Mese HabbalA "Legenda" folytatódik

A „Legenda” folytatódik

Img 1186

A legutóbbi Legenda Sörfőzdés cikk óta lassan egy hónap telt el. Világot megváltani nyilván nem lehet ennyi idő alatt. A főzde reakciója viszont abszolút pozitív volt. A kezdeti véleménykülönbségek után abban hamar megegyeztünk, hogy mindkettőnk célja a Legenda jobbá tétele, hiszen itt a sörforradalom egyik legfontosabb motorjáról van szó. A hibák forrását pedig meg kell találni. Pár hete jártam kint a főzdében és többször szóba került, hogy nem elég jó sört készíteni, fontos az is, hogy megfelelő körülmények között tárolják a boltok az üvegeket. Ekkor született meg a gondolat, hogy össze kéne kóstolni egy időben lepalackozott főzeteket más-más shopokból összeszedve. A lényeg, hogy kiderüljön, vajon van-e olyan hely, ahonnan jellemzően hibás sörök kerülnek ki.

Három sör lett kijelölve tesztalanynak: a Pokerface, a Jokerface és a Brutal Bitter. Ezekből mind szereztünk egy-egy üveggel összesen négy helyről: a főzde melletti Legenda Sörözőből, a Sörmanufaktúrából, a Kézműves Csemegéből és a Különleges Sörök Boltjából. A palackokat úgy próbáltuk összeválogatni, hogy minden esetben legyen legalább két olyan sör, amit ugyanazon a napon fejtettek le.

Az eredmények ismét érdekesen alakultak.

Img 1191

Pokerface:

1: Legenda Sörfőzde (palackozás: 2014.03.05.): Diacetilre jellemző avas vaj és enyhe vágott füves illat száll fel a sörből. A komlóaroma háttérbe szorul, a pattogatott kukoricás jellegek uralkodnak. Meglepő módon az ízében nem hordozza ugyanezeket a jellemzőket. Egy malátásabb, tejkaramellesebb alapon már tisztességesebb komlózás bontakozik ki, de az érdekes, hogy a citrusos, virágos világ helyett a spenótos-földes, brit komlós utakat járja, ami egyáltalán nem volt a Pokerface jellemzője. A zárás citromhéjas, vágott füves, enyhén karamelles.

2: Sörmanufaktúra (palackozás: 2014.02.13.): Tükrösebb, tisztább, megnyerőbb sör bújik elő a palackból. Majd szétrobban a citrusos-hársfavirágos ameriakaikomló-illattól. A kortyérzet sokkal szárazabb, tisztább, az egész sokkal inkább szól a komlóról. A vékonyabb test teret enged a korianderzöldes, citromfüves jellegeknek, amik nagyon jó irányba terelik a sört. Utóíze virágos, jól eltalált keserűséggel, kellemes szárazságggal. Ez már majdnem olyan Pokerface, mint a kezdetekkor volt.

3: Kézműves Csemege (palackozva: 2014.03.05): Alapvetően az 1-es számú palackra hasonlít, azzal a különbségel, hogy a vajas-pattogatott kukoricás érzet nincs meg benne. Az íz ismét kicsit karamellesebb, az amerikai komlók nem vibrálnak olyan intenzitással, az utóíz citromhéjas, enyhén gyantás.

4: Különleges Sörök Boltja (palackozva: 2014.03.05): Hibás palack. Az aroma ecetes, enyhén fertőtlenítőszeres. A kortyon teljesen eluralkodik az ecetsavas jelleg, kellemetlen, zavaró, enyhén csípős és maró karakter.

Img 1196

Brutal Bitter:

1: Legenda Sörfőzde (palackozva 2014.03.01.): Az aroma teljesen rendben van, bodzavirágos-trópusi gyümölcsös illatok adják a gerincet egy kevés fenyőgyantás utánérzéssel. Szép, jól megkomponált sör, a bodzás és a mangós jellegek egymás mellett léteznek egy masszívabb testtel a háttérben, a gyantás érzet pedig hosszú percekig megmarad a szájban.

2: Kézműves Csemege (palackozva: 2014.02.14.): Érdemi különbséget nem tapasztaltam az 1-es palackhoz viszonyítva, hasonlóan jó.

3: Sörmanufaktúra (palackozva: 2014.03.04.): Az első kettőhöz képest kicsit gyengébb az aromája, de egyébként nincs érdemi különbség közöttük, szintén remek.

4: Különleges Sörök Boltja (palackozva: 2014.03.04.): Mikor már azt hittem, minden rendben van, ismét egy hibás palack került elő. Az aroma és az íz is megint erősen ecetsavas egy gyengébben megjelenő, rothadt füves, lópokrócos jelleggel.

Img 1177

Jokerface:

A Jokerface kicsit kilóg a sorból, mert ebből csak három üveggel sikerült beszerezni.

1: Legenda Sörfőzde (palackozva: 2014.02.21.): Intenzívebb fenyőgyantás, vajkaramellás és citrusos illatok az előtérben. A karamelles érzet a kortyban is jelen van, kevés édes malátásság mellett gyantás-vágott füves komlózás jelenik meg. Kicsit zavaró a háttérben meghúzódó, ázott citromhéjas és nedves füves jelleg, de nem uralkodik el a sörön. Az utóíz kellően keserű, fenyőgyantás.

2: Kézműves Csemege (palackozva: 2014.02.21.): Az aroma egyértelműen gyengébb, diacetil jelenléte érezhető, a vajas jelleg rátelepszik az amerikai komlók illatára. Ízében kicsit olyan, mintha a Jokerface APA változata lenne, egy gyengébb testtel, kicsit kevesebb gyantás érzettel, de végig megjelenő pattogatott kukoricás karakterrel.

3: Sörmanufaktúra (palackozva: 2014.03.03.): Az illat mintha teljesen elveszett volna, egy kevés karamelles jellegen kívül más nem nagyon érződik ki a pohárból. Az íze olyan, mintha sokkal gyengébb, visszafogottabb lenne a komlózás, alapvető hibák nincsenek benne, de a gyantás-citrusos érzet nélkül olyan, mintha a lelke veszett volna el a sörnek.

A labdát egyelőre visszapasszolom a Legendának. A tesztből egy dolog tűnik ki egyértelműen: nem lehet egy eladóhelyet felelőssé tenni a hibás palackokért. Nemcsak magából a főzdéből, de még abból a Sörmanufaktúrából is érkezett problémás főzet, aminek tulajdonosai a Legenda társfőzői. A sörökre a legjellemzőbb talán a bizonytalanság. Látható, hogy ugyanabból a fejtésből teljesen jó és viszonylag rossz sörök is előkerülnek. Ez a hibák forrása szempontjából talán a palackozás felé tereli a gyanút. Annak mindenesetre nagyon örülök, hogy a Legenda hajlandó volt szembenézni a helyzettel és partner volt abban, hogy elkezdjük felkutatni a problémák forrását. Még akkor is, ha amúgy az utóbbi időben bőven jutott nekik a jóból is, a Házisörfőzők Versenyének kisüzemi kategóriáját például a Bazooka kiemelkedő, 44 feletti átlagpontszámmal nyerte (az elérhető maximum 50 pont volt).

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Sajnos hasonlót tapasztaltam és a Pokerface-nél kóstolt üveg – friss palackozás – a Te merítésedből a főzdében kapott mintával mutat legnagyobb hasonlóságot. Van még egy, össze fogom hasonlítani… Kis levegőztetéssel jobb lett ugyan, de messze nem olyan szép mint volt .

  2. Most ittam egy Sötét bunkót, pécsen vettem. Röviden fasza volt, picit hosszabban némi citrusosság, és kávés karakter az illatban, erőteljes keserűség, és kávés karakter az ízben, közepes test (elnézést a nem túl szabatos leírásért, nem vagyok túl járatos benne, a sört amúgy tegnap hozták a főzdéből). Nekem ez most egyértelműen pozitív volt.

  3. @M_Andras: A Sötét Bunkóból még én sem ittam rosszat. Jelenleg a hazai black IPA-k csúcsa. És igen, mindegyik alkalommal a Legendában főzték.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!