ReceptekZöldségételekPadlizsán joghurttal

Padlizsán joghurttal

Padli paradicsom paprika joghurt eloetel 2345

Hozzávalók

  • 2 padlizsán
  • 150 ml semleges ízű olaj (pl. szőlőmag- vagy napraforgóolaj)
  • hagyma
  • só, bors, citromlé
  • koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • joghurt

Török, görög, örmény hagyomány, erdélyi magyarok közt is ismert. A tányérra kerülő elemek: sült/grillezett padlizsán, padlizsánkrém, friss, félig nyers paradicsommártás, sült paprika, joghurtszósz, fűszernövény. Nagy örökzöld, s nem véletlenül, mivel igazi telitalálat.

Padlizsánkrém

A padlizsánt optimális esetben faszénen sütjük, erős lángon, míg szenes nem lesz a héja. Készíthetjük sóágyon grill alatt, avagy forró sütőben, alufóliával bélelt vastepsiben, sőt: nyílt lángra tett rácson is, folyamatosan forgatva. Amikor megsült, kikaparjuk a belsejét. Egy héjrészt nagyon finomra, szinte porszerűre vágunk (1 mm-nél is kisebbre).

Ha a padlizsán túl nedves, akkor serpenyőben, kis lángon, lapáttal keverve elpárologtatjuk a nedveket, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A gyümölcshúsba keverőtálban folyamatos keverés mellett semleges ízű olajat adagolunk, mint a majonézhez, egészen addig, míg sima krémet nem kapunk. Végül belekeverjük a finomra vágott sült héjat, és adhautnk még hozzá végül kevés gyümölcsös olívaolajat is (ennek semmiképp nem szabad eluralkodnia az ízeken).

Finomra vágott hagymával, pár csepp citrommal (vagy ecettel), sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Háromszor blansírozott (vagy sütőben sült) fokhagymát is adhatunk hozzá. Lefedve egész éjjel állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Megjegyzés

Ha a hagymát frissen és nagyon éles reszelővel reszeljük bele, akkor nem fog oxidálódni, nem lesz keserű. Különösen jó célszerszám a Microplane reszelő.

Nem javasolható a turmix használata: a kézzel kevert padlizsánkrémnek az íze és az állaga is sokkal jobb.

Paradicsommártás

Fontos, hogy a paradicsom legyen érett. Hazsnáljunk érett koktél- vagy datolyaparadicsomot: forró grill alá tesszük 4-5 percre, míg a héja meg nem feketedik. Így saját levében készül, párolódik, részben megőrzi nyers ízét, ami koncentrálódik.

Lehántjuk a héjat, evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk, húsát villával durvára törjük.

Padli joghurtoshoz paradicsommartas 9937

Joghurtmártás

A joghurot sóval és néhány csepp citrommal ízesítjük, némi tejföllel simára keverjük.

Sült padlizsán

2-3 padlizsánt megtisztítunk 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Van, aki előre 20 percre sózza vagy sós vízbe áztatja, majd alaposan leszárítja. Hogy erre szükség van-e, az a padlizsán minőségétől is függ: a jó minőségű, feszes húsú, vékony és kicsi gyümölcs esetében ez nem feltélenül szükséges.

Az alaposan leitatott szeleteket forró olívaolajban aranybarnára sütjük, itatóspapírra kitesszük. (A görögök fűszeres vagy sima lisztbe hempergetik, ami ideig-óráig ropogósságot ad a sült padlizsánnak. Ennek hatása csak akkor érvényesül, ha frissen fogyasztjuk.)

Tálalás

Tálra tesszük a sült padlizsánt, a padlizsánkrémet, a paradicsommártást. Néhány szál olajban sült paprikával garnírozzuk, joghurtszószt öntünk rá, meghinjtük finomra tépdesett vagy vágott fűszernövénnyel. Ez lehet petrezselyem, bazsalikom, tárkony, koriander, snidling, mentalevél, finomra vágott salotta vagy más.

Megjegyzés

A zöldfűszert úgy tudjuk hosszabban frissen tartani, ha a szárak végét levágjuk, röviden langyos cukros vízbe áztatjuk, majd nedves ruhába göngyölve a hűtőszekrény zöldségfiókjába tesszük. (Vagyis ne állítsuk hosszú időre pohár vízbe, mint a vágott virágot.)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!