Mese HabbalAz elitista punk - BrewDog AB: 13

Az elitista punk – BrewDog AB: 13

Img 0850

Milyen lehet az, mikor a tankkal vonuló, doppingszeres sört főző, Vlagyimir Putyint savazó skót főzde azt állítja egy söréről, hogy ez most még absztraktabb, mint a többi? Ez a kérdés már egy ideje motoszkált a fejemben, főleg azért, mert a BrewDog néha elveti a sulykot és a kényszerlázadó-imidzs segítségével képes hatalmas újdonságként eladni szinte bármit. Még azt is, ami nem sokban különbözik az alapsöreiktől, vagy amiknek nagyobb a füstje, mint a lángja (lásd például a fentebb említett Never mind the anabolics-ot, vagy a Nuns with Guns-t)

Semmi hivalkodás, semmi felesleges sallang és agyonpunkosított promószöveg, csak egy szolid és letisztult címke egy sorozatszámmal. 2010 óta már 14 féle Abstract sört készített a BrewDog, a 15-ös számút most februárban fogják piacra dobni. Ezek egytől-egyig limitált, átlagosan öt-tízezres példányszámú, magasabb alkoholfokú, extravagáns főzetek. Az AB: 13 például egy sherryhordóban érlelt cseresznyés imperial stout, ilyet sem látni azért minden nap.

Img 0858

Olajosan sűrű, koromfekete ital bújik elő az üvegből. Mint a balzsamecet, úgy festi a pohár oldalát, miközben melaszosan édes, konyakos illatokat, valamint mandarin, datolya, füge, pörköltkávé és sherry aromájának egyvelegét ereszti ki magából. A cseresznyét nem tudom, hogyan alkalmazták, forralás során dobták bele vagy hidegkomlózásos technikával, mindenesetre alig vehető észre, beleveszik a déligyümölcsök felhőjébe. Bármennyire is virtuóznak tetszik az aroma, az AB: 13 a visszafogott alkoholos melegségével, a narancslikőrös jegyeivel, a fenyőmézes édességével és a kiegyensúlyozott keserűségével igazából egy kimért, érett gondolkodású családapa, aki csak néha nyom kövérebb gázt egy áfonyás-sherrys ízkompozícióval, szigorúan az út végén, a garázskapu előtt pár méterrel, mikor már azt hinnénk, kész, ennyi, itt már nem lesz semmi több. Azt mondom, ez így is van jól. Nem tolakodó, nem akar agresszíven meggyőzni, az emléke mégis szép, szeretettel gondol rá vissza az ember.

Elvileg nemsokára itt az AB:15, ami egy sóskaramelles, kukoricás imperial ale lesz, bármit is jelentsen ez a kombináció. Az AB:10-14-ig kollekció pedig megtalálható a Csakajósörben.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!