ReceptekDesszertTúrós palacsinta tejfölfagylalttal

Túrós palacsinta tejfölfagylalttal

Balatoni brigi turos palacsinta 2220

Hozzávalók

  • 100 g szitált liszt
  • 1 tojás
  • 10 g cukor
  • csipetnyi só
  • 250 ml tej
  • 25 g olvasztott vaj
  • 1 narancs és 1 citrom finomra reszelt héja
  • késhegynyi currypor
  • kávéskanálnyi olaj

A lisztet és a cukrot összekeverjük. A tojást könnyedén felverjük a sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a lisztet. Fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, végül a citrushéjakat, a curryport, az olvasztott vajat és az olajat. Legalább egy (de inkább 2) órán át pihenni hagyjuk a hűtőszekrényben. Teflonserpenyőben sütjük, tisztított vajon (a serpenyőt konyhapapír segítségével kenjük ki, hogy vékony legyen az olaj bevonat).

Hozzávalók a mousse-hoz

  • 200 g túró, szitán áttörve
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom leve
  • 4 lap zselatin

A tojásból és a sárgájából cukorral és kevés sóval vízfürdő fölött sabayont készítünk (habverővel habosra keverjük). A citromlevet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart lapzselatint, majd az egészet belekeverjük a habos tojáskeverékbe.

A tojáskeverék egy részét belekeverjük a túróba, majd – a már fellazított túrót – több részletben a többi tojáshoz adjuk. Ismét sózzuk.

A felvert tejszínt a szokásos módon adjuk a túrókrémhez, azaz: egyharmadát lapáttal belekeverjük, majd utána a többit a tetejére terítjük, így emeljük bele óvatosan a masszába, miközben az edényt körbe forgatjuk.

Tejfölfagylalt (Johanna Maier nyomán)

Fél liter tejfölhöz két evőkanál tejport és 10 dkg cukrot keverünk, hozzáadjuk két citrom levét. Öt-hat órára hűtőszekrénybe tesszük, majd szitán átpasszírozzuk, s fagylaltkészítő gépben elkészítjük.

Narancslekvár

Fél kg kezeletlen narancsot és 1 kezeletlen citromot megfőzünk annyi vízben, hogy épp ellepje (15-20 perc), éjszakára a hűtőszekrényben hagyjuk állni. Reggel lehántjuk a vékony felső héjat (a fehér részt nem használjuk), és vékony csíkra vágjuk.

A gyümölcshúst kivágjuk a hártyák közül (filézzük).

A főzőléből kimérünk 100 ml-t, hozzáadunk 400 g cukrot, és ebből szirupot készítünk. 116 fokig melegítjük, hozzáadjuk a héjcsíkokat, s mikor lehűlt 112-fokra, hozzáadjuk a gyümölcs húsát. 105-106 foknál hozzáadunk néhány szem zöld kardamomot is. Még forrón sterilizált befőttesüvegbe töltjük, lezárjuk, fejére állítjuk.

Egyszerűbb változat (kisebb mennyiségben, gyorsan elkészíthető)

2 narancsot és 2 citromot vékonyan meghámozunk, a héjat vékony csíkra, majd kis kockára vágjuk. Hozzáadjuk a gyümölcsök filézett, majd kockára vágott húsát. Hozzáadjuk 2 narancs és 1 citrom frissen kinyomott levét, továbbá 5 ek cukrot és 4 ek vizet.

Lassan sűrítjük, egészen a kívánt sziruposságig. Pár csepp Grand Marnier-t is adhatunk hozzá a végén.

Tálalás

A frissen sült palacsintát szorosan megtöltjük a túrókrémmel, „zsebsárkánnyal” végigmegyünk a felületén (előmelegítjük), meghintjük kristálycukorral, karamellizáljuk.

Mellé kanalazzuk a fagylaltot és a narancshéj-lekvárt.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!