Almatorta

0
Balatoni brigi almatorta kicsi 2579

Hozzávalók az almapéphez

  • 800 g Golden alma meghámozva, kis darabra vágva
  • 80 ml víz
  • 2 rúdból vaníliavelő
  • kevés citromlé
  • 40 g vaj

Az almát fedő alatt, kis lángon főzzük a vízzel, a vaníliavelővel, a citromlével. Amikor megpuhult, a vajjal turmixoljuk.

Alma
– 4 nagy méretű alma, egészben

Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kivájjuk, citrommal bedörzsöljük. A fél almát deszkára helyezzük, a két szélét levágjuk (a kompótba tesszük). A belső részt hosszában vékony szeletekre vágjuk – úgy, hogy felülnézetben mindegyik szelet ék alakú legyen – először kicsit balra fordítjuk a kést, utána kicsit jobbra, majd megint balra és így tovább. A felvágott félalmákat fóliába csomagolva mélyhűtjük.

Elkészítés

Először leveles tésztát készítünk.
A leveles tésztából egy adagos kört vágunk. A közepére kanalazunk némi almapürét. Elővesszük a szeletelt félalmákat (egy adagra kb. 3 félalma kell). Kicsomagoljuk, és minden második ék alakú szeletet megfordítjuk (egy irányba mutatnak a vékonyabb végek).

A vágott almákat a fotó szerint a tésztára helyezzük, és legyező alakban szétterítjük.

210 °C-on sütjük, 7 percenként 90 °C -os szögben elfordítjuk (mert a sütők mindig egyenletlenül sütnek). Megkenjük vajjal, és továbbá 7 percig sütjük.

Tálalás

A tortához adható vaníliafagylalt. A Mák Bisztróban gyakran adják mákfagylalttal, amely hasonlóan készül a vaníliafagylalthoz, frissen darált biomákkal.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel