Mese HabbalRejtőtől a borospohárig

Rejtőtől a borospohárig

Img 1429

A 2014-es évben újra lendületbe jött a Hara’Punk főzőpárosa. Kisebb szünet után januárban több helyen megjelent a Papap O’Hara nevű porterük legújabb kiadása, majd a Kiss Tamással készített kollaborációs főzetük után most újra feltűnt a Mi újság, Wagner úr? is. A Hara’punk két dolog miatt mindenképpen megérdemli a figyelmet. Egyrészről azon kevesek közé tartoznak, akik gerillafőzőként nem egy IPA-val indítottak. Sőt, az előbb említett három főzetük közül egyik sem IPA. Másrészt a sörök mellett mindig nagy figyelmet fordítanak a dizájnra és a kicsit BrewDog-szerű “punkmarketingre”. Ennek viszonylag hamar meg is lett az eredménye, ugyanis az első Papap O’Hara, amit egy pickup-Trabiból is csapoltak, 2012-ben közönségdíjas lett a Főzdefeszten. Arra azért kíváncsi lennék, mit szólna az O’Hara’s (bejegyzett nevén Carlow Brewery), ha meglátná a Papap O’Harát. Biztos néznének egy nagyot. Az USA-ban például lassan ölre megy két sörfőzde a Harlem Brew-Harlem Blue vita kapcsán (cikkek itt és itt).

Img 1055
Babafej egy korábbi Főzdefesztről

A Főzdefesztes siker óta kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig fellelhető valamelyik Hara’Punk főzet, rajta a könnyező, csíkos hajú arccal, aki mindig a címkéhez és a névhez igazodva választ magának színeket. Most a Borsban és a Legendában is vendégeskedtek egy gerillafőzés erejéig.

Img 1475

A papa egyedileg lézergravírozott borospohara után Papap O’Harának nevezett sör egy remek, krémesebb porter. Enyhén mentás, ánizsos aromája mellett természetesen komolyan uralkodik a pörköltmaláta és a kávé illata és ez a kettősség az ízében is megjelenik. Nem a porszáraz, szenesebb vonalat képviseli, a likőrösebb, testesebb jelleg miatt inkább a stout kategória felé kacsingat. Kellemesen édes, földes és mentás nyitás után jelenik csak meg a gyengébben pörkölt kávé és a tejkaramelles jelleg, ami jó egyensúlyt ad a sörnek, majd szépen előmászik a finomabbra hangolt komlós érzet is. A zárás ugyanúgy krémes, enyhén füstös és szenes, mindent összevetve egy jól sikerült, szerethető főzet, a sikere nem véletlen.

Img 1466

A Mi újság, Wagner úr? viszont engem sokkal kevésbé nyert meg magának. Nagyon enyhe, fahéjas-grillázsos irányba hajlik az aroma, ami mellett egy erősebb komlós jelleg vezényel. Eleinte egy testesebb, mézes sör bomlik ki, majd megjelenik a kicsit földes, kicsit gyantás komlózás, ami a kortyot a legvégéig jellemzi. Az ízében nekem inkább egy erősebb, kevésbé aromakomlózott IPA-ként jelenik meg, mint amber ale-ként. Technikai hibáktól mentes, kicsit szürkére sikeredett főzet, de ettől függetelenül jól csúszik, könnyen iható.

Wagner
Forrás:https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/954830_205886836202217_1659916170_n.jpg)

Ha éppen nem a saját söreikkel vannak elfoglalva, akkor a Hara’Punkosok az Élesztő Brew!Studio-jában tartanak sörfőzőkurzusokat. A Mi Újság, Wagner úr? és a Papap O’Hara megtalálható a legtöbb kézműves sörboltban és több kocsma csapon is tartja őket.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!