ReceptekNégylábúHagymás nyúl (6 főre)

Hagymás nyúl (6 főre)

6nyul hagymaval 1200

Hozzávalók

  • 2 db kisebb fiatal nyúl
  • 2 kg vöröshagyma
  • 1 kg paradicsom, hámozva, negyedelve
  • 1 fej fokhagyma, keresztben félbe vágva
  • 150 ml olívaolaj, és még olívaolaj az elősütéshez
  • 200 ml száraz fehérbor
  • ízesítőcsokor (petrezselyemszár, babérlevél, majoránna, menta)
  • csilipaprika, kierezve, kimagozva, csíkra vágva
1nyul hozzavalok 0907

Az étel mallorcai eredetű, masszív cserépedényben (greixonerában) készül. Az edény előállításának központja Portol és környéke, ahol kiváló minőségű vörös agyagot dolgoznak fel kézműves munkával: az edény jól bírja a nyílt lángot is, egyenletesen vezeti a hőt, és lágy hő alakul ki benne. Még azt is elviseli, ha szobahőmérsékletű vizet vagy bort öntenek bele főzés közben (bár ezt nem tanácsos kipróbálni). Ennek híján öntöttvas-edényt használunk.

A nyulakat feldaraboljuk, a borda- és haslebenyi részét másra használjuk (alaplevet vagy levest készítünk belőle, vagy kirántjuk).

A hagymát hosszanti irányban cikkekre vágjuk (a hagyma természetes barázdáltságát követve).

A húsdarabokat részletekben elősütjük. Ehhez alacsony falú serpenyőben (olyasmiben, amilyen a palacsintasütő), erős lángon felhevítünk kevés olívaolajat. Beleadunk 2-3 nyúldarabot (kényelmesen férjenek el). Nagyon erős lángon körbepirítjuk. (A nyúlhús hamar barnul.) A serpenyőt gyakran és energikusan rázzuk-mozgatjuk – időnként lobbanjon be. Ilyenkor néhány másodpercre nagy lánggal ég, majd elalszik, ezáltal kap kellemes füstös ízt a hús. Kivesszük a serpenyőből, sózzuk-borsozzuk. Ezt addig ismételjük, míg az összes húsrészt meg nem pirítottuk.

2nyul pirit 0913

A cserépedényben olajat melegítünk, hozzáadjuk a felvágott hagymát, fokhagymát kicsit megrogyasztjuk.

3nyul hagyma 0956

Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát. Még néhány percig pároljuk, közben néha fakanállal megmozgatjuk. Hozzáadjuk a húst, az olívaolajat, a pohár bort, az ízesítőcsokrot, a csilipaprikát.

4nyul egyeb 0961

40-45 perc alatt közepes lángon készítjük el, 20 percig lefedve, 20-25 percig fedetlenül. Közben néha óvatosan megkeverjük. Tálaláskor friss borsot darálunk rá, tárkonnyal, friss petrezselyemmel hintjük meg.

5nyul 0982

Fokhagymás pirítóssal tálaljuk. Ehhez a bagettet fokhagymával bedörzsöljük, kevés olívaolajon mindkét oldalán kis színt adunk neki.

Matranovak foldi gyula oriasnyullal 1261
Magyar óriásnyúl Mátranovákon

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!