ReceptekNégylábúBáránycsülök csonton vagy csontozva, tarhonyával

Báránycsülök csonton vagy csontozva, tarhonyával

Uj baranycsulok tarhonya 7292
(Készült: a budai Atakám bisztróban)

6 személyre 6 csülköt készítünk, ezeket intenzíven sózzuk.

Serpenyőben libazsíron vagy olívaolajon erős lángon, minden oldalán körbepirítjuk, majd tepsiben 160 °C -os előmelegített sütőbe tesszük. 200 ml vizet vagy alaplevet öntünk alá, 2 negyedelt hagymát adunk hozzá (a legbelső hagymarétegeket másra használjuk), 6 gerezd fokhagymát, egy kis darab csillagánizst, csipetnyi római köményt, egy 3 cm-es fahéjrudat és kevés gyömbért.

Lefedve mintegy 4 órán át készítjük, 2 óra elteltével 130 °C-ra csökkentjük a hőmérsékletet és borsozzuk. 15-20 percenként locsoljuk és forgatjuk, ellenőrizzük a hús készültségi szintjét. Az elpárolgott folyadékot pótoljuk, vízzel vagy alaplével (mindig egyre kevesebbel).

Ez az ízesítés észak-afrikai flairt ad a csülöknek. Használhatunk persze egészen más báránybarát adalékokat is (rozmaring, csombor, curry, más egyéb).

Tarhonya

A tarhonya a kuszkusz távoli rokona, sok angolszász szövegben “óriáskuszkuszként” is aposztrofálják. A tarhonyát kevés jófajta zsiradékon (olívaolaj, libazsír) 20 percre 180 °C-os sütőbe tesszük, tepsire terítve. Többször megkeverjük, míg aranybarna színt nem kap.

Ekkor lábosba tesszük, finomra vágott párolt hagymát adunk hozzá, sózzuk, felöntjük forró alaplével (kb. kétszer annyi, mint a tarhonya mennyisége), így főzzük fedő alatt készre. Végül hozzákeverjük a csülök sűrű pecsenyelevének egy részét. (Ha sütőnk foglalt, piríthatjuk a tarhonyát lábosban is, folyamatosan kevergetve.)

Tálalás

A tarhonyát a tányérra kanalazzuk, sültpaprika-kockákkal, fonnyasztott paradicsommal, serpenyőben pirult cukkinivel és padlizsánnal is garnírozhatjuk. Ráhelyezzük az elkészült csülköt, és további pecsenyelevet adunk rá.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!