Mese HabbalRejtőtől a borospohárig

Rejtőtől a borospohárig

Img 1429

A 2014-es évben újra lendületbe jött a Hara’Punk főzőpárosa. Kisebb szünet után januárban több helyen megjelent a Papap O’Hara nevű porterük legújabb kiadása, majd a Kiss Tamással készített kollaborációs főzetük után most újra feltűnt a Mi újság, Wagner úr? is. A Hara’punk két dolog miatt mindenképpen megérdemli a figyelmet. Egyrészről azon kevesek közé tartoznak, akik gerillafőzőként nem egy IPA-val indítottak. Sőt, az előbb említett három főzetük közül egyik sem IPA. Másrészt a sörök mellett mindig nagy figyelmet fordítanak a dizájnra és a kicsit BrewDog-szerű “punkmarketingre”. Ennek viszonylag hamar meg is lett az eredménye, ugyanis az első Papap O’Hara, amit egy pickup-Trabiból is csapoltak, 2012-ben közönségdíjas lett a Főzdefeszten. Arra azért kíváncsi lennék, mit szólna az O’Hara’s (bejegyzett nevén Carlow Brewery), ha meglátná a Papap O’Harát. Biztos néznének egy nagyot. Az USA-ban például lassan ölre megy két sörfőzde a Harlem Brew-Harlem Blue vita kapcsán (cikkek itt és itt).

Img 1055
Babafej egy korábbi Főzdefesztről

A Főzdefesztes siker óta kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig fellelhető valamelyik Hara’Punk főzet, rajta a könnyező, csíkos hajú arccal, aki mindig a címkéhez és a névhez igazodva választ magának színeket. Most a Borsban és a Legendában is vendégeskedtek egy gerillafőzés erejéig.

Img 1475

A papa egyedileg lézergravírozott borospohara után Papap O’Harának nevezett sör egy remek, krémesebb porter. Enyhén mentás, ánizsos aromája mellett természetesen komolyan uralkodik a pörköltmaláta és a kávé illata és ez a kettősség az ízében is megjelenik. Nem a porszáraz, szenesebb vonalat képviseli, a likőrösebb, testesebb jelleg miatt inkább a stout kategória felé kacsingat. Kellemesen édes, földes és mentás nyitás után jelenik csak meg a gyengébben pörkölt kávé és a tejkaramelles jelleg, ami jó egyensúlyt ad a sörnek, majd szépen előmászik a finomabbra hangolt komlós érzet is. A zárás ugyanúgy krémes, enyhén füstös és szenes, mindent összevetve egy jól sikerült, szerethető főzet, a sikere nem véletlen.

Img 1466

A Mi újság, Wagner úr? viszont engem sokkal kevésbé nyert meg magának. Nagyon enyhe, fahéjas-grillázsos irányba hajlik az aroma, ami mellett egy erősebb komlós jelleg vezényel. Eleinte egy testesebb, mézes sör bomlik ki, majd megjelenik a kicsit földes, kicsit gyantás komlózás, ami a kortyot a legvégéig jellemzi. Az ízében nekem inkább egy erősebb, kevésbé aromakomlózott IPA-ként jelenik meg, mint amber ale-ként. Technikai hibáktól mentes, kicsit szürkére sikeredett főzet, de ettől függetelenül jól csúszik, könnyen iható.

Wagner
Forrás:https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/954830_205886836202217_1659916170_n.jpg)

Ha éppen nem a saját söreikkel vannak elfoglalva, akkor a Hara’Punkosok az Élesztő Brew!Studio-jában tartanak sörfőzőkurzusokat. A Mi Újság, Wagner úr? és a Papap O’Hara megtalálható a legtöbb kézműves sörboltban és több kocsma csapon is tartja őket.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!