Mese Habbal Az elitista punk - BrewDog AB: 13

Az elitista punk – BrewDog AB: 13

Img 0850

Milyen lehet az, mikor a tankkal vonuló, doppingszeres sört főző, Vlagyimir Putyint savazó skót főzde azt állítja egy söréről, hogy ez most még absztraktabb, mint a többi? Ez a kérdés már egy ideje motoszkált a fejemben, főleg azért, mert a BrewDog néha elveti a sulykot és a kényszerlázadó-imidzs segítségével képes hatalmas újdonságként eladni szinte bármit. Még azt is, ami nem sokban különbözik az alapsöreiktől, vagy amiknek nagyobb a füstje, mint a lángja (lásd például a fentebb említett Never mind the anabolics-ot, vagy a Nuns with Guns-t)

Semmi hivalkodás, semmi felesleges sallang és agyonpunkosított promószöveg, csak egy szolid és letisztult címke egy sorozatszámmal. 2010 óta már 14 féle Abstract sört készített a BrewDog, a 15-ös számút most februárban fogják piacra dobni. Ezek egytől-egyig limitált, átlagosan öt-tízezres példányszámú, magasabb alkoholfokú, extravagáns főzetek. Az AB: 13 például egy sherryhordóban érlelt cseresznyés imperial stout, ilyet sem látni azért minden nap.

Img 0858

Olajosan sűrű, koromfekete ital bújik elő az üvegből. Mint a balzsamecet, úgy festi a pohár oldalát, miközben melaszosan édes, konyakos illatokat, valamint mandarin, datolya, füge, pörköltkávé és sherry aromájának egyvelegét ereszti ki magából. A cseresznyét nem tudom, hogyan alkalmazták, forralás során dobták bele vagy hidegkomlózásos technikával, mindenesetre alig vehető észre, beleveszik a déligyümölcsök felhőjébe. Bármennyire is virtuóznak tetszik az aroma, az AB: 13 a visszafogott alkoholos melegségével, a narancslikőrös jegyeivel, a fenyőmézes édességével és a kiegyensúlyozott keserűségével igazából egy kimért, érett gondolkodású családapa, aki csak néha nyom kövérebb gázt egy áfonyás-sherrys ízkompozícióval, szigorúan az út végén, a garázskapu előtt pár méterrel, mikor már azt hinnénk, kész, ennyi, itt már nem lesz semmi több. Azt mondom, ez így is van jól. Nem tolakodó, nem akar agresszíven meggyőzni, az emléke mégis szép, szeretettel gondol rá vissza az ember.

Elvileg nemsokára itt az AB:15, ami egy sóskaramelles, kukoricás imperial ale lesz, bármit is jelentsen ez a kombináció. Az AB:10-14-ig kollekció pedig megtalálható a Csakajósörben.

 

Kapcsolódó cikkek

Jelenleg a BrewDog punk felfogása egy farmert zakóval hordó, jól fésült, szakállas férfi, aki egy szobahőmérsékletre fűtött, kulturált egységben italozgat a kollégáival. Taxival érkezik, olyannyira fogalma sincs a sörkóstolásról, hogy jól beparfümözi magát az este előtt, mert nagyon tetszik neki az egyik szőke hajú, ápolt kolléganője és már a taxiban biztos benne, hogy az este folyamán vele szeretne mély beszélgetésnek álcázott flörtmaratont folytatni. Ez a punk meglepődik azon, hogy egy sör lehet savanyú, bazinagy medium steaket eszik és nem okoz gondot neki kifizetni azt, pár sör után pedig iszik néhány gint is. Ez a punk egy közép- vagy esetleg felsővezető. Csíkos sálat terít át a nyakán plusz két fokban, meg amúgy nem is ruhákban, hanem szettekben gondolkodik. Ez a punk kártyával fizet...

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karanténfőzés

Az MGE lehetőségeihez mérten segíteni szeretne azoknak, akikre a legtöbb teher nehezedik a „vírushelyzetben”. Főzünk orvosok, ápolók, kórházi dolgozók, mentősök részére. Szakácsok munkaerővel, hentesek, pékek, cukrászok, beszállítók alapanyaggal, étteremtulajdonosok helyszínnel állnak rendelkezésre. Ez a Karanténfőzés. (Itt találja a kezdeményezés támogatóit.)

Legfrissebb cikkek a rovatban

Búcsúlencse

Tíz hét, amely megmozgatta a fantáziánkat – és a konyhánkat.

Itt is követhet minket

6,088lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Érettségi vizsga a zöldségpiacon

Okra, csoj-szum, újhagyma, paprika, padlizsán, paradicsom, fodros kel – kapható a Fény utcai piacon Alain Passard A csúcsgasztronómiában Alain Passard nevéhez kötődik a zöldségek emancipálása. Ő...

Kiemelt cikkek

Másfél dolláros bébi

  Szingapúr a délkelet-ázsiai régió egyik legdrágább helye, ugyanakkor itt kapható a világ legolcsóbb csillagos étele – Chan Hon Meng büféjében. A piaci stand a...

A Babel

Anyák salátája

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya