ReceptekEgyébPaprikás pogácsa

Paprikás pogácsa

Paprikas pogacsa 8232

Ez a Gerbeaud cukrászatban készülő pogácsa receptje: két részből áll össze: vajas részből és alaptésztából. Különösen pikáns lesz az eredmény, ha enyhén csípős vagy enyhén füstölt, és nem teljesen finomra őrölt paprikát, hanem „pelyhet” használunk hozzá.

Vajas rész

  • 300 g vaj
  • 50 g paprikaőrlemény

A vajat összedolgozzuk a paprikával, majd kb. 2,5 cm vastag szabályos négyzet formára nyújtuk, fóliázva hűtőbe tesszük.

Alaptészta

  • 850 g sima liszt
  • 20 g élesztő
  • 1 ek só
  • 100 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 500 ml l tej

A tejet kásásra fagyasztjuk. Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fóliába csomagolva másfél órára hűtőszekrénybe tesszük.

Ez idő leteltével a gömb alakúra formázott alaptésztán késsel kereszt irányban két vágást ejtünk, szétnyitjuk, és kissé megnyújtott sarkú nagyobb négyzetre nyújtjuk – körülbelül kétszer akkorára, mint a vajnégyzet. Fóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük.

Összedolgozás

A tésztanégyzetet a csúcsával lefelé helyezzük magunk elé, közepére a paprikás vajnégyzetet élével lefelé (a tésztához képes 45 fokkal elfordítva). Fontos, hogy mindkettő azonos hőmérsékletű legyen!

A vajra négyfelől ráhajtjuk a tészta csücskeit, mintha borítékot készítenénk. A szélek kicsit fedjék át egymást, az átfedés mentén alaposan nyomkodjuk össze a tésztát (mint a borítéknál a ragasztás), hogy a vaj sehol ne türemkedhessen ki majd a nyújtásnál.

Az így keletkezett vajjal töltött “tésztaborítékot” sodrófával kb. kétszeres hosszúságra nyújtjuk: tégalalap alakot kapunk.

A téglalapot vízszintesen helyezzük magunk elé, és jobbról-balról ráhajtjuk a szélső egyharmad részt a középső egyharmadra.

90 fokkal elfordítjuk, a sodrófával a tésztát középtől elfelé, majd középtől magunk felé sodorva ismét téglalap alakra nyújtuk. Ennek is behajtjuk kétfelől az egyharmadát, fóliába csomagoljuk, félórára hűtőszekrénybe tesszük. Fontos, hogy minden hajtás előtt leecseteljük a lisztet a tésztáról!

A fenti hajtogatást még háromszor megismételjük, közben a tésztát becsomagolva mindig félórán át hideg helyen állni hagyjuk.

Végül körülbelül 2 cm vastagra nyújtjuk. Ezután már hajtogatás nélkül tesszük lefóliázva a hűtőszekrénybe. Akár egész éjjel pihenni hagyjuk.

Paprikas pogacsa 8228

Reggel kiszaggatjuk (minél nagyobb a szaggatónk, annál kevésbé fog megdőlni a pogácsánk), tepsire tesszük, meleg helyen még egy órán át kelni hagyjuk.

Vízzel higított tojással kenjük meg, ügyelve rá, hogy az oldalán ne csorogjon le a kenés. 190-195 ºC-os sütőben sütjük. 10-12 perc után ellenőrzünk egy darabot: ha a közepe még szalonnás, sütjük további néhány percig.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!