dolog japán a sörben, a Sorachi Ace komló, amit rajta kívül Róth Zoltán is kipróbált mostanában. A sör szerintem kifejezetten megosztó lesz. Az illatában a citromhéj, a narancs és a fanyarabb, fűszeresebb jegyek mellett kifejezetten erős a rágógumis, kicsit műanyagszerű érzet. Ez üveges kiszerelésben még inkább tetten érhető. Az íze számomra sokkal megnyerőbb, a Sorachi teljesen újraértelmezte a német búzasört. A kellemes, savanykásabb és szép testű búza enyhe szegfűszeges hullámokkal operál a háttérben, mellette a japán komló száraz, lime-os, zelleres felhangjai végig uralkodnak. Formabontó főzet, van egyénisége, kisugárzása, nem csak egy búzasör a sok közül.

Img 1775

Ha minden igaz, a Horizont folytatni fogja a megkezdett projektjét és a jövőben további főzőkkel fog szövetségre lépni. Reméljük minden a terv szerint halad majd. Mert jelentkező már most akadna bőven.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!