Omlett

Tojas omlett serpenyo 0334(1)

Egy adagra 2-3 tojást számítunk. Mélytányérba ütjük, és két evőpálcával felverjük – pontosabban inkább csak összekeverjük (12-13 mp). Nagy csipet sót és nagy csipet borsot teszünk bele.

Ha nincs pálcánk, két összefogott villát használjunk, így kevésbé habosodik fel a tojás. (Nem akarunk sok levegőt vinni bele, nem akarjuk a tojás szerkezetét “összetörni”.)

Nagy lángra állítjuk a gázt. Vékony falú vasserpenyőt vagy teflont használunk, a belső átmérője ne legyen nagyobb, mint 18-20 cm. 25-30 g vajat forrósítunk, ügyelve arra, hogy az edény falát is bevonja. Amikor a vaj habzása már csökken, de még nem barnul, beleöntjük a tojást.

2-3 másodperc múltán két evőpálcával keverni kezdjük (fontos, hogy a tojás ne kenődjön fel a falra). Közben energikusan körkörösen, majd előre-hátra rázzuk a serpenyőt. (A tojás úgy fest, mintha a vaslap fölött lebegve mozogna ide-oda, körbe-körbe, mint egy légpárnás jármű.)

Mikor az alja kellően megalvadt, a lepény felénk eső részét pálcával a tőlünk távolabb eső részére ráhajtjuk. A serpenyőt közben le is vesszük a tűzről, kissé lelógatjuk, erősen megmarkoljuk a nyelét, és a másik tenyerünkkel úgy ütögetjük a nyelet, hogy a lepény “felgöngyölődjön”. (Van, aki ilyenkor még egy kis vajat tesz rá, amitől a külseje jobban megpirul.)

Az omlett ezzel elkészült, már csak egy kényes művelet marad hátra: a tálalás. Ehhez a serpenyő nyelét alulról markoljuk meg, a tányérral szembe tartjuk (mindkettőt 45 fokos szögben). Az omlettet ráfordítjuk a tányérra.

Amolyan Zeppelin formájú, szaftos készítmény lesz belőle. Ha szükséges még, vajjal vagy barnított vajjal megkenjük, s valamilyen finomra vágott fűszernövénnyel meghintjük. Azonnal tálaljuk.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!