Mese HabbalGerilla a Bálna gyomrában

Gerilla a Bálna gyomrában

Img 0609

Két hónapja nyitotta meg kapuit a Bálna. Üresen kongott a megnyitó napján is, üresen kong most is. Talán az egyetlen, kvázi életképes vállalkozásnak a Jónás Kézműves Sörház tűnik. Bár a sörkollekció hagy némi kívánnivalót maga után, egyvalamiben nagyon jó koncepciót alakítottak ki. Már a kezdetekkor szövetséget kötöttek Csupor Mártonnal, az ország egyik legfiatalabb sörfőzőjével és azóta is állandóan csapon tartják a söreit. A Csupor Sörfőzde eddigi legismertebb söre egy szolid, szerethető IPA volt, a Tántorgó ParIPA, de a Jónásban csapon volt már az általa jegyzett Arany Jónás és Ravasz Hód is. Nemrég pedig bemutatásra került két teljesen új főzet.

Img 0605

Nekem kicsit erőltetettnek tetszik a Wheatathatatlan és a Thermostout elnevezés, a viccestől elég messzinek érzem, de ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam, mit alkot Marci, mert azért egy söröző saját sörfőzőjének lenni ma nagy lehetőség Budapesten, amit illik korrektül kihasználni. Vannak azonban faktorok, amiken ő sem biztos, hogy tud változtatni. Ilyen például a csapolás hőfoka. Korábban is volt már ezzel probléma, de most kifejezetten zavart, hogy a söröket nagyon hidegen csapolják. A búza esetében sem elfogadható, ha lefagyasztja a kezünket (az ideális hőmérséklete pohárban nagyjából 10 °C), egy stoutot pedig képes teljesen tönkretenni (ezt érdemes még melegebben, akár 14-15 °C-on is adni). A Wheatathatatlan nevű búzasör kicsit halványan indul, nehezen akar megnyílni, de egy kis kézmeleg hatására édeskés, banános, kicsit erőteljesebb citromfüves jegyek szállnak fel a pohárból. A korty krémesen, banánosan indul, megjelenik egy kevés élesztős, begyúrt kenyértésztás jelleg is. Talán lehetett volna még egy keveset hagyni érni a sört. Személy szerint nekem hiányzik a háttérből egy nagyobb test, de ettől még lehetne jó ivósör. A probléma inkább a végével van, túlzottan előtérbe kerül a komlózás, agresszíven eluralkodik, zavaró citromhéjas, zöldfüves, sherryhordós jegyek bukkannak elő, amik nem harmonizálnak igazán ezzel a könnyed búzasörrel. Az utóíz tisztán komlókeserűs és kicsit dohos.

Img 0612

A Thermostout sínylette meg igazán a hidegen csapolást, kevés pörköltmaláta és egy enyhe karamelles jelleg kivételével nem sok érdemi aromajegy bújik elő belőle. Az íz viszonylag lágyabb, kevésbé uralkodik a pörköltmalátás világ, inkább a tejkaramelles-barnacukros jegyek bukkannak fel egy közepes test előterében, amúgy semmi más érdemleges, pedig jót tenne neki egy kevés gyümölcsös észter. Utóíznek égett, erősebben pörkölt kávé és enyhe savanykásság marad a szájban.

Img 0606

Csupor Márton új sörei nem kifejezetten rosszak, csak nem tartoznak az igazi különlegességek közé. Arra azonban mindenképpen érdemes lenne figyelni, hogy a kiküszöbölhető hibákat javítsák, úgy talán szerethetőbbé válnának. Jelenleg ugyanis élvezhetőségük sajnos wheatatható.

Jónás Kézműves Sörház: Bálna Budapest, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Lázadó levesek

A magyar konyhának van egy régi nagy adóssága a gyümölcslevesekkel, ahol is egy bizonyos fajta lisztes-habarásos, tejtermékes meggyleves-készítmény ma is ikonikus. Édes és sűrű,...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!